3.9 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialInterviu. Medicul Teodor Coldea explică în ce condiții se poate folosi acupunctura

Interviu. Medicul Teodor Coldea explică în ce condiții se poate folosi acupunctura

Acupunctura este una dintre ramurile medicinii tradiționale chinezești care folosește principiul de echilibrare a energiilor organismului prin înțeparea cu ace în anumite puncte. Medicul Teodor Coldea a vorbit, într-un interviu pentru „România liberă“, despre principiile acupuncturii, despre indicații și contraindicații.

După ce a terminat Fa­cultatea de Medicină, a devenit medic primar medicină sportivă, a doua facultate fiind cea de sociologie și psihologie. Pasiunea pentru medicina chineză, pe care o avea încă din liceu, i-a determinat drumul ales, pe acea ramură medicală pe care o practică deja de ani buni, acupunctura.

Care sunt principiile de bază ale acupuncturii?

Teodor Coldea: Dacă vrem să ne referim la acupunctură ca la o sim­plă tehnică, atunci, practic, reechilibrând sistemul endocrin, sistemul vascular, organele interne, echilibrăm energetic organismul. Există puncte de comandă pentru fiecare organ și pentru fie­care funcție în parte. Asta dacă vrem o explicație simplă și materială. Altfel, acupunctura este, în primul rând, un mod de viață și de gândire. Când se pune un ac de acupunctură au loc un schimb de informații și o reglare a structurilor energetice profunde ale organismului, care fac ca noi să funcționăm mai bine.

Dacă vrem o explicație filozofică și cu adevărat esențială, lucrurile stau cam în felul următor: noi, când am fost creați de Dumnezeu, am avut înainte de a exista în acest Univers o schiță a noastră. Chinezii numesc asta mandat ceresc. În momentul în care ne naștem, ne naștem lângă noi sau în noi cu o “hârtiuță” pe care scrie cam ce ar trebui să facem în viață și din punct de vedere fizic și spiritual. La ei, suprema virtute este să ajungi la bătrânețe sănătos. Dacă mori mai devreme decât ți-e scris ție înseamnă că nu ți-ai îndeplinit mandatul și nu ai făcut tot ceea ce trebuia în viață. Chinezii spun clar că în momentul în care emoțiile nu mai sunt controlate și gândirea este proastă, automat îți scurtezi într-un mod dramatic viața.

Există vreun organ anume care este responsabil cu energia organismului nostru?

T.C.: Rinichii reprezintă rezervorul de energie al organismului. În momentul nașterii, se face plinul ener­getic, rinichiul drept de la mamă, cel stâng de la tată. Când ne naștem, rinichiul este umplut 80-90% în funcție de vârsta părinților, de bolile lor, de câtă energie ne-au transmis, de ceea ce a vrut Dumnezeu etc. Energia aceasta nu este funcțională sută la sută de la început. Sunt două cicluri, la femei din șapte în șapte ani și la bărbați din opt în opt ani. Maximul se atinge la femei la 35 de ani, apoi începe să scadă. Aceste creșteri și scăderi depind de ceea ce faci, cum trăiești, cum gândești, ce și cât mănânci, cât sport faci. Din păcate, aceasta nu e genul de energie care să se refacă, este genul care se consumă inexorabil. Putem să o reparăm puțin prin qigong, acupunctură, anumite suplimente, dar nu o putem reface 100% cum era. Trebuie să ne economisim această energie, să consumăm numai atât cât e bine. Dacă suntem conștienți că avem doar o anumită cantitate de energie și știm să o drămuim, atunci putem să ne prelungim durata de viață.

Ce se întâmplă concret când puneți acele de acupunctură?

T.C.: Din modelul inițial despre care am spus au rămas 365 de puncte de acupunctură, câte zile sunt într-un an. Dar aceste 365 de puncte se rezumă, în esență, la opt puncte principale, situate pe „meridianele extraordinare“ și care reprezintă echivalentul, dintr-un anumit punct de vedere, al codului nostru genetic și echivalentul modelului primar și originar în virtutea căruia noi funcționăm. În timp, din diverse considerente, organismul uman începe să se abată funcțional de la acest model. Punând ace de acupunctură pe aceste puncte, eu îi reamintesc organismului care este modelul originar conform căruia el trebuia să funcționeze. Organismul are în structura lui toate pârghiile de autoreglare și de funcționare. Organismul este capabil să se vindece de unul singur, așa a fost el creat!

