-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialIntinerire sau rocada in Consiliul Superior al Magistraturii?

Intinerire sau rocada in Consiliul Superior al Magistraturii?

Viitorul Consiliului Superior al Magistraturii se decide peste o luna. La data de 12 ianuarie 2006 expira mandatul presedintelui CSM, Dan Lupascu, si al vicepresedintelui Liviu Dascalescu. Va avea loc alegerea conducerii forumului suprem al magistratilor, pentru inca un an. Majoritatea membrilor CSM doreste sa-l aleaga pe Nicolae Dan Chiujdea presedinte. Un grup mai mic vrea o rocada: Dan Lupascu – vicepresedinte si Liviu Dascalescu – presedinte. Pe de alta parte, Asociatia Magistratilor cere revocarea intregului CSM si noi alegeri.
Presedintele Dan Lupascu a declarat, in legatura cu optiunile sale privind viitorii sefi ai CSM, ca „as prefera sa nu ma pronunt, pentru ca ar insemna sa-i scot in evidenta pe unii si sa-i las pe ceilalti in umbra. Oricum, misiunea este foarte grea. Eu nu as fi candidat daca nu as fi fost secretar general al CSM inainte de alegerea presedintelui si vicepresedintelui si daca ceilalti candidati nu m-ar fi solicitat in acest sens”.

Chiujdea, pe lista favoritilor

Cel mai vehiculat nume pentru functia de presedinte al CSM ar fi cel al lui Nicolae Dan Chiujdea, prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 1 Bucuresti. Foarte multi membri doresc pastrarea lui Dan Lupascu in functia de vicepresedinte, dar cred ca acesta nu va mai candida.
Un grup minoritar intentioneaza sa-i convinga pe Dan Lupascu si pe Liviu Dascalescu sa candideze pentru cele doua posturi, inversate. Anume, Dascalescu pentru presedinte, Dan Lupascu pentru vicepresedinte. Un membru al CSM a declarat: „Depinde foarte mult de cei care isi vor depune candidatura. Problema principala este sa-i convingem pe unii sa candideze. S-ar putea sa candideze, neasteptat, unii si sa nu-si depuna candidatura cei care vor fi sustinuti de majo-ritate. Sa speram ca nu vor fi surprize majore”.

CSM – institutie-cheie

Miza controlului asupra CSM este extrem de mare. Cariera a mii de judecatori si procurori atarna de evaluarea CSM. Numirile tinerilor magistrati, avansarea prin concursuri la o instanta superioara sau ocuparea unui post de conducere la nivelul unei instante sunt decise tot de Consiliu. Abaterile disciplinare ale magistratilor sunt dezbatute, teoretic, de CSM. Independenta si reputatia magistratilor sunt aparate de CSM. Consiliul Superior al Magistraturii este format din 19 membri. Dintre acestia, trei – presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general si ministrul Justitiei – sunt membri de drept. Ei fac parte din CSM, fara sa fie alesi. Alti doi membri sunt reprezentanti ai societatii civile.
Asadar, 14 membri sunt alesi din randul magistratilor. Noua sunt judecatori – 2 de la ICCJ, 3 de la curtile de apel, 2 de la tribunale si 2 de la judecatorii – iar patru sunt procurori.
Mandatul membrilor CSM se intinde pe durata a 6 ani.
Presedintele si vicepresedintele sunt alesi in plenul CSM. Candidatura la una dintre functii este anuntata – personal, si nu propusa – si se voteaza. Mandatul lor – conform Constitutiei – nu se intinde decat pe un an. Secretarul general are mandat de 4 ani si dreptul de realegere. Iar rolul sau este foarte important, fiind distribuitorul de credite al institutiei.

Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...

S-a depășit pragul de un milion de voturi la secțiile de votare

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 10, votaseră 1.277.000 de alegători,...
Ultima oră
Pe aceeași temă