6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialINTERCEPTĂRI DNA: Mariana Câmpeanu ştia de ŞPAGA luată de subordonaţii din Ministerul...

INTERCEPTĂRI DNA: Mariana Câmpeanu ştia de ŞPAGA luată de subordonaţii din Ministerul Muncii

Ministrul Mariana Câmpeanu a negat că ar fi ştiut că angajaţii din Ministerul Muncii luau mită, aşa cum se înţelege din rechizitoriul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

„Nu ştiu de nici un fel de concurs aranjat. Mai mult decât atât, niciodată nu aş accepta aşa ceva. Nu ştiu despre acea conversaţie. Nu m-a întrebat nimeni nimic, nu ştiu nimic, despre niciun aranjament şi de nici o mită. Ce cer este ca justiţia să-şi facă datoria”, a spus ministrul Muncii pentru Mediafax.

Citeşte şi Câmpeanu NEAGĂ că ar fi ştiut că angajaţii din minister luau şpagă: Justiţia să-şi facă datoria!

_ _ _ _

Potrivit unor interceptări ale DNA citate de Realitatea TV, Mariana Câmpeanu ştia că fostul său director său de cabinet, Iuliana Coruţ, şi alte patru persoane, printre care Paula Mănuceanu, fost consilier la acelaşi cabinet, şi Cristiana Bigan, funcţionar public în cadrul unei autorităţi naţionale, primeau mită ca să permită accesul unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

Mai exact, din rechizitoriul DNA reiese că Mariana Câmpeanu ştia de şpagă şi ”a râs cu gura până la urechi”: ”Azi i-am povestit, de dimineaţă lu’ doamna, râdea doamna cu gura până la urechi! I-am spus: DOAMNA MINISTRU, de ce râdeţi că n-a fost chiar aşa uşor?”.

Din rechizitoriul DNA:

”Iuliana Coruţ (director cabinet ministru): Paula, când i-ai dat alea?

Paula Mănuceanu (consilier ministru): După-amiaza.

Iuliana Coruţ: Iubita, cu cât înainte i-ai dat să înveţe?

Paula Mănuceanu:Luni, după amiaza. Luni seara, marţi, miercuri.

Iuliana Coruţ: Mie mi-a zis că i-ai dat doar cu o zi înainte.

Paula Mănuceanu:Nu, nu e adevărat! Ce naiba?! Adică cum cu o zi înainte?

* * *

Iuliana Coruţ: Să ştii că i-am povestit lu’ doamna că… să ştii că i-am povestit lu’ doamna că noroc de tine.

Paula Mănuceanu: Lasă, că… să fim sănătoşi!

Iuliana Coruţ: I-am spus că atunci am drăcuit în curtea catedralei, dacă îţi poţi imagina.

Paula Mănuceanu: Of, sărăcuţa!

Iuliana Coruţ: Azi i-am povestit, de dimineaţă lu’ doamna, râdea doamna cu gura până la urechi! I-am spus: DOAMNA MINISTRU, de ce râdeţi că n-a fost chiar aşa uşor? Eram aşa nervoasă, mi-a pocnit capul de durere!

Paula Mănuceanu: (râde): Aoleu!

Iuliana Coruţ: Şi ea râdea de noi…

* * *

Radu Constantin Cătălin: Deci, totul e în regulă! E chestia foarte mică acum, când am vorbit cu ăsta mare!

Bigan Cristiana: Da…

Radu Constantin: Deci, vor fi cu botul pe labe!

Bigan Cristiana: Aşa, am înteles!

* * *

Radu Constantin Cătălin: Am vrut să ştiu şi eu, să dau şi eu un telefon la oamenii ăştia, pe acolo…

Bigan Cristiana: Păi, pentru… Erau două întrebări şi Marius a zis că nu mai scrie nimic, până n-are el acces la…

Radu Constantin Cătălin: Am inteles, ok”.

Amintim că, în data de 17 mai, DNA i-a trimis în judecată pe cei cinci într-un dosar de corupţie.

_ _ _ _

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Iuliana Coruţ, director la cabinetul ministrului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (la data faptelor), este acuzată de luare de mită şi instigare la infracţiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

Paula Mănuceanu, consilier la cabinetul ministrului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (la data faptelor), a fost deferită justiţiei pentru permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi sustragere de înscrisuri.

Cristiana Bigan este acuzată de dare de mită şi complicitate la infracţiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, mai precizează DNA.

