Musuroiul politic incepe sa faca zgomot. Prin unele locuri chiar se misca precum musuroiul de cartita. Este un semnal clar ca partidele vad cu alti ochi noua realitate, incercand sa prinda trena schimbarilor dupa cum o cer interesele proprii. Unii vorbesc de organizarea de congrese extraordinare si de megapartide conduse de la Cotroceni, altii de platforme liberale cu termen de lansare apropiate. Invartelile se fac si la Senat, unde aripa mai tanara din PSD se lupta cu aripa lui Iliescu pentru sefia Comisiei de aparare. La Camera Deputatilor, cam la fel. Cea dintai grija a alesilor a fost umflarea bugetului institutiei pentru anul viitor cu 18 la suta! Ca sa nu sufere deplasarile in strainatate. Sunt invarteli pana la un punct firesti.
Teama de alegerile anticipate a marit pulsul la toata clasa politica, provocand prin unele locuri o deruta accentuata chiar si la formatiunile cu o structura manageriala mai solida – PSD. Ca lider, Mircea Geoana a scos sigiliul de pe statutul partidului tocmai pentru a preintampina doua dezastre pozitionate deja la orizont. Unul il priveste personal, altul ameninta direct organizatiile care, conform unor pareri, ar urmari sa radicalizeze pozitia ca partid de opozitie cu pretentii la guvernare. Geoana nu mai doarme noaptea. Vrea sa ramana sef, dar nu este sigur ca va reusi sa obtina prelungirea mandatului de presedinte. Unii il vor, altii nu. Cu tot dinadinsul ar dori insa sa astupe gura carcotasilor, care vorbesc de o preconizata tentativa a lui Adrian Nastase de a da o lovitura inainte de 2007. Daca invartelile anticipate ale lui Geoana vor da rezultate, in contextul unei conjuncturi favorabile, „prostanacul” lui Iliescu ar putea sa mai „prinda” un supliment de mandat. Interesant este ca sunt colegi in partid dispusi la compromisuri. Nu este vorba de formularea unor aprecieri personale adresate lui Geoana, ci mai degraba de consideratii colective prin care se incearca acreditarea ideii ca „PSD a fost forta politica poate cel mai mult implicata in procesul de integrare in UE” (sic)! Ca sa vezi! N-o spune Vanghelie, ci Ion Iliescu, avand convingerea ca partidul sau are toate meritele! Deci si „prostanacul” ca presedinte. Poate ca fostul sef de stat a vrut sa spuna altceva, aluzie la vremurile cand arogantul Nastase era premier, insa da de inteles ca Mircea Geoana a pus osul cel mai tare la obtinerea statutului de membru UE. Poate sa zica Tariceanu ca nu este asa? Poate. Recent, liderul liberal se batea cu pumnul in piept la fel ca predecesorul sau, recunoscand ca proiectul ii apartine in totalitate. Concluzia ar fi ca PNL a fost vioara intai, celelalte partide (de PSD nici nu poate fi vorba) neavand cu ce se lauda cand se discuta de intrarea in familia europeana.
Iata o mostra de invarteala politica in perspectiva aparitiei unor modificari fundamentale asteptate sa apara in anul 2007. PNL se chinuieste sa para drept un partid tare credibil. Tariceanu, intrat intr-un cerc vicios, crede ca mai are un cuvant de spus atunci cand colegii lui vorbesc de „normalitate” in politica liberala. Ce normalitate poate exista cata vreme lansarea alternativei la presedintele Calin Popescu Tariceanu este pe teava? Primul ministru nu realizeaza pericolul care-l paste. Daca nu-l ingrijoreaza pozitia din sondaje ocupata in prezent, sub Teodor Stolojan, exclus din PNL, si Mona Musca, atunci macar semnalul ca PNL ar putea intra in fibrilatie o data cu actiunea celor doi fosti presedinti liberali poate sa-l trezeasca la realitate. Una este sa te lupti cu Basescu sau cu PD si alta sa constati ca te parasesc oamenii din partid. Nu-i de joaca, dle Tariceanu! Am impresia ca liderul PNL se invarte intre experimente ilogice si masuri stereotipe in plan decizional. Cu riscurile de rigoare.