Incidentele violente petrecute într-una din nopţile trecute într-un bar din Campusul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi readuce în atenţia opiniei publice solicitările Ligii Studenţilor din Galaţi, de reînfiinţare a Biroului de Poliţie din campus, desfiinţată în toamna anului trecut în cadrul măsurilor de reorganizare a unităţilor de ordine publică din cadrul poliţiei. Studenţii susţin că este necesară reînfiinţarea biroului de poliţie de la căminul C, pentru că a crescut numărul furturilor şi cazurilor de violenţă din cauză că personaje dubioase şi interlopi pătrund pe holurile căminelor studenţeşti. În episodul petrecut recent în barul din campus, au căzut victime unui grup de interlopi mai mulţi studenţi basarabeni şi un asistent universitar. „Un grup de studenţi şi un tânăr cercetător din cadrul Universităţii «Dunărea de Jos» au fost agresaţi de câţiva interlopi fără nici un fel de motiv. Asupra a trei tineri, interlopii au aplicat corecţii fizice, lovindu-i cu pumnii şi cu picioarele în prezenţa a numeroşi martori. Datorită faptului ca aveau în posesie un bolid de lux, «cefe late» şi mai ales dispreţul faţă de orice lege, respectivii au impus pentru un timp scurt, dar suficient, justiţia pumnului în complexul studenţesc”, se spune în comunicatul semnat de preşedintele Ligii Studenţilor Galaţi, Dorin Coteţ. Comunicatul Poliţiei explică modul în care s-a produs conflictul, referind-se la faptul că studenţii l-ar fi prins pe trotuarul din faţa barului pe un personaj care îi furase portofelul uneia dintre studentele care se afla la masa lor şi pentru că la un moment dat acesta fusese împins şi lovise în cădere portiera Mercedesului ML a unuia dintre interlopi, s-a ajuns ca interlopii să îi bată cu bestialitate pe studenţi şi pe asistentul universitar.
Protocolari cu interlopii, duri cu cei bătuţi
Studenţii sunt nemulţumiţi de faptul că agenţii de la Secţia 5 de Poliţie, sosiţi la faţa locului în urma apelului la 112, au fost foarte protocolari cu interlopii, purtându-se dur cu studenţii care fuseseră bătuţi de aceştia: „Faptul mai grav este acela că organele de poliţie solicitate să intervină, au tratat grupul de studenţi agresaţi ca pe nişte infractori, iar pe interlopi ca pe nişte domni cu obrazul subţire. Astfel, colegii noştrii au fost ridicaţi cu duba poliţiei şi conduşi la secţie, printre ei fiind şi un tânăr care avea nevoie de spitalizare. Respectivul a fost lovit de faţă cu organele de poliţie, fără ca acestea să intervină şi drept urmare, încă se află internat în spitalul judeţean. În schimb interlopii au fost trataţi cu blândeţe şi au fost rugaţi să se deplaseze cu bolidul de lux la sediul Secţiei de Poliţie 5, unde au fost reţinuţi mai puţin de 20 de minute în timp ce studenţii au fost chestionaţi mai bine de două ore. De asemenea, celor din urmă li s-au reţinut telefoanele la poartă, aceştia neputând comunica cu nimeni din exterior”, se spune în comunicatul Ligii Studenţilor. Sudenţii s-au întâlnit cu prefectul Paul Florea, căruia i-au cerut reînfiinţarea Biroului de Poliţie Campus din complexul studenţesc. Aceeaşi revendicare a constituit motivul unui protest de stradă organizat în octombrie 2011, când peste 500 de studenţi au scandat „Vrem Poliţie!” în faţa Prefecturii Galaţi.
Reorganizare de dragul reorganizării
Reorganizarea ce a presupus desfiinţarea Secţiei de Poliţie Campus nu a fost urmată de o scădere, ci de o creştere îngrijorătoare a numărului de infracţiuni. Din cămine se fură, de la laptopuri şi bani la haine. În prezent, de asigurarea ordinii publice în campus se ocupă o structură nou înfiinţată la nivelul poliţiei municipale, Biroul de Ordine Publică, condusă de comisarul şef Sarandea Sârbu. Un amănunt: comisarul şef Sarandea e protagonistul unuia din dosarele penale conexate în Dosarul 394/D/P/2007, în care procurorii DIICOT Bucureşti anchetează modul în care Cătălin Chelu a obţinut controlul SC Plase Pescăreşti SA Galaţi, inclusiv cu complicitatea unor poliţişti.