Maioneza este un produs care se folosește în prepararea multor feluri de mâncare, însă nu numai pentru faptul că este greoaie, ci și pentru că nu are atribuții pozitive (în afara gustului pe care îl dă unui preparat), este de preferat să o facem în casă, din trei motive: e mai ieftin, mai bun și mai sănătos.
Ce ne trebuie pentru maioneză?
– Un gălbenuș de ou crud
– Un gălbenuș de ou fiert
– Ulei
– Muștar
– O lămâie
– Sare
Cum se prepară
Iei un bol în care pui gălbenușul de ou crud și pe cel fiert, adaugi o linguriță de muștar, după care amesteci foarte bine cu o lingură de lemn, până când compoziția se omogenizează. Mai departe, ca să îți fie mai ușor, pui ulei într-un bol mai mic și cu ajutorul unei lingurițe, vei turna treptat în compoziție, în timp ce amesteci cu lingura de lemn, într-un singur sens.
Pui o linguriță, amesteci cu lingură, iar în momentul în care nu se mai vede uleiul, mai pui o linguriță și tot așa, până când maioneza devine consistentă. După aproximativ 20 de lingurițe consecutive, poți începe să torni mai mult, chiar din sticlă. Să nu uiți că trebuie să amesteci încontinuu cu lingura de lemn și foarte important: într-un singur sens.
După ce ai cantitatea de maioneaza care îți trebuie, poți să adaugi un pic de sare pentru gust, la fel și câțiva stropi dintr-o lămâie.
Dacă ești începător, cel mai bine este să folosești și un ou fiert în compoziție, astfel încât șansele ca maioneza să se taie, să fie mai mici.
Uleiul se toarnă treptat și se amestecă împreună cu compoziția, cu ajutorul unei linguri de lemn
Lămâia îi da o aromă aparte, deci îți recomandăm să pui câțiva stropi în maioneză