Ideal ar fi fost ca, după momentul noiembrie 2014, România să treacă la un alt nivel al politicii, fără Victor Ponta şi Traian Băsescu. Realitatea arată că, deocamdată, acest lucru nu este posibil. Iar cea mai spectaculoasă revenire este, în opinia mea, a fostului preşedinte.
După alegerile prezidenţiale, Victor Ponta a supravieţuit în fruntea Guvernului deoarece-ca să fim sinceri- nu şi-a bătut nimeni capul cu adevărat să-l dea jos. Iar dacă nu ar fi avut dosarul penal, premierul rămânea, probabil, şi preşedinte al celui mai mare partid din România.
Poate pentru unii este o surpriză că Victor Ponta nu şi-a dat demisia din funcţia de premier, deşi i-au cerut-o, oficial, şi Klaus Iohannis şi liderii opoziţiei. Totuşi, nici liberalii şi nici preşedintele nu au convins însă pe nimeni că, într-adevăr, pot schimba guvernarea actuală cu ceva mai bun. Sunt multe exemple care demonstrează că PNL nu arată ca o alternativă reală la PSD. L-aş aminti doar pe cel mai recent şi anume desemnarea unui condamnat penal, Mircia Gutău, drept candidat pentru alegerile locale din 2016, sub motivul că e cel mai bine clasat în sondaje.
Unii au vorbit chiar de un blat între PSD şi PNL la ultima moţiune de cenzură depusă, deşi se ştia că acesta nu are nici o şansă. Eu i-aş spune mai degrabă amatorism. Oricare ar fi adevărul, opoziţia actuală este departe de ce ar trebui să fie.
În aceste condiţii, locul lui Traian Băsescu pe scena politică devine tot mai evident. După o retragere strategică de câteva luni, tocmai pentru a se detaşata de problemele penale ale Elenei Udrea şi ale fratelui său, fostul preşedinte revine acum în forţă. Nu ştiu dacă ar trebui să mă gândesc la o operaţiune gândită şi pregătită în culisele politicii dâmboviţene sau, pur şi simplu, Băsescu profită de nepriceperea şi lipsa de viziune a opoziţiei actuale. Cert este că vocea acestuia se face auzită. Şi să mai observăm un lucru: fostul preşedinte beneficiază şi de o acoperire mediatică excelentă asigurată de trompetele PSD, Antena 3 şi România TV, dar şi de plângerile penale, unele de-a dreptul stupide, îndreptate împotriva sa care-l duc, inevitabil, în faţa camerelor de luat vederi. Dacă ai ajuns să-l chemi pe Băsescu la Parchet pentru că s-a răzgândit atunci când a spus că-şi va da demisia în 15 minute sau pentru că, în 2012, şi-a reluat locul la Cotroceni, în baza deciziei Curţii Constituţionale, înseamnă că trăieşti pe altă planetă. Sau, dimpotrivă, îţi doreşti cu orice preţ ca fostul preşedinte să nu lipsească din nici un jurnal de ştiri.
Iar Băsescu nu aşteapă prea multe invitaţii. Experienţa şi abilităţile deosebite de animal politic îl fac să iasă în evidenţă foarte uşor, mai ales când ceilalţi dau dovadă de multă nepricepere. În timpul crizei refugiaţilor, toată lumea a comentat declaraţiile lui Băsescu nu pentru că ar fi fost pline de miez filozofic, ci pentru că toţi ceilalţi, fie nu ştiau ce să zică, fie vorbeau doar ca să se afle în treabă. Un alt moment speculat de fostul preşedinte a fost arestarea lui Oprescu, când, ce să vezi, a apărut pe piaţă zvonul privind candidatura sa la Primăria Capitalei. Un subiect care să-i vină ca o mănuşă lui Băsescu, cel care l-a învins în alegeri de două ori pe primarul arestat acum pentru corupţie.
Ar putea fostul preşedinte să devină o alternativă viabilă la actuala opoziţie, cea neinspirată şi insipidă?
Cu siguranţă că Traian Băsescu are încă un bazin electoral fidel, neclintit pe poziţie în ciuda scandalurilor penale urâte în care sunt implicaţi oamenii din jurul său. Acestora ar putea să li se alăture şi alţi alegători care văd că, până la urmă, „dosarele grele” anunţate de vuvuzelele lui Ponta de la Antena 3 şi România TV s-au dovedit până acum nişte fâsuri. O pierdere de timp pentru justiţie, dar o platformă senzaţională pentru Băsescu care poate juca acum rolul victimei foştilor săi adversari politici. E drept că jaful care a avut loc la Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor rămâne o pată urâtă pe cele două mandate ale lui Băsescu, dar până acum procurorii nu au descoperit că fostul preşedinte ar fi fost implicat în mafie alături de Cocoş, Udrea sau Alina Bica. Iar în lipsa unor dovezi nu poţi să-l legi decât moral pe fostul preşedinte de milioanele furate de la ANRP.
Săptămâna trecută, Băsescu a intrat şi oficial în Partidul Mişcarea Populară, o altă dovadă că vrea să fructifice cât mai multe din oportunităţile care i-au fost practic puse pe tavă de principalul partid de opoziţie.
În mod ideal, nu ar mai fi trebuit să auzim acum de Traian Băsescu. Aşa cum şi Victor Ponta ar fi trebuit să fie istorie, după alegerile prezidenţiale din 2014. Semnalul dat în stradă pe 16 noiembrie, de oameni care până atunci nu participaseră în viaţa lor la alegeri, a fost cât se poate de clar pentru o schimbare radicală la vârful clasei politice. Alegerea în fruntea ţării a primarului de la Sibiu trebuia să se încadreze în acest plan de reînnoire. Realitatea ne-a dovedit însă că România nu e pregătită pentru un salt înainte. Aşa cum defilăm acum cu Ponta, Oprea, Dragnea sau Blaga va trebui să-şi găsească un loc printre ei şi Traian Băsescu. Motivul e simplu şi dureros: deocamdată, politica românească nu are alte resurse.