5.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialInundatii neanticipate

Inundatii neanticipate

S-a avansat mult in ceea ce priveste preventia, sa poti evacua oamenii inainte de venirea puhoaielor. Dar exista si situatii cand casele oamenilor sunt luate si de doua ori pe an, insa ei nu vor sa plece de acolo (in  Romania exista 11.000 de case amplasate in zone inundabile).

Ne-am obisnuit doar sa blamam autoritatile in asemenea momente, in loc sa ne exersam solidaritatea, s-o redesteptam pentru cei sufocati de neputinta in zonele in care stihiile au trimis in albii mai multa apa decat putea sa incapa. Primele gesturi de solidaritate au aparut de unde te asteptai mai putin – 500 de detinuti din Botosani si-au oferit ratia de paine pe o zi persoanelor afectate de inundatii, localnicii din Rast au expediat in Moldova tot ce-au putut, inclusiv locuintele modulare.
Autoritatile ar putea fi blamate daca n-ar reusi sa previna scurgerea apelor cu metale grele din iazurile de decantare de la Baia Borsa. Dar ce poti face cand in nordul Moldovei, intr-o saptamana, a plouat cat intr-un an, iar Prutul este mai mare ca Dunarea? Nici o Strategie Nationala de Aparare Impotriva Inundatiilor nu te mai ajuta. Autoritatile si-ar dovedi incompetenta cand n-ar interveni, cand i-ar lasa pe cei retrasi pe acoperisuri sa zaca acolo.

Recalcitrantii la evacuari par a fi din ce in ce mai putini. si evacuarile par a fi coordonate mai bine. Daca este cazul, evacuezi si un oras intreg, ca sa nu inregistrezi victime. Atunci cand statisticile fac referiri la catastrofele naturale memoreaza doar victimele, nu si obiectele. Este drept ca oamenii isi parasesc casele cu ochii in lacrimi, dar parca este mai bine decat sa-si planga rudele luate de ape. Inundatiile nu mai pot fi stopate doar cu saci cu nisip si lacrimi. Carcotasi vor mai exista: un evacuat, contrariat ca autoritatile nu i-au adus si o saltea, ci doar paturi, in adapostul unde va dormi doua-trei nopti;  unul care facea glumite – ca de ce nu apar si inundatii cu bere. Sau celebrele cazuri cand satenii stateau la o bere, in vreme ce jandarmii incarcau saci cu nisip, si asteptau sa fie salvati de Guvern, chiar sa li se asigure conditii sa-si consume berica in liniste. Unii au pretentia sa le retraga Guvernul apele, iar ajutoarele le considera bataie de joc, desi li s-a explicat ca sunt pentru nevoi, urmand a le mai fi acordate altele pentru reconstructia caselor.

Exista si romani revoltati: ce cautau turistii pe Valea Vaserului? Acest colt de tara este un eden, unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pamant, unde nu exista sosea, ci doar o mocanita care strabate 50 km prin paduri seculare. Turistii straini se dau in vant dupa asemenea locuri si de aceea se dezvolta turismul aici. Ar fi o greseala sa se intervina cu betoanele si in acest loc. Doar sa fie reparat terasamentul trenuletului si curatata albia raului. Acum exista posibilitatea sa-i recuperezi pe turisti cu elicopterul, ceea ce s-a si intamplat. Iar pe Valea Vaserului doar sa fii mort de beat nu te poti salva urcand cativa metri pe versanti. Pe de alta parte, ati vazut imagini la vreo televiziune din acest loc? Nu, pentru ca fara sosea n-au fost posibile "inundatii in direct", de unde televiziunile pot mediatiza la nesfarsit si ostentativ raspunsuri tafnoase ale unor sateni: "Sunt oameni pe deal". Unde altundeva poti sa scapi de furia apelor decat pe o zona mai inalta?

 

Daca politicienii se deplaseaza in zonele calamitate nu inseamna neaparat ca-si fac campanie electorala (iata, exista mai curand inundatii neanticipate decat alegeri anticipate). O vizita a sefului statului in zonele calamitate este benefica, pentru imbarbatare, pentru incurajare, pentru a le da celor afectati de ploile diluviene sentimentul ca nu sunt abandonati. Este corect si apelul presedintelui – avem nevoie de solidaritate fata de sinistrati. Greutatea vorbelor sale este alta dupa ce a vazut la fata locului proportiile dezastrului (anacronice sunt vizitele separate ale primului ministru si ale presedintelui – macar in asemenea situatii politica orgoliilor poate fi lasata la o parte). De ce numai calamitatile ne aduc impreuna?
L-am vazut, decent, asezat, pe Cristian Diaconescu, plin de compasiune pentru sinistrati, in schimb un deputat-clampau, Iulian Iancu, a sarit la gatul Guvernului, pentru "incompetenta". si pe vremea guvernarii PSD au existat inundatii. Este vinovat doar Guvernul actual de schimbarile climatice? Cum sa previi puhoaiele care vin din Ucraina (unde numarul decedatilor si evacuatilor este de patru ori mai mare)? Intelegem ca a inceput campania electorala, dar este dizgratios s-o faci in felul acesta.

In tari cu economii mai dihai decat a noastra s-au inregistrat numeroase inundatii, din cauza unor viituri torentiale care apar unde nici nu te astepti si nici n-ai cum sa intampini puterea devastatoare a materialelor transportate cu viteze uluitoare. Pe Mississippi singura solutie este sa se mai inalte si sa se consolideze malurile unde au spart viiturile, dar inundatii tot se produc. Au existat inundatii catastrofale in Germania, Austria, Franta, Noua Zeelanda, Australia, SUA. N-au aceste tari bani (pentru ca nu vorbim de Bangladesh)? Au, dar este aproape imposibil sa prevezi unde va sparge apa digul sau unde vremea o ia razna. Cum poti sa previi o furtuna? N-are fonduri un oras ca Dortmund, unde zeci de case au fost inundate si sute de masini au fost avariate de afluentii Rinului, iesiti din matca. In statul american New Mexico un rau a maturat totul in cale. In asemenea situatii guvernele nu pot face altceva decat sa salveze vieti. Noi am putea sa ne ocupam de schimbarea mentalitatilor in ceea ce numim intrajutorare: la primele semne ale inundatiilor voluntarii sa-i ajute pe cei surprinsi de ape, autoritatile sa fie dotate cu tot ce este necesar pentru salvarea oamenilor.

Intr-un cuvant, logistica adecvata salvarii sinistratilor si distribuirii de ajutoare. Lucrarile hidrotehnice se justifica acolo unde inundatiile se inscriu intr-o categorie, se repeta. Lectia Dunarii incorsetate (a pierdut 80% din zonele de deversare) ar trebui sa ne dea de gandit si la alte cursuri de ape. De ce n-am avea curajul sa ne gandim la stramutari de localitati prea expuse inundatiilor. Evident, cu ajutorul statului, adica din impozitele noastre. Prea adesea spunem: "Siretul trece foarte aproape de localitatea «X»". Corect ar fi: "Localitatea «X» s-a intemeiat prea aproape de Siret". si, bineinteles, altfel de case decat cele din chirpici, care se naruiesc cum dau de apa.
Sa conchidem cu raspunsul unei batranici: rau, dar fereasca Dumnezeu de mai rau!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă