După ce o irakiană stabilită în Statele Unite a fost omorâtă la sfârşitul lunii martie, cel mai probabil fiindcă era musulmană, mii de femei de toate religiile, din toată lumea, s-au solidarizat şi au început să poarte vălul islamic, ca semn al toleranţei.
O crimă săvârşită din ură
În 1993, irakiana Shaima Alawadi a plecat din Irak împreună cu soţul ei, din cauza regimului de teroare al lui Saddam Hussein. După mulţi ani de fugă, s-a stabilit în San Diego, California, în a doua cea mai mare comunitate de musulmani din America, conform Msnbc.com.
La sfârşitul lunii martie, Shaima a fost găsită bătută pe podeaua din bucătăria casei în care locuia cu cei cinci copii şi soţul ei, de fiica ei de 17 ani. Pe 24 martie, femeia de 32 de ani a murit din cauza loviturilor.
Motivul cel mai probabil al crimei este ura faţă de musulmani, însă poliţia nu vrea să se pronunţe definitiv în acest caz. Speculaţiile care întăresc ideea se leagă de biletul găsit lângă victimă: „Întoarceţi-vă de unde aţi venit, sunteţi nişte terorişti”.
Sâmbăta trecută, ea a fost înmormântată în Irak, într-un cimitir şiit din Nafaj, la sud de Bagdad.
Unul din motivele care ar fi putut conduce la crima provocată de ură ar fi faptul că femeia purta hijab, atrăgând şi mai mult atenţia asupra credinţei sale, speculează reprezentanţii comunităţii musulmane. „Nu avem de gând să plângem, dacă asta este ceea ce aşteptai. Nu avem de gând să renunţăm la văl, dacă asta urmăreai„, a spus Fatima, una din fiicele lui Alawadi, adresându-se criminalului mamei sale.
Un milion de hijaburi pentru Shaima Alawadi
În ziua morţii ei, 24 martie, a fost lansată pagina de Facebook „One million Hijabs for Shaima Alawadi” („Un million de hijaburi pentru Shaima Alawadi”), care promovează toleranţa şi solidaritatea. Până astăzi, pagina a strâns 14.652 like-uri.
Astfel, foarte multe femei catolice, quackere, evreice, adeventiste ori atee au purtat vălul islamic o zi sau chiar o săptămână, pentru a atrage atenţia asupra crimelor săvârşite din ură şi intoleranţă religioasă.
„Ignoranţa duce la intoleranţă, care generează ură. Sunt uimită că o piesă de vestimentaţie atât de mică poate genera atâta ură”, a scris o femeie pe pagina de Facebook.
Jean Younis este adventistă. De Paşte, ea va renunţa la batic pentru un hijab, în semn de sprijin pentru femeia ucisă din cauza religiei ei. „Am crescut fiind luată în râs din cazuă că eram diferită”, le-a spus ea jurnaliştilor de la Huffington Post.
O profesoară din Detroit, Lauralyn Welland Taylor, a purtat un hijab timp de şase zile. „Purtând vălul în fiecare zi, am reuşit să am discuţii fructoase cu indivizi cu care înainte nu aveam nici un contact”, a povestit ea.
Crimele săvârşite din ură, în creştere în Statele Unite
De la atacurile din 11 septembrie 2001, numărul crimelor săvârşite din ură au crescut foarte mult, atrage atenţia o organizaţie care luptă pentru drepturile omului. În 2011, numărul grupurilor care acţionează împotriva muslmanilor a crescut de 30 ori faţă de acum 11 ani, conform organizaţiei Southern Poverty Law Center. În 2010, au fost 186 crime clasificate de poliţie drept săvârşite din ură, conform unui raport al FBI-ului, relatează Msnbc.com.
De la moartea lui Alawadi, alţi doi membri ai comunităţii musulmane au făcut plângeri la poliţie că ar fi primit telefoane de ameninţare, a precizat directorul Consiliului de Relaţii Americano-Islamice din San Diego.
El Cajon (San Diego) este a doua mare comunitate de irakieni din Statele Unite, după Detroit. Mai mult de jumătate din cei 100.000 rezidenţi din El Cajon provin din Orientul Mijlociu. La fel ca familia Alawadi, mulţi dintre locuitori sunt refugiaţi şiiţi din Irak, care au ajuns în SUA în anii ’80 şi ’90, după invazia lui Saddam Hussein în Iran, din anii ’80.
Din 2008, numărul de refugiaţi irakieni în Statele Unite a crescut, datorită unui program american care se ocupă de imigranţi, conform Msnbc.com.