15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialIntegrarea romilor, examen greu pentru Europa

Integrarea romilor, examen greu pentru Europa

» Incendiul din tabara improvizata la Livorno, in care au murit patru copii romi de origine romana, revendicat de o organizatie extremista, a readus in dezbatere problema integrarii comunitatilor numeroase de romi din Europa.
» Italia a fost criticata din nou
de Comisia Europeana pentru absenta unei legislatii nationale adecvate la cerintele europene cu privire la minoritati, in special la minoritatea roma.
» Autoritatile locale din Spania sunt preocupate de taberele improvizate la marginea unor localitati, iar Franta a lansat un nou program de integrare sociala.

 

Prima observatie in legatura cu rasismul si intoleranta i-a fost facuta Italiei in Raportul anual al Comisiei Europene din 2001. Imediat dupa incendiul de la Livorno, guvernului italian i s-a atras din nou atentia ca nu a adecvat legislatia nationala la cerintele europene privind integrarea minoritatilor, aminteste politologul Miruna Cajvaneanu, membru fondator si fost purtator de cuvant al Partidului Identitatea Romaneasca, intr-o analiza consacrata acestui subiect.
Analiza citeaza o experta de la Centrul de Studii pentru Imigratie (CESTIM) de la Verona, Laura Lucatello, care arata diferenta intre modelul de integrare britanic, bazat pe Race Relation Act din 1976, si situatia din Italia. In Marea Britanie legea este clara si severa si pedepseste episoadele de discriminare rasiala. In schimb, Italia, dupa cum a recunoscut chiar premierul Romano Prodi, este nepregatita sa gestioneze din punct de vedere legislativ si administrativ afluxul sustinut de romi, al caror numar este estimat oficial la 500.000, estimarile neoficiale avansand insa un numar dublu, chiar triplu.

Rasismul in Italia, intretinut de presa si de politicieni

Incitarile si campaniile contra romilor si strainilor in general sunt la ordinea zilei in Italia, venind din partea unor personaje si grupari politice de prim rang, scrie Miruna Cajvaneanu, amintind, ca exemplu, de campania demarata in 2001 de partidul de extrema dreapta Liga Nordului, cu sloganul: "Firma anche tu per mandare via gli zingari" ("Semneaza si tu pentru a alunga tiganii"). sase sustinatori ai Ligii Nordului au fost arestati pentru "incitare la ura si discriminare rasiala", dar in apararea lor intervine chiar ministrul Justitiei de atunci, Roberto Castelli, care declara: "Arat solidaritatea mea umana si politica fata de acei tineri".
Presa italiana face restul, cel mai mic episod negativ avand ca protagonisti romi sau romani devenind rapid subiect de prima pagina. In urma actiunilor politiei, dar si speriati de ultimatumul dat de Grupul Armat pentru Purificare Etnica, romii au parasit tabara improvizata din Livorno si se pare ca se indreapta spre Milano.

Tabere la periferia oraselor spaniole

Mai ales in timpul verii, taberele improvizate rasar la periferia oraselor spaniole. La inceputul acestei luni, presa spaniola a relatat despre situatia din La Herrera, provincia Albacete, unde aproximativ 2.000 de persoane, majoritatea romi din Romania, se adunasera intr-o tabara improvizata langa apeductul care alimenta orasul, de a carui apa se foloseau pentru a se spala si pentru gospodarire.
Multi au parasit tabara improvizata, gasindu-si de lucru in agricultura, dar cei care au ramas au inceput sa fure si sa se dedea la intimidari si violente in La Herrera, spre disperarea autoritatilor locale. Ministrul spaniol de Interne a declarat ca, fiind cetateni ai Romaniei, tara membra a UE, romii au dreptul sa locuiasca in Spania. Problema este unde si cum.

Franta, program de insertie

La aceste intrebari au incercat sa raspunda autoritatile franceze, lansand un nou program de integrare sociala a romilor. Zece orase franceze, intre care Lyon si Marsilia, vor investi 1,5 milioane de euro in locuinte sociale, programe de scolarizare si alte initiative prin care se incearca integrarea romilor.
"In pofida conditiilor precare, sa cerseasca in Franta este de cinci sau sase ori mai rentabil decat un salariu in Romania sau Bulgaria", explica una dintre responsabilele organizatiei Romi Europa, citata de "Le Monde".
Pana acum, toate initiativele de creare de tabere destinate romilor in vederea integrarii lor in societatea franceza au fost in ansamblu succese. Dar numai o parte dintre romi pot beneficia de aceste initiative costisitoare.

CAMPANIE
» "Il Tirreno" instiga

Ziarul care a primit scrisoarea de revendicare a incendiului din Livorno, cotidianul "Il Tirreno", este unul dintre mediile italiene care nu sunt straine de intretinerea mentalitatilor rasiste si chiar de instigare, afirma politologul Miruna Cajvaneanu.
La sfarsitul lunii iunie, in urma unui conflict de strada, doi tineri italieni au fost batuti de cativa romani, care au fost dusi la politie. Cateva ore mai tarziu, un grup de rude si prieteni ale victimelor se aduna in fata Chesturii, cerand "sa-si faca dreptate singuri". Daca initial stirii i s-a acordat un spatiu limitat, in cinci zile aceasta a ajuns pe prima pagina, cu titlul: "Nu a fost facuta dreptate", cu un interviu cu mama unuia dintre tinerii italieni. Ziarul a scris ca "in oras atmosfera e tensionata", "oamenilor le e frica sa mai iasa din casa", "e nevoie de mai multe controale".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă