Scolile si gradinitele din judetul Brasov, mai ales cele din mediul rural, au reusit sa ajunga, din punct de vedere al bazei materiale, in secolul XXI, majoritatea fiind acum dotate cu laboratoare de informatica si avand conexiune la Internet. In schimb, autoritatile locale au uitat sa modernizeze in acelasi ritm si grupurile sanitare, elevii fiind nevoiti sa foloseasca WC-urile din curte. Aceasta este concluzia controlului pe care autoritatile locale l-au efectuat in unitatile de invatamant din judet.
Afara-i vopsit gardul…
Ca la fiecare inceput de an scolar, autoritatile se precipita pe ultima suta de metri pentru a rezolva problemele cu care se confrunta unitatile de invatamant. Dupa anuntul facut de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, conform caruia un sfert din unitatile scolare din intreaga tara nu vor primi autorizatiile sanitare de functionare pentru ca nu indeplinesc conditiile cerute, prefectul de Brasov, Aurelian Danu, a pornit un control generalizat in scoli si gradinite.
Trei echipe ale Inspectoratului Scolar Judetean verifica fiecare unitate de invatamant, pentru a pune la punct o baza de date privind starea acestora. Prefectul a vizitat chiar el scolile si gradinitele din localitatile Feldioara, Sanpetru si Harman. In fiecare dintre acestea a constatat ca, in mare, scolile sunt pregatite pentru a-si primi elevii in conditii optime. Cateva dintre aceste cladiri au fost renovate, unele fiind dotate si cu mobilier nou. De asemenea, scolile au fost dotate si cu calculatoare si au laboratoare de informatica bine puse la punct. In schimb, grupurile sanitare au ramas cele din secolul trecut, neigienizate probabil tot de atunci. In multe cazuri, copiii vor fi nevoiti sa foloseasca, la fel ca bunicii lor, WC-ul din fundul curtii.
Tratament „special” pentru elevi
Cele mai mari probleme au fost descoperite la scoala generala din Sanpetru, unde elevii trebuie sa strabata o buna bucata din curte pana sa ajunga la toaletele turcesti, care nici macar nu sunt igienizate. Acestea sunt conditiile doar pentru elevi, pentru ca profesorii au un grup sanitar in interiorul scolii. Primarul comunei, Marcel Rusu, a declarat ca deocamdata nu exista bani pentru a amenaja mai multe toalete in scoala, dar a dat asigurari ca pana pe 15 septembrie toate deficientele vor fi remediate. „Mai avem putin pana incepe anul scolar, dar cu doua-trei zile inainte totul va fi pus la punct. Copiii vor avea conditii. Avem un proiect pentru o sala de sport care va avea grupuri sanitare. Din pacate, nu sunt fonduri sa ne apucam de constructie. Ne-ar trebui cam 2,6 miliarde lei vechi”, a explicat edilul.
„Am observat ca in scolile vizitate grupurile sanitare sunt deficitare. Le-am dat termen primarilor ca pana saptamana viitoare sa remedieze deficientele”, a declarat, la randul sau, prefectul Aurelian Danu. El a adaugat ca spera ca intr-un interval de maximum doi ani in incinta tuturor unitatilor de invatamant din judet sa existe toalete.