13 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialInvartelile primarului din Pantelimon cu terenurile statului

Invartelile primarului din Pantelimon cu terenurile statului

Primarul comunei Pantelimon, Petrus Campulungeanu, este cercetat penal pentru abuz in serviciu, fiind suspect de fals si uz de fals. l De complicitate la aceste presupuse infractiuni ar putea fi acuzat si fostul prefect al judetului Ilfov, Teodor Filipescu, actual senator PSD. El si-a pus semnatura pe niste acte de proprietate considerate a fi eliberate ilegal. l Urmarirea penala a inceput si impotriva unui viceprimar si a doi consilieri PSD care au primit terenuri in Pantelimon. Pe actul de improprietarire scrie ca este vorba despre pamant arabil, in realitate fiind vorba insa de teren betonat. l Primarul Campulungeanu se apara spunand ca aceste terenuri au fost ale CAP-ului. l Amintim faptul ca in Pantelimon a obtinut teren foarte valoros si fostul ministru PSD Dan Ioan Popescu, care a fost improprietarit pur si simplu, desi nu avea nici o legatura cu aceasta comuna.
Pe data de 17.09.2002 Primaria Pantelimon elibereaza actul de punere in proprietate pe o suprafata de 8750 mp pe tarlaua T34 pe numele lui Voicu Caju (viceprimar PSD), al lui Lautaru Mihai si al lui Dumitru Ionel (consilieri PSD). Titlul este intocmit de Comisia judeteana Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate si poarta semnatura fostului prefect Teodor Filipescu, actual senator PSD. Insa hotarirea Comisiei judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate apare dupa trei saptamani: „Analizand propunerea Comisiei comunale Pantelimon pentru stabilirea dreptului de proprietate, Comisia judeteana hotaraste: se aproba intregirea balantei fondului funciar a Comisiei comunale Pantelimon pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenului cu suprafata de 8750 mp situat pe tarlaua T34”.

Act de proprietate eliberat ilegal

O incalcare flagranta a legii: consilierii PSD au fost improprietariti fara sa aiba vreo hotarare a Comisie de punere in proprietate, hotararea Comisiei judetene venind dupa eliberarea actului de proprietate. Legile de constituire si reconstituire a dreptului de proprietate (Legea 18/1991 si Legea 1/2000) spun clar: mai intai se constituie Comisia judeteana, care analizeaza cererile de improprietarire si le aproba, si apoi se elibereaza actele de proprietate. Aceste abuzuri cercetate de politie au fost facute la solicitarea primarului Pantelimonului. Acesta a trimis la Comisia judeteana cererea de improprietarire a celor trei consilieri locali, iar cu semnatura lui Filipescu s-a eliberat titlul de proprietate, fara sa existe hotararea Comisiei judetene. „Aspectele prezentate fac obiectul cercetarilor efectuate de Serviciul Politiei de Ordine Publica din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Ilfov in dosarul penal nr. 2364/2005. In acest dosar se efectueaza acte premergatoare sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu fata de primarul comunei Pantelimon, domnul Campulugeanu Petrus. La finalizarea cerecetarilor dosarul urmeaza a fi promovat Parchetului de pe langa Judecatoria Buftea cu propunerile procedurale”, se arata intr-o nota informativa a IGPR Ilfov.

Consilieri PSD anchetati penal

In acelasi dosar mai sunt cercetati penal si viceprimarul si cei doi consilieri care au fost improprietariti. Totodata, in eliberarea acestui act de proprietate sunt semnalate si alte nereguli. Titlul este eliberat pe numele celor trei nu numai pe baza legilor de retrocedare a terenurilor agricole, ci si pe baza Legii 169/1997, de acordare de actiuni societatilor de stat pentru fostii proprietari care nu au primit pamant. Or consilierii PSD, pe baza titlului, au primit doar pamant, nici vorba de actiuni. Mai mult, terenurile pe care le-au primit nu sunt arabile, ci platforme betonate intr-o zona inconjurata de depozite. Zona este considerata a fi foarte buna deoarece se afla pe o platforma industriala dezafectata, prielnica pentru constructia de depozite si a unor mici fabrici.

