1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialIntra Romania pe filiera rusa a gazelor?

Intra Romania pe filiera rusa a gazelor?

» Romania merge pe sarma intre proiectul Nabucco, prin care se incearca aducerea gazului caucazian in Europa prin ocolirea Rusiei, si proiectul prin care Kremlinul incearca sa-l saboteze pe acesta, numit South Stream.

» In vreme ce reprezentantii oficiali ai companiilor autohtone de gaz au discutat la Moscova despre o eventuala intrare a Romaniei in proiectul rusesc South Stream, presedintele Traian Basescu a vorbit in Siria despre atasamentul Romaniei fata de Nabucco.

Surse din ministerul rus al Energiei sustin ca la intalnirea dintre directorii companiilor Romgaz si Transgaz si oficialii rusi ai Gazprom s-a discutat despre aderarea Romaniei la gazoductul South Stream.  Cotidianul rus Komersant sustine ca Moscova ar vrea de fapt sa inlocuiasca Bulgaria cu Romania in proiectul prin care Rusia vrea sa aduca gaz mai mult si mai ieftin in Europa Occidentala. Oficialii romani care au participat la discutii neaga ca ar fi primit astfel de propuneri, desi intalnirea a avut si girul politic al ambasadorului Romaniei la Moscova, Constantin Grigorie. Francisc Toth, directorul general al societatii cu capital majoritar de stat Romgaz, ne-a spus ca discutia cu Gazprom nu ar fi avut ca subiect participarea Romaniei la proiectul South Stream.

 

El ne-a explicat ca principalele doua subiecte de discutie au fost posibilitatea ca Romania sa achizitioneze gaz direct de la Gazprom, nu prin intermediari, si exploatarea depozitului de gaze naturale Roman-Margineni. "Restul au fost discutii informale", spune Toth, adaugand ca ambasadorul Romaniei la Moscova a participat la intalnire doar in calitate de mediator. Intrebat de ce a avut loc tocmai acum aceasta intalnire, cand presedintele Basescu are in plan o vizita la Moscova, directorul Romgaz a replicat scurt: "Pentru ca acum s-a reusit". Nu este foarte clar cat de lungi si amanuntite au fost discutiile informale despre care oficialii romani refuza sa vorbeasca, dar ele "nu puteau ocoli subiectul South Stream" spun surse bine informate, care argumenteaza ca aproape toate statele participante la proiectul Nabucco, "au facut sau urmeaza sa faca targul cu rusii".

 

Altfel spus, dintre toate statele care s-au angajat sa participe la construirea Nabucco, doar Romania nu are in paralel si alte proiecte energetice cu Rusia. Intalnirea dintre presedintii Basescu si Medvedev planificata pentru aceasta toamna ar putea sa deschida noi capitole de colaborare, mai cu seama ca Romania cumpara la cele mai mari preturi din Europa gazul rusesc, iar Cotroceniul ar vrea sa schimbe lucrurile. Pretul ar putea sa scada daca gazul rusesc nu ar fi cumparat prin intermediari, un deziderat care va fi negociat la intalnirea dintre presedintii roman si rus, potrivit unui inalt oficial autohton.  Ioan Rusu, directorul Transgaz, prezent la discutiile de la Moscova sugereaza ca si acesta a fost un subiect: "Sunt cativa ani de cand nu ne-am mai intalnit cu Gazprom, relatiile cu ei au fost intrerupte.

 

A fost o intalnire la nivel de conducere a companiilor, unde s-a analizat in profunzime problema tranzitului de gaze intre cele doua tari. Noi le-am spus ce ne-ar interesa de la ei". Totusi, Rusu recunoaste ca o decizie oficiala in ce priveste implicarea Romaniei in South Stream nu ar putea veni decat in urma unei astfel de intalniri intre companii, "pentru ca altfel oficialii nu ar sti despre ce sa vorbeasca". Cu alte cuvinte, zilele trecute a fost pusa pe tapet la nivel de tehnicieni ecuatia generala a participarii Romaniei la proiectul rusesc South Stream, dar deocamdata atasamentul politic al Romaniei este ferm pentru Nabucco, dupa cum a explicat  ieri Traian Basescu.

Analistul economic Aurelian Dochia, de la Centrul Roman pentru Politici Economice, crede ca este posibil ca Romania sa adopte strategia de a juca la doua capete in privinta celor doua proiecte de conducte, Nabucco si South Stream: "Nu cred ca ar fi o idee rea sa mergem pe ambele proiecte. Ele nu se exclud. Dar proiectul South Stream progreseaza mult mai repede decat Nabucco si beneficiaza de sustinere puternica. Ar fi absurd sa refuzam o alternativa mult mai aproape de realizare". Principalele probleme ale proiectului Nabucco, spune Dochia, sunt participarea incerta a unor state si traseul conductei, care deocamdata pare sa aiba ambitia de a parcurge distante imense, pentru a acoperi resurse din Kazahstan, Azerbaidjan, Iran sau Egipt.

 

Pe de alta parte, principala problema a proiectului South Stream pentru Romania este ca nu rezolva "iesirea de sub tutela Rusiei in ce priveste energia". Chiar si asa, crede analistul, Romania nu are ce sa piarda: "si daca participam, si daca nu, tot dependenti de rusi suntem. E iluzoriu sa credem ca ne putem dispensa total de Rusia in privinta energiei. Este mult mai bine sa ne negociem pozitia si sa castigam cat mai mult posibil. Asa a facut fiecare stat din UE, pentru ca pana acum UE nu a conturat o pozitie comuna fata de Rusia".

Nabucco
Proiectul Nabucco va fi realizat de o companie mixta la care participa societati de gaze din cele cinci state partenere. Botas (Turcia), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania) au participatii egale. Liderul companiei de proiect este grupul austriac OMV. Conducta ar urma sa porneasca din zona caucaziana si sa treaca prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

South Stream
Proiectul gazoductului South Stream a fost dezvoltat de compania ruseasca Gazprom, care detine monopolul gazelor naturale rusesti, si de compania energetica italiana Eni. Gazoductul, considerat concurent al proiectului european Nabucco, va trece prin Marea Neagra, pornind din Novorosiisk spre portul bulgar Varna, apoi prin Balcani in Italia si Austria. La proiect ar putea sa participe si Serbia, Grecia si Ungaria.

Cele mai citite

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...

Rata inflației a crescut în decembrie la 5,14%

Mărfurile alimentare și serviciile au fost în topul scumpirilor Rata anuală a inflației a urcat la 5,14% în luna decembrie 2024, de la 5,11% în...

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Fișierul standard de control fiscal SAF-T...
Ultima oră
Pe aceeași temă