Acesta este rolul acului, de aducere aminte?

T.C.: Da, activezi funcții emo­ți­o­nale, mod de gândire, funcții energetice și organismul, prin mecanis­mele de autoreglare, face această trecere spre starea de echilibru și de sănătate. Oamenii vor de obicei să revină la starea de echilibru și de sănătate avută anterior dereglării, dar nu se poate. Noi, ca organism, indiferent cât de bună ne-ar fi starea de sănătate la un moment dat, pe măsură ce trece timpul ea se transformă într-o altă stare de echilibru. Ne întoarcem la o stare de echilibru, dar nu cea de dinainte, ci la o altă stare de echilibru, la un alt nivel. Să-ți dorești să fii într-o stare de sănătate pe care ai avut-o acum 10 ani nu se poate. Poți să fii într-o nouă stare, diferită de cea anterioară, poate chiar mai bună, dacă ai evoluat spiritual.

Ce tip de pacienți vin să facă acupunctură?

T.C.: Unii oameni vin cu probleme extrem de țintite – sciatică, durere de genunchi, ficat gras, tensiune, probleme cardiologice, gastrită, ulcer etc. Nu cred că există vreo boală pe care să nu o fi văzut! O altă categorie de oameni este cea care nu știe exact ce are și caută un răspuns pe care în medicina clasică nu l-au găsit, în sensul că, deși investigațiile medicale au ieșit bine, ei se simt rău. A treia ca­te­gorie, care în ultimii ani a crescut foarte mult, este cea care vine să evolueze spiritual. Acum 15 ani, din 1.000 de oameni, nu cred că exista mai mult de unul care să dorească asta. Acum, din 1.000, 200-300 vin pentru acest lucru.

Cum putem să ne detașăm, să ne drămuim energia de care vorbeați?

T.C.: Nu este greu. Acupunctura, mai mult decât un remediu, este o modalitate de a-i face pe oameni să evolueze spiritual și, dacă evoluează spiritual, se vor și vindeca. Dacă privești viața ca pe o sumă de lucruri obligatorii pe care trebuie să le faci, dar nu înveți nimic din ele, de fiecare dată când se va întâmpla chestia asta vei scrâșni din dinți și vei spune: ce rău că mi-am pierdut timpul să mă duc până acolo, ce urât că am vorbit cu unul și uite ce mi-a zis, ce aiurea că am învățat chestia aia și nu-mi folosește la nimic. Dacă îți schimbi optica ai putea să spui: ce bine că m-am dus acolo și uite ce am întâlnit pe drum, ceva folositor de exemplu, sau m-am întâlnit cu cineva de la care am învățat ceva valoros pentru mine. Dacă vei privi lucrurile așa, vei vedea că nu te vei mai stresa ca înainte. Dar, în cele din urmă, este o problemă de credință, este legătura individuală a fiecărui om cu Dumnezeu.

Suntem o părticică din Univers, fiecare dintre noi avem un grăunte din marea energie universală, din Dumnezeu. Energia mea și a dumneavoastră nu ar diferi cu nimic dacă nu ar mai exista în noi ceva care se numește spirit dat de Dumnezeu și care este particula­rizat în fiecare dintre noi. Oricum, provenim din aceeasi sursă, dar avem iluzia separării. Omul are tendința să spună despre celălalt că, dacă e diferit de el, este deseori dușmanul lui. Dar, dacă eu știu că sunt una cu cel de lângă mine, mă gândesc că dacă îi fac ceva rău se poate repercuta instantaneu și asupra mea. Ideea din religie de păcat și pedeapsă nu există în mod real, există doar în momentul în care ai făcut un lucru la care ai primit de la Univers răspunsul. Că efectele se pot vedea mai târziu, asta nu are nicio relevanță. Totul funcționează pe mecanismul cauză și efect.

Acupunctura se adresează numai omului bolnav sau poate fi privită și ca o tehnică preventivă?

T.C.: Omul vine pentru a-și menține sănătatea și, eventual, să funcționeze și mai bine. Adică să fie mai puțin obosit, stresat, să aibă mai multă energie, să se concentreze mai bine. În acupunctură, fiecare anotimp e legat de un organ. Primăvara este legată de ficat și vezica biliară. Omul poate veni oricând, dar primăvara randamentul cu care tratezi ficatul este mai mare. Vara este anotimpul inimii – anul acesta, în medicina chineză este anul inimii – de acea problemele care țin de inimă sunt de patru ori mai puternice în această perioadă.

