Abia așteptăm venirea verii pentru a putea merge la plajă și să ne bronzăm. Medicii atrag însă atenția de mulți ani asupra pericolului pe care îl prezintă soarele în exces pentru pielea noastră.
Dermatologii consideră că majoritatea alunițelor prezente pe pielea unui om nu prezintă riscuri, sunt stabile, deci benigne. Ele se dezvoltă concomitent cu dezvoltarea corporală și apar treptat pe corp din copilărie până la vârsta de 30 de ani. Mult mai puține numeric sunt alunițele active, care dezvoltă semne de risc și care sunt ținute sub observație. Deși cu aspect aproximativ normal, prezintă totuși semne pe care dermatologul le citește cu ajutorul dermatoscopului și care trebuie urmărite. Când sunt considerate periculoase, se recomandă să fie scoase chirurgical sau să fie ținute sub supraveghere periodică la interval de trei luni. Deoarece alunițele seamănă mult între ele pentru ochiul neavizat, se recomandă controlul periodic al pielii la medicul dermatolog cel puțin o dată pe an.
Există oameni care sunt predispuși la apariția a ceea ce numim alunițe? De ce depinde aceasta?
Mihaela Leventer: Apariția alunițelor denumite medical nevi este determinată genetic. Alunițele sunt, de fapt, tumori benigne pigmentare și apariția lor nu poate fi controlată medical. În familia în care unul dintre părinți are multe alunițe și copiii vor păstra această trăsătură. Deși doar alunițele congenitale sunt prezente de la naștere, de-a lungul copilăriei și adolescenței, pe piele apare un număr variabil de alunițe care de cele mai multe ori sunt complet lipsite de risc.
Când devin ele periculoase? Ce modificări apărute în timp trebuie să ne atragă atenția pentru a ne prezenta la medic?
M.L.: Atunci când o aluniță crește în suprafață sau volum chiar și discret, își modifică aspectul, culoarea se recomandă să cereți părerea unui dermatolog. De altfel, medicii abreviază semnele de alarmă ale unei alunițe astfel: ABCDE de la asimetrie (cele două jumătăți ale leziunii nu arată la fel), bordura (margine de formă neregulată), culoare (mai multe nuanțe de brun, negru, alb, roz în aceeași leziune sunt considerate semne de mare risc), dimensiune peste șase milimetri și E, de la evoluție, adică creșterea dimensiunilor și apariția unor senzații de mâncărime sau usturime în leziune.
Există alunițe ce pot fi extirpate fără ca această operațiune să prezinte riscuri, și mă refer, de exemplu, la alunițe aflate în zone unde incomodează?
M.L.: Toate alunițele pot fi extirpate chirurgical, indiferent de localizare. Nu există niciun risc legat de operația lor. Nu toate alunițele trebuie însă scoase, se operează doar cele cu risc. Operația trebuie urmată de verificarea țesutului la examenul histopatologic, care ne dă diagnosticul corect. Doar această analiză furnizează dovada că leziunea scoasă este benignă sau malignă. Nu se recomandă arderea cu laserul sau electrocauterul a alunițelor, pentru că după acest tip de tratament nu se poate face analiza de laborator.
Dacă într-un timp relativ scurt îți apar pe piele, mai ales pe porțiunile de corp expuse la soare, o serie de pete, umflături asemenea alunițelor, de culori diferite, este cazul să te prezinți imediat la medic?
M.L.: Alunițele se dezvoltă pe orice parte de piele, chiar și pe zonele care nu sunt văzute de soare, ca talpă, degete, sub unghii, chiar și pe mucoase sau conjunctiva oculară. Pielea expusă cronic sau brutal la radiația luminoasă suferă modificări acute sau treptate. Pătarea pielii, dilatarea vaselor de sânge, accentuarea cadrilajului cutanat, apariția de keratoze solare sau actinice, care sunt, de fapt, precanceroze, se întâlnesc adesea pe tegumentul fotoexpus.
Ce stă în puterea noastră să facem pentru a ne feri de apariția alunițelor?
M.L.: Dacă nu putem influența numărul alunițelor pe piele, nici forma sau așezarea lor, stă în puterea noastră protecția pielii la arsura solară sau la radiația ultravioletă artificială. Aceasta ne ajută să nu activăm evoluția unor alunițe care se pot transforma în melanom malign. De asemenea, ne ferește de apariția petelor cafenii (pistrui, lentigine etc.), a unor leziuni precanceroase precum keratozele actinice, dar, cel mai important, ferește pielea de dezvoltarea carcinomului cutanat, cel mai frecvent cancer la om.
Toate alunițele pot fi extirpate chirurgical, indiferent de localizare. Nu există niciun risc legat de operația lor. Nu toate alunițele trebuie însă scoase, se operează doar cele cu risc.“