Banca austriaca Erste Bank, proprietara a celei mai mari structuri bancare ce actioneaza in Romania sub numele de BCR, a aruncat mai deunazi pe piata o afirmatie-propunere aparent surpriza. Pe multi probabil aceasta i-a contrariat. Mai mult ca sigur insa, pe rivalii din piata nu i-a surprins si oricum nu i-a contrariat. Erste a declarat ca ar fi nimerit ca in Romania creditul pentru consum (catre persoane fizice) sa fie acordat doar in lei, nu si in valuta.
Sigur ca ar fi nimerit! Mai mult, ar fi si normal! Cumparaturile pentru consum in Romania, cel putin deocamdata, se fac in lei. si deci si creditele acordate pentru asemenea cumparaturi ar fi firesc sa inzestreze cumparatorul cu lei, si nu cu alte monede. L-ar scuti si pe acesta, precum si pe creditor (banca) de implicatiile riscului valutar pentru respectivul segment de piata.
Pe alte segmente de piata, problemele sunt diferite. De pilda, pentru creditele acordate companiilor, apar justificabile si creditele in euro, mai ales in masura unor achizitii din strainatate care se fac in euro. Dar in cazul creditului de consum ar fi potrivita intr-adevar acordarea de credite doar in lei.
Banca Nationala, care a incercat incurajarea creditului in lei, inclusiv prin recomandarea chiar oficiala pentru cei care au castiguri in lei, ar trebui sa imbratiseze initiativa mentionata, intrucat i-ar fi mai simplu si mai eficace astfel sa controleze acest credit, care a cam luat-o razna.
De ce insa un asemenea demers vine de la Erste, si nu de la vreo alta banca straina din Romania sau de la vreo banca-exceptie care, printr-o abatere de la regula, a ramas romaneasca in sistemul bancar din Romania?! Pe cat de prozaic, pe atat de simplu este raspunsul. Erste detine in Romania o banca ce era, in urma cu cativa ani, cea mai mare banca romaneasca. Lucra, evident, in lei. si avea, printre altele, si cele mai mari depozite in lei din sistem.
Autorizarea creditelor in valuta – inclusiv a celor de consum – a schimbat multe. BCR si-a extins activitatea indeosebi pe seama operatiunilor in lei. Toti competitorii straini ai BCR din sistem si-au extins insa activitatea intr-o masura covarsitoare pe seama operatiunilor in valuta, pe care au adus-o de la societatile lor mama din Occident. Atat de multa valuta a fost adusa in tara de aceste banci pentru a-si finanta expansiunea prin credite incat BCR a pierdut din cota sa de piata, fara a i se fi clatinat inca pozitia de lider. Acum, cand criza financiara internationala declansata in segmentul de risc al pietei imobiliare americane a obligat si marile banci vest-europene sa-si indrepte resursele spre apararea redutelor principale, ramanand mai putini bani de trimis subsidiarelor lor din tari ca Romania, apare o nesperata si facila posibilitate pentru Erste de a obtine pentru BCR o consolidare a leadership-ului si chiar o crestere a cotei de piata prin simpla interzicere a creditului de consum in valuta si concentrarea exclusiva a acestuia pe lei, BCR avand un avantaj net in resurse in domeniu fata de toti ceilalti concurenti.
De ce n-a facut o asemenea cerere vreuna din bancile romanesti?! Pai, reprezinta atat de putin din piata, ca mai mult decat sa fi starnit niscai hohote de ras din partea confratilor nu ar fi avut ca efect!
Reactiile provocate de demersul Erste sunt pe deplin semnificative. Rivalii Erste in Romania nu cuteaza sa considere ca finantarile pentru consum nu ar fi normal sa se faca in lei, dar nici unul nu spune de ce totusi respinge propunerea. De ce ar arata insa de ce nu le convine, de vreme ce nici Erste n-a mentionat de ce i-ar conveni?! si atunci, manusa este aruncata in ograda Bancii Nationale. De la BRD Groupe Societe Generale, principalul rival al BCR Erste in Romania, a venit replica precisa ca "banca se aliniaza doar propunerilor venite de la Banca Nationala, care incearca sa acopere problemele intregului sistem intr-o maniera extrem de cumpatata", si nu celor ale unor banci comerciale care reprezinta anumite interese.
Este foarte interesant ce va face Banca Nationala. De infruntat in cazul in speta se infrunta doua interese straine. Pentru stabilitatea economiei din Romania, interesul ar fi acordarea doar in lei a creditului de consum. Cine se mai uita insa in Romania la interese legate de tara numita (inca) Romania?! Aici este vorba de doua interese straine. si va castiga cel mai puternic!