» Actori ai Teatrului Popular din Bucuresti au ridicat, miercuri seara, cortina pe scena Casei de Cultura, pentru a prezenta "D’ale carnavalului".
» Printre protagonisti s-au numarat Romica Tociu si Cornel Palade, cunoscuti mai mult de la emisiunile televizate de bingo.
"D’ale carnavalului", una dintre piesele binecunoscute ale marelui dramaturg roman I.L. Caragiale, a pastrat linia clasica, ca text, insa viziunea scenografica a lui Doru Zanfir si regia lui Dan Tudor au fost realizate intr-o maniera simplista. Spectatorii nu au mai regasit spectaculoasele costume din perioada micii burghezimi, ci dame imbracate in pantaloni si berete din piele, modele moderne de veste, cu iz medieval, si tigai in loc de masti, la balul mascat din mahala. Frizeria lui Nae Girimea a fost decorata in stil rustic, cu un interior modest, creat din pereti din rogojina si stergare, mese si scaune impletite. In plus, ca nota de originalitate, la un moment dat, publicul a recunoscut vocea interpretei Catanga, iar la finalul piesei toate personajele au jucat cu foc pe ritmuri populare. Actritele Adriana Trandafir si Magda Catone au fost, in piesa, Mita Baston si Didina, invers decat pe afis, pentru ca actorii au fost pregatiti sa intre unul in rolul celuilalt, la indicatia regizorului.
Andrei Duban l-a interpretat cu vivacitate pe Iordache, calfa lui Nae Girimea. Prezenta pe scena a celor doi comici Cornel Palade si Romica Tociu a produs furori printre spectatori. Tociu l-a jucat pe Cracanel, cel care intra delicios in pielea Bibicului, iar Palade a fost catindatul "bine magnetizat", suferind din pricina durerii unei masele. In mare, piesa a placut, insa jocul actoricesc a fost alterat, pe ici-colo, de pauze plictisitoare, iar efectul comicului de situatie nu a fost pe masura replicilor savuroase scrise de Caragiale.
Caragiale ramane unic
"La Constanta m-am simtit bine, ca de obicei. Publicul este extraordinar. Caragiale este o partitura grea. Este o incercare pentru fiecare dintre noi. Caragiale ramane unic prin esenta lui, prin faptul ca este si astazi contemporan cu noi. Tot ce a gandit el iata ca traim noi acum. Am spus "da" atunci cand am fost chemata de Dan Tudor, un regizor pe care il apreciez. Faptul ca am lucrat cu Romica Tociu si cu Cornel Palade a fost, iarasi, o provocare, pentru ca lumea crede preconceput ca vin dintr-o alta zona de divertisment si nu-si au locul aici, insa eu sunt sigura ca sunt foarte multi actori in Romania care nu sunt in stare sa faca ce au facut ei pe scena. Rasul este apanajul oamenilor seriosi", a declarat Adriana Trandafir.