România s-a plasat în trimestrul patru al anului trecut pe locul 9 în lume după viteza medie a conexiunilor la internet, de pe poziţia a patra în perioada corespunzătoare din 2010, şi a părăsit prima poziţie la nivel european, coborând până pe locul 5, potrivit Akamai, un important furnizor mondial de servicii de distribuţie de conţinut web.
Viteza medie a conexiunilor la internet din România a scăzut în perioada analizată cu aproximativ 8%, de la 7 megabiţi pe secundă (Mbps) la 6,4 Mbps, fiind alături de Hong Kong singurele prezenţe din top 10 care au înregistrat scădere în bază anualizată, portrivit Mediafax care citează un raportul companiei americane Akamai.
Creşte viteza pentru conexiuni mobile
Raportul prezentat luni seara de Akamai nu detaliază motivul scăderii vitezei, însă trendul ar putea fi explicat prin extinderea bazei de utilizatori pe infrastructura existentă.
Singurul oraş românesc din top 100 mondial al oraşelor cu cele mai mari viteze medii de conectare broadband la internet este Timişoara, pe locul 89, cu o viteză medie de 7,4 Mbps.
În trimestrul al patrulea din 2010, România figura cu două oraşe în top 100, respectiv Constanţa (locul 56, 8,23 Mbps) şi Iaşi (locul 75, 7,63 Mbps).
Tot pentru aceeaşi perioadă, raportului State Of The Internet, publicat de Akamai, plasa România pe locul 4 în lume cu o viteza medie a conexiunilor la net de 7 Mbps, iar lider incontestabil în funcţie de media vitezelor conexiunilor la internet era Coreea de Sud (care şi-a menţinut poziţia şi în prezent), urmată de Honk Kong şi Japonia.
Viteza medie a conexiunilor mobile de date a crescut în România în perioada analizată cu peste 62%, de la 598 kilobiţi pe secundă (Kbps) la 973 Kbps. Totodată, volumul mediu lunar de date descărcate de pe o conexiune mobilă din România a crescut de la 112 MB la 118 MB, potrivit raportului Akamai.
Coreea de Sud, pe primul loc
În raport se previzează că un singur operator de telecomunicaţii mobile din România a participat la studiu.
Coreea de Sud s-a menţinut pe primul loc în lume după viteza medie a conexiunilor broadband la internet, cu 17,5 Mbps, în urcare cu 28% faţă de nivelul din ultimele trei luni ale anului 2010.
Pe poziţia a doua este Japonia (9,1 Mbps), urmată de Hong Kong (9,1 Mbps), Olanda (8,2 Mbps), Letonia (7,8 Mbps), Elveţia (7,3 Mbps), Irlanda (6,8 Mbps), Cehia (6,7 Mbps), România (6,4 Mbps) şi Belgia (6,1 Mbps).
Coreea de Sud şi Japonia ocupă 68 de locuri în top 100 al celor mai rapide oraşe din lume după viteza medie a conexiunilor la internet.
Aplicaţii software pentru smartphone
Utilizatorii de telefoane inteligente (smartphone-uri) din România au plătit, în medie, pentru 12% din aplicaţiile software pe care le-au descărcat şi le deţin pe terminal, a declarat directorul Business Development al GfK România, Simona Dan, la ZF Mobilio.
„Utilizatorii de smartphone-uri din România au plătit în medie pentru 12% din aplicaţiile pe care le deţin pe telefon. 58% au plătit deja pentru o aplicaţie, iar 17% nu ar plăti niciodată pentru o aplicaţie”, a spus Simona Dan.
Ea a adăugat că managerii, liber profesioniştii şi persoanele cu vârsta cuprinsă între 41-50 de ani sunt cei mai dispuşi să plătească pentru o aplicaţie pe care o folosesc frecvent.
Reprezentantul GfK România a afirmat că utilizatorii români de telefoane inteligente deţin în terminale, în medie, un număr de 22 de aplicaţii descărcate, 11 instalate şi folosesc zilnic patru aplicaţii.
Potrivit datelor GfK, bărbaţii folosesc smartphone-ul pentru a face tranzacţii bancare, pentru a căuta locuri de distracţie şi informaţii despre produsele pe care intenţionează să le cumpere atunci când se află în magazin.
Cele mai utilizate 5 aplicaţii de e-mail, chat, instant messenger – 76%, muzică, radio – 60%, reţele sociale, bloguri – 57%, jocuri, petrecerea timpului liber – 54% şi ştiri, meteo – 49%.
Studiul GfK arată că vârsta medie a utilizatorului român de smartphone este 34 de ani, iar 46% din utilizatori au studii superioare.
Studiul a mai evidenţiat că primele trei sisteme de operare folosite în România sunt Android – 36%, urmat de iOS (Apple) şi Symbian, fiecare cu câte 18%.