Introducerea coplăţii va duce la creşterea presiunii bolnavilor pe spitale, aceştia preferând unităţile sanitare unde au asigurate analizele şi tratamentul, fapt care, totodată, va scădea numărul consultaţiilor la medicul de familie şi la specialistul din ambulatoriu, susţin reprezentanţii Camerei Federative a Medicilor.
„Oamenii nu vor mai merge la medicul de familie ca să plătească patru-cinci lei, după care să-şi cumpere medicamentele. Se vor duce la spital, vor sta internaţi o săptămână, zece zile, vor primi tratament, apoi vor merge acasă, nu vor mai lua medicamente, vor reveni după alte săptămâni şi se vor interna din nou ca să primească medicamente şi să nu dea coplata la medicul de familie”, a declarat, joi, preşedintele Camerei Federative a Medicilor (CFM), dr. Dan Pereţianu, într-o conferinţă de presă privind proiectul de HG referitor la coplata în sistemul medical, potrivit Mediafax.
La rândul său, medicul Florin Chirculescu, liderul sindicatului din Spitalul Universitar Bucureşti, a precizat că, zilnic, în unitatea sanitară în care lucrează aproximativ 500 de persoane se prezintă la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU). „Dintre acestea, 400 nu aveau nevoie să ajungă la spital, ci doar 100. Spitalul cheltuieşte cu cei 400, pentru că le face analize şi apoi îi trimite acasă. Românii vor şti cum să se prezinte la urgenţă (şi după introducerea coplăţii – n.r.). Aşa că presiunea pe spital, mai ales pe urgenţă, va creşte”, consideră Chirculescu. Întrebaţi dacă toţi banii încasaţi de medici sau de spital, sub formă de coplată, constituie un buget suplimentar care rămâne la dispoziţia acestora, cei doi medici au spus că sumele respective sunt, în opinia lor, insignifiante. CFM respinge astfel coplata şi, totodată, reclamă faptul că noul proiect al Legii sănătăţii nu ar fi fost discutat cu specialiştii. Mai mult, medicii din CFM sunt de părere că banii sănătăţii care ajung în bugetul consolidat sunt folosiţi în alte scopuri decât pentru sistemul sanitar .
„Piaţa sănătăţii din România înseamnă aproape cinci miliarde de euro anual. Iată o piaţă atrăgătoare pentru asigurători! Banii din sănătate sunt siguri. Vorbim despre banii pe care îi scoţi din buzunar la fiecare salariu, conform prevederilor legale, fie că eşti de acord sau nu. Cu toate acestea, pentru fiecare român în parte, suma se ridică la numai 250 de euro anual. Să reţinem, aşadar: banii din sănătate sunt suficienţi pentru un business serios, dar nouă, personal, nu prea ne ajung, chiar dacă plătim”.