Pentru a ne întreține sănătatea, de câte ședințe de acupunctură avem nevoie pe an?

T.C.: Normal, ar trebui făcute două cure pe an, dar există și oameni care trebuie să facă mai mult. Am pacienți cu boli cronice din care unele pot fi vindecate, dar altele nu. Dacă se depășește un anumit prag, organismul nu mai are resurse de a reveni la o stare de sănătate firească. În schimb, poți menține organismul la un nivel în care boala respectivă să nu-l deranjeze pe om. Am pacienți cu boli de inimă care înainte de a veni la acupunctură se internau în spital de mai multe ori în criză. Când s-au sedimentat lucrurile, s-a întâmplat ca în cinci ani să se mai ducă doar o dată și atunci pentru control.

Eu asociez acupunctura cu regim alimentar, plante din medicina chineză, indiană sau din farmacopeea noastră, cu masaj, osteopatie. Și, în funcție de ce are omul asociez uneori și cu tratament medical. Este foarte important ca acupuncturistul să fie medic.

Are acupunctura contraindicații?

T.C.: Contraindicații absolute nu are, dar există anumite situații în care nu este recomandat să se facă. La copii, până la 7 ani la fete și 8 la băieți, este interzisă acupunctura pentru că fură din energia unui organ care nu se va mai maturiza cum trebuie. Apoi, la gravide, în anumite afecțiuni terminale când energia organismului este epuizată, când omul este extrem de obosit. Depinde și de starea psihică. Există un punct la picior, între primul deget și al doilea, care este locul unde se depozitează mânia. Dacă eu pun un ac în acest punct când tu ai venit mânios la cabinet te doare îngrozitor. Cei care știu acest lucru nu vin în ziua în care s-au supărat rău. Contează mult starea în care te afli când vii la cabinet. Trebuie să crezi că ești bine. Autosugestia înseamnă activarea puterii de vindecare. Este greu să vindeci un om care nu vrea.

Există niște restricții înainte de a veni la acupunctură?

T.C.: Când vine prima dată, la diagnosticare, nu există niciun fel de restricții, trebuie doar să vină cu mintea și inima deschise. Când vine la o ședință, există câteva restricții minore de genul: e de preferat să nu mănânci cu o oră înainte. Nu se întâmplă nimic nici dacă mănânci, dar când organismul este preocupat cu digestia, se atenuează efectul acelor. La femei, pe perioada ciclului, se evită acupunctura pentru că atunci organismul este într-o stare de echilibru mai delicată, este mai sensibil. Fizioterapia e bine să o faci, o termini și apoi cam la două săptămâni poți începe acupunctura. 

Remedii

Afecțiuni ce pot fi tratate prin acupunctură

 
– tulburări ale aparatului respirator

– afecțiuni ale aparatului cardiovascular

– afecțiuni digestive, diskinezie biliară, hepatite, ulcere, gastrite, colon iritabil, colite, afecțiuni renale, reumatism, traumatisme – care se tratează foarte bine prin acupunctură, mai ales cele de genunchi, umăr, cot, problemele de coloană, probleme de fertilitate.

Acupunctura, mai mult decât un remediu, este o modalitate de a-i face pe oameni să evolueze spiritual și, dacă evoluează spiritual, se vor și vindeca.“

Cele mai citite

Hezbollah a lovit cu drone câteva „ţinte militare sensibile” la Tel Aviv

Hezbollahul libanez a declarat că a lansat marţi seară drone asupra "unor ţinte militare sensibile" la Tel Aviv, după atacuri israeliene mortale la Beirut...

Armistițiu în Liban: Evaluarea pierderilor economice și umanitare, costuri de miliarde de dolari

Conflictul dintre Israel și Hezbollah din Liban s-a încheiat miercuri dimineață printr-un armistițiu, însă pagubele provocate de luni de confruntări sunt imense. Potrivit estimărilor, pierderile...

Ilie Bolojan s-a înțeles cu Marcel Ciolacu: Guvernul va funcționa până la final fără să mai angajeze cheltuieli viitoare

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, spune că a vorbit cu premierul Marcel Ciolacu astfel încât să fie asigurată guvernarea până la final, însă...
Ultima oră
Pe aceeași temă