În acelaşi dosar au fost trimise în judecată alte două persoane, respectiv Simona Dumitriu, sora Iulianei Coruţ, acuzată de complicitate la infracţiunea de luare de mită şi complicitate la infracţiunea de dare de mită, şi fiul acesteiea, Paul Cristian Ferchedău, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals material în înscrisuri oficiale şi complicitate la infracţiunea de uz de fals.

Potrivit rechizitoriului, la 24 octombrie 2012, Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale (MMPS) a publicat pe pagina de internet proprie un anunţ pentru organizarea concursului de ocupare a funcţiei de consilier pentru afaceri europene în cadrul Direcţiei Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (DG AM POSDRU) – Serviciul Evaluare Program.

Concursul urma a se derula în două etape (probă scrisă şi interviu), în zilele de 6 şi 11 decembrie 2012. La acest examen s-au înscris trei candidaţi, printre care şi Paul Cristian Ferchedău.

DNA susţine că, pe fondul organizării acestui concurs, ca urmare a intervenţiei Iulianei Coruţ, Paula Mănuceanu ar fi făcut demersuri pentru ca Ferchedău să intre în posesia subiectelor la examenul organizat de minister.

„Concret, în zilele de 30 noiembrie 2012 şi 3 decembrie 2012, Mănuceanu Paula a transmis poşta electronică, lui Bigan Cristiana, mama candidatului Ferchedău Paul Cristian, variantele de subiecte destinate susţinerii probei scrise, deşi până la deschiderea plicului în sala de concurs, adică până în dimineaţa zilei de 6 decembrie 2012, acestea aveau caracter confidenţial. După susţinerea probei de concurs, la 6 decembrie 2012, lucrările au fost predate pe baza de borderou şi au devenit documente oficiale aflate în păstrarea ministerului”, se arată în comunicatul DNA.

Anchetatorii mai spun că Ferchedău, deşi a avut acces la subiecte, în lucrarea scrisă de concurs a oferit o serie de răspunsuri incorecte sau incomplete. Prin urmare, susţine DNA, după predarea lucrărilor, inculpata Mănuceanu Paula, la iniţiativa lui Coruţ Iuliana ar fi sustras din dosarul de concurs, anterior corectării, lucrarea cu răspunsurile incomplete sau incorecte şi a înlocuit-o cu o altă lucrare rescrisă de Ferchedău Paul Cristian în biroul şi sub supravegherea sa. În acest fel, la momentul corectării, comisia s-a pronunţat prin corectarea unui înscris plăsmuit şi astfel au fost asigurate şansele de reuşită ale lui Ferchedău-Paul Cristian.

La 21 decembrie 2012, Ferchedău a primit propunerea de numire în funcţia contractuală de Consilier pentru probleme europene în cadrul DG AM POSDRU.

În schimbul intervenţiei pentru fraudarea concursului în favoarea lui Ferchedău, în zilele de 24 şi 25 octombrie, Iuliana Coruţ a pretins în nume propriu, de la mama candidatului, sume de bani, bunuri şi alte foloase, susţine DNA. De asemenea, potrivit procurorilor, la 12 decembrie 2012, Coruţ ar mai fi pretins în mod indirect, prin intermediul inculpatei Dumitriu Simona, sora sa şi colegă de serviciu cu Bigan Cristiana, mama candidatului, remiterea foloaselor.

La data de 6 decembrie 2012, în schimbul înlocuirii lucrării scrise a candidatului Ferchedău Paul Cristian, inculpata Coruţ Iuliana ar fi pretins de la Bigan Cristiana foloase pentru Mănuceanu Paula, solicitare făcută tot prin intermediul lui Dumitriu Simona, mai susţin procurorii.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

În 11 februarie, după începerea urmăririi penale în acest dosar, directorul de cabinet al ministrului Muncii, Iulia Coruţ, şi-a prezentat demisia de onoare, pentru a nu fi afectată imaginea ministerului şi a ministrului Mariana Câmpeanu.

Cele mai citite

Incendiu puternic în Piața Matache din Capitală: Avertizare RO-ALERT pentru populație

Sâmbătă dimineață, un incendiu de proporții a cuprins mai multe magazine din Piața Matache, situată pe strada Cameliei, Sectorul 1 al Capitalei. Din cauza...

Crăciunul 2024: Urmează cele mai scumpe sărbători din ultimele două decenii

Românii se pregătesc pentru cele mai scumpe Sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani, conform unui raport publicat de Termene.ro. Inflația accentuată și...

Piața rezidențială în 2024: Creștere a cererii și noi proiecte în București

Anul 2024 a adus o evoluție pozitivă pentru piața rezidențială, datorită condițiilor mai atractive de accesare a creditelor ipotecare comparativ cu 2023. Cu toate...
Ultima oră
Pe aceeași temă