16.3 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialIntervenţia din Libia se prăbuşeşte?

Intervenţia din Libia se prăbuşeşte?

Operaţiunea Odissey Dawn (Zorii Odiseei) în Libia este pe cale să moară, potrivit businessinsider.com.

China, care nu şi-a exercitat dreptul de vot pentru rezoluţia ONU de a bombarda Libia cere acum încetarea imediată a focului, potrivit Associated Press.

Italia a ameninţat că va retrage autorizaţiile de utilizare a bazelor sale aeriene.

Tot ieri, Norvegia a afirmat că nu va lua parte la intervenţia militară până când nu se clarifică cine este la comanda operaţiunii şi care sunt regulile angajamentului.

Şi Rusia, care s-a abţinut de la vot, a cerut încetarea atacurilor aeriene. Ministrul apărării rus, Anatoly Serdyukov i-a spus omologului american Robert Gates că „Rusia doreşte încetarea imediată a focului în Libia şi începerea negocierilor politice„, potrivit presstv.ir. „Suntem convinşi că cel mai scurt drum către securitatea civililor este prin încetarea focului şi începerea dialogului”, a mai adăugat ministrul rus.

Vladimir Putin, primul ministru al Rusiei denunţase anterior rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU care autoriza ofensiva militară împotriva Libiei, afirmând că aceasta seamănă cu „chemările medievale la cruciadă.” Putin nu s-a ferit să acuze Statele Unite că acţionează fără conştiinţă sau logică.

Zeci de civili au fost ucişi în Libia de la debutul intervenţiei SUA-Marea Britanie-Franţa, sprijinite şi de alte ţări occidentale. Este cea mai mare intervenţie militară a Occidentului în lumea Arabă de la invadarea Irakului în 2003. Nu puţine voci sunt cele care susţin că aliaţii occidentali sunt interesaţi de rezervele petroliere ale Libiei şi nu de siguranţa cetăţenilor acestei ţări.

Cele mai citite

BEC: Candidaturile și listele cu susținători pentru alegerile prezidențiale se depun până pe 5 octombrie

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României din 2024 a decis, marţi, că, până la 5 octombrie, ora 24,00, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor...

Seara Palatului Elisabeta dedicată municipiului Ploiești – miercuri, 18 septembrie 2024

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei va găzdui, la Palatul Elisabeta, miercuri, 18 septembrie 2024, la ora 17, o seară dedicată municipiului Ploiești, Capitala Tineretului...

Nicolae Ciucă are un plan pentru relansarea industriei românești: „România produce”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că i-a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte şi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL planul...
Ultima oră
Pe aceeași temă