Teren ingradit in curtea dispensarului

Prezentam alt caz care se afla sub ancheta Politiei Ilfov si in care primarul este acuzat tot de abuz in serviciu. Este vorba despre improprietarirea unui apropiat al edilului cu un teren chiar in curtea dispensarului comunal. Adica un teren din domeniul public al statului. Proprietatea dobandita de Anghel Constantin a fost ingradita, ceea ce a ingreunat foarte mult constructia nou-lui dispensar. Terenul este de 500 mp si e foarte valoros, situandu-se chiar in centrul comunei, langa soseaua de centura, unde se poate vinde cu 50 euro/mp.
Locuitorii din Pantelimon au sesizat organele de ancheta, Parlamentul si Prefectura privind presupusele ilegalitati cu terenurile comunei, tinand cont de faptul ca multi fosti proprietari nu si-au primit pamanturile inapoi.
Ei au solicitat Prefecturii, intr-o scrisoare semnata de peste 120 de cetateni, sa li se ofere informatii referitoare la statutul juridic la o serie de zone care au fost date in proprietate sau exploatare, spun ei, in mod dubios: strandul si zona de agrement Cernica, padurea din zona strandului Cernica, cladirile si terenul aferent unitatii militare desfiintate, lacul Pantelimon, complexul de agrement Pustnicul, islazul comunal, terenurile pe care sunt construite fabricile Acumulatorul si Neferal, terenul pe care este construit complexul Lebada.

DIP, 11.000 mp la Pantelimon

Dan Ioan Popescu, fostul ministru PSD, este unul dintre beneficiarii de terenuri valoroase din Pantelimon. Popescu s-a orientat foarte bine si a pus mana, aproape pe gratis, in 1993 pe 11.000 mp de teren pe soseaua de centura a Bucurestiului. O investitie profitabila, obtinuta pe vremea guvernarii Vacaroiu, cu acordul tot al unui primar PSD, Gheorghe Popescu, care acum valoreaza peste 280.000 de euro. Dar DIP nu a avut nici o treaba cu Pantelimonul, nefiind vorba despre o mostenire sau averea vreunei rude. El doar a facut o cerere pentru constituirea de proprietate si a fost aprobata.

Primarul se considera nevinovat

Petrus Campulungeanu sustine ca terenurile cu care au fost improprietariti consilierii PSD au apartinut CAP, ca au fost terenuri arabile si drept consecinta l-au primit in baza Legii 18/1991 si Legii 1/2000. „Nu este vorba despre un act de proprietate, ci de un proces-verbal de punere in proprietate.”

Dosar la DNA

Primarul din Pantelimon este cercetat penal si de DNA pentru luare de mita in urma unui autodenunt al unor oameni de afaceri arabi. Petrus Campulungeanu a fost arestat saptamana trecuta de Departamentul National Anticoruptie dupa ce procurorii au descins in sediul Primariei din Pantelimon. Insa a doua zi a fost eliberat.

Cele mai citite

Cristina Neagu, despre sacrificiile din ultimele luni de carieră. „Am nevoie de 40 de minute doar să-mi fac bandajele”

Legendara handbalistă a vorbit despre provocările medicale și eforturile pe care le face pentru a rămâne pe teren până la finalul sezonului. Cristina Neagu se...

Diana Șoșoacă se retrage din viața publică după ce a primit amenințări

Diana Șoșoacă spune că se retrage din spațiul public în urma unor amenințări la adresa ei și a familiei. Președinta SOS România a mai vorbit...

Transnistria, rămasă fără gaze și căldură, refuză ajutorul dat de Chișinău

Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova,...
Ultima oră
Pe aceeași temă