22.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialÎnţelegerea Băsescu-Ponta, urmată şi de CSM

Înţelegerea Băsescu-Ponta, urmată şi de CSM

Secţia pentru procurori a CSM a devansat calendarul avizării celor şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere din parchete, de la 3 iunie la 10 mai, la cererea lui Victor Ponta, care este şi ministru interimar al Justiţiei.

Candidaţii pentru funcţiile de conducere, propuşi recent de premierul-ministru al Justiţiei, Victor Ponta, vor fi intervievaţi de secţia de procurori în zilele de 8 şi 9 mai, iar avizele vor fi trimise Ministerului Justiţiei la data de 10 mai. Avizul CSM este consultativ, iar preşedintele Traian Băsescu va face numirile prin decret. De precizat că şeful statului a declarat deja că agreează numele avansate de Ponta.

Propunerile înaintate la CSM până acum sunt: Laura Codruţa Kovesi (fost procuror general al României) – pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Tiberiu Niţu (fost prim-adjunct al procurorului general) – pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Bogdan Licu – pentru postul de prim-adjunct al procurorului general, Codruţ Olaru – pentru funcţia de adjunct al procurorului general, Alina Bica – pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Elena Hosu – adjunct al procurorului-şef al DIICOT. Alina Bica şi Giorgiana Hosu au apărut în mai multe scandaluri de presă între 2001 şi 2004, activitatea lor de procurori la Parchetul Înaltei Curţi fiind controversată în acea perioadă.

Ministrul interimar al Justiţiei, Ponta, nu a făcut propuneri şi pentru funcţiile de adjuncţi şi de şefi de secţie la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Atitudinea procurorilor

Pe lista premierului se poate însă observa că nu figurează nici un procuror de la DNA, instituţia cea mai lăudată pentru rezultatele luptei anticorupţie în toate rapoartele de ţară ale Comisiei Europene. Faptul că activitatea DNA a fost desconsiderată de către premier (tocmai prin absenţa nominalizărilor) a declanşat săptămâna trecută un protest public al procurorilor anticorupţie. Scrisoarea deschisă a fost semnată de 97 de procurori din totalul de 124, dar acţiunea de semnare a listei de protest a fost stopată din propria iniţiativă a procurilor anticorupţie, după ce Ambasadele SUA şi Marii Britanii la Bucureşti au salutat propunerile premierului şi au apreciat înţelegerea, în această privinţă, cu preşedintele ţării.

„Am rămas doar cu gustul amar al desconsiderării muncii noastre“, ne-a declarat unul dintre procurorii anticorupţie cu rezultate deosebite.

După declanşarea protestului, premierul Ponta a susţinut că i-a propus lui Călin Nistor, interimar la DNA, funcţia de prim- adjunct al şefului DNA. Victor Ponta a precizat că fostul şef al DNA, Daniel Morar, nu va figura pe listele sale de propuneri. Morar a fost însă numit, prin ordin al preşedintelui Băsescu, judecător la Curtea Constituţională, cu începerea mandatului de la data de 9 iunie.

Nominalizările premierului au fost făcute fără procedura de selecţie publică, aşa cum a cerut de mai multe ori Comisia Europeană. Selecţia publică, pe criterii de performanţă – susţineau Viviane Reding, Catherine Day şi Mark Gray, oficiali ai Comisiei Europene – ar oferi posibilitatea de a obţine posturi de conducere şi procurorii care au făcut dosare grele şi au obţinut condamnări ale demnitarilor corupţi, aşa cum sunt procurorii DNA.

Cele mai citite

Germania, Franța și alte state UE fac eforturi pentru a accelera întoarcerea migranților în țările lor

Șaptesprezece țări europene au cerut Comisiei Europene să înăsprească regulile UE privind returnarea migranților ilegali în țările lor de origine Scrisoarea către Comisia Europeană a...

Marcel Ciolacu atacă Curtea Constituțională a României în cazul Șoșoacă

În urma unui val critic la adresa Curții Constituționale a României cu privire la respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu, președintele...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă