Membrii Comitetului judetean pentru situatii de urgenta au fost convocati ieri, pentru a adopta masuri prin care sa se limiteze efectul produs de ploaia ce a cazut in noaptea de sambata spre duminica. Membrii comisiei au fost informati despre faptul ca au fost afectate de cantitatile mari de precipitatii localitatile Crucea, Siriu, Stupina, Crisan. Au fost inundate 18 case, podul de la Crisan a fost rupt, iar accesul spre localitatile Saraiu – Stejaru a fost blocat. De asemenea, membrii comisiei au aflat despre viitura de la Hanul Morilor. Subprefectul judetului, Adrian Nicolaescu, care a coordonat activitatea comisiei, impreuna cu reprezentanti ai IJP si ai Politiei Rutiere, a survolat zona cu un elicopter pus la dispozitie de Ministerul Administratei si Internelor, pentru a vedea ce mai este de facut pentru inlaturarea efectelor precipitatiilor. Primele masuri au fost insa adoptate. La Saraiu si Stejaru s-au deplasat doua echipe de descarcerare, care au actionat pentru evacuarea apei din locuinte, un echipaj de jandarmi s-a deplasat in zona Hanul Morilor pentru a debloca soseaua nationala, iar doua ambulante sunt pregatite sa intervina pentru urgentele medicale care ar putea sa apara la Stejaru – Saraiu si Siriu – Crisan. De asemenea, echipe de la Imbunatatiri funciare, Directia Sanitar-Veterinara si Apele Romane s-au deplasat in zonele afectate pregatite sa intervina in orice moment.
Autoritatile au suplimentat numarul echipelor care au actionat pentru evacuarea apei din locuintele afectate de cantitatile mari de precipitatii. Interventiile au vizat gospodariile din localitatile Saraiu, Stejaru si de la Hanul Morilor. Autoritatile judetene, care au fost in contact permanent cu administratiile locale au centralizat datele privind dezastrul. Pana ieri dupa-amiaza existau informatii potrivit carora in localitatile de pe valea Topologului sunt afectate 200 de case. Potrivit datelor furnizate de institutia prefectului Constanta, sunt afectate de cantitatile mari de apa cazute in cursul zilelor trecute 23 de localitati din zona de vest a judetului unde s-a intrerupt alimentarea cu energie electrica. Conducerea Electrica a trimis in zona calamitata echipe care au actionat pentru remedierea defectiunilor. Prefectura Constanta a mai fost informata si despre faptul ca 50 de masini, care veneau de la Tulcea spre Constanta, au fost blocate pe drumul national. Echipaje ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale – Directia Regionala de Drumuri si Poduri, Regia Judeteana de Drumuri si Poduri au actionat pentru deblocarea autovehiculelor. Autoritatile judetene monitorizeaza, in continuare, zonele afectate.
Cinci case distruse la Daieni
Ploaia torentiala cazuta sambata noapte in judetul Tulcea a produs pagube semnificative. In satul Daieni, unde au cazut precipitatii care au insumat 110 l/mp, aproape 1.000 de hectare de teren se mai aflau duminica la ora pranzului sub apa. In aceasta localitate au fost inundate mai multe gospodarii, iar cinci case construite din chirpici au fost puternic afectate de suvoaiele de apa care a curs timp de mai multe ore de pe dealurile din apropierea satului. Duminica la ora 11 Prefectura Tulcea a dispus ca satenii din Daieni care locuiesc in cele cinci case afectate de inundatii sa fie evacuati, desi acestia refuzau sa-si paraseasca casele. Cu ajutorul jandarmilor, bunurile satenilor din Daieni ramasi fara case au fost evacuate si depozitate sub paza.
Si in alte zone ale judetului Tulcea ploaia torentiala cazuta a produs pagube. Sute de hectare de teren agricol din zonele Nufaru, Valea Nucarilor si Izvoarele au fost inundate. Apa a distrus culturile de porumb si de floarea-soarelui aflate pe aceste terenuri.
Desi duminica la pranz nu mai ploua in nordul Dobrogei, autoritatile din judetul Tulcea se aflau inca in stare de alerta intrucat prognoza meteorologica anunta ploi torentiale si in urmatoarele zile in aceasta zona a tarii. N. Amihulesei