Cu aproape 3.200 de kilometri de coastă şi 50 de insule locuite, Croaţia este o destinaţie turistică ideală şi are un întreg arsenal de oferte şi posibilităţi pentru iubitorii mării şi ai soarelui.
Scapă de hoardele de turişti alegând să-ţi petreci câteva ore pe insula Stupe, din arhipelagul Korkula. Acest mic afloriment al Adriaticii deţine o plajă mică şi o baracă în care o familie croată serveşte peşte proaspăt. „Patronii” au construit bucătăria în stâncă, iar mesele de lemn se află lângă apă, la umbra stufului. Poţi ajunge pe insulă luând un „taxi” naval de la Korkula sau, aşa cum sugerează The Guardian, cu o banană gonflabilă trasă de o ambarcaţiune cu motor. Nu uita să comanzi un taxi după apus, altfel rişti să dormi lângă stuf sau să rogi primitoarea familie croată să te primească în casa ei.
Istria
Vodnjan este plin de străzi medievale şi de biserici, iar clădirile sunt uimitoare. Fascinanta biserică Sf. Blaise găzduieşte şase mumii ale sfinţilor, iar cel mai bun restaurant din întreaga Istrie pare să fie Vodnjanka, unde poţi mânca preparate tradiţionale şi unde vei beneficia de o servire impecabilă. Rezervaţia naturală din Kamenjak-ul de Jos pare brăzdată de apele numeroaselor golfuri. Însă cea mai fermecătoare plajă este Lampajina. Vei găsi stânci albe laminate care se oglindesc în apele de smarald ale Mării Adriatice, precum şi un loc de unde localnicii sar în apă de pe o stâncă înaltă de zece metri. În Safari Bar din apropiere poţi gusta un sandwich cu calamari.
Detalii: kamenjak.hr. Campingul Porton Biondi poate reprezenta o nouă alegere inspirată pentru un concediu de excepţie. Aici îţi poţi desface cortul în mijlocul unei păduri parfumate de pini cu vedere la Marea Adriatică, veche de sute de ani, aflată la doar o scurtă plimbare de centrul localităţii Rovinj. Preţul de campare pare derizoriu: aproximativ cinci euro pe noapte pentru adulţi. De pe malul mării poţi închiria mici ambarcaţiuni pentru a explora şi a te relaxa pe valurile mării. În Rovinj, un oraş vechi şi fermecător, se poate ajunge cu uşurinţă din Veneţia. Călătoria se poate desfăşura şi în sens invers, aşa că vizitează, fără să te gândeşti de două ori, unul dintre cele mai căutate oraşe ale Europei. Gustă brânzeturile italiene, pâinea şi berea. Să mergi patru ore cu feribotul în soarele după-amiezii târzii, cu o bere în mână, poate fi modul ideal de a te relaxa după o zi în care ai văzut mai multe lucruri decât alţii într-un an.
Regiunea Split
Este uşor să te îndrăgosteşti de oraşul Split, al cărui fundal stâncos îţi taie respiraţia. Centrul este construit în jurul Palatului lui Diocleţian şi este brăzdat de o vastă reţea de străzi pavate pe care veghează magazine dintre cele mai îmbietoare. Turiştii pot face o plimbare pe coastă sau pot să se alăture promenadei de seară lângă portul mărginit de palmieri. Restaurantul preferat al localnicilor pare să fie Sperun. Hvar este un orăşel de poveste care oferă, ca bonus, un întreg centru turistic fără trafic rutier, frecventat doar de micuţele maşini electrice pentru livrare, de feriboturi şi de iahturi de lux. Hvar a fost, în trecut, un port important al imperiului Veneţian, iar astăzi a rămas un oraş al oamenilor zâmbitori şi amabili, care ştiu de minune să facă turism. După o zi epuizantă de bălăceală şi înot, plimbă-te prin oraş şi admiră arhitectura fascinantă, urcă dealul abrupt până la fortăreaţa veche din secolul 16 aflată deasupra oraşului vechi sau bea o cafea în piaţa veche a oraşului, cu vedere la port. Încheie ziua la teatrul antic sau la promenadele frumos luminate. Ai avut parte de o zi de vis.
Regiunea Dubrovnik
Sobra, aflat pe insula Mijet din largul coastelor Dubrovnik, este un sat pe care turiştii tind să-l ignore. Şi nu ştiu ce pierd! Aici vei găsi o plajă particulară şi un bar-restaurant de primă clasă, unde poţi mânca preparate tradiţionale croate şi italiene. Din Sobra, ia feribotul până la Parcul Naţional, aflat de cealaltă parte a insulei, şi admiră vegetaţia luxuriantă. Principala atracţie turistică a parcului este lacul cu apă sărată care înconjoară o mănăstire benedictină. Şi dacă tot ajungi la Dubrovnik, ia cu tine provizii pentru picnic şi mergi pe insula Lokrum cu o barcă ce pleacă din oră în oră. Călătoria durează zece minute. Mergi până la fortăreaţa aflată pe cel mai înalt punct al insulei pentru a te bucura de o privelişte de neegalat asupra oraşului Dubrovnik, apoi alege cărarea de coastă către mănăstire. Până să ajungi acolo, coboară pe una dintre cărările stâncoase până la plajă, ia un băţ şi trasează o graniţă. Tocmai ai făcut rost de plaja ta privată, unde te poţi bucura de un picnic în linişte deplină. Încheie ziua privind apusul soarelui sau ascultând muzică live la chitară într-un bar. Însă nimic nu se încheie aici. Cavtat este un sat-port, situat în apropiere de bine-cunoscutul oraş Dubrovnik. De fapt, după cum relatează The Guardian, cel mai bun mod de a te bucura de oraşul medieval Dubrovnic este cel de a sta în Cavtat. Totul este mai ieftin, însă arhitectura este asemănătoare, mâncarea este la fel de bună, vinul este la fel de rafinat, iar croaţii sunt la fel de prietenoşi. Alege calmarul la grătar pentru o masă delicioasă şi bea vin roşu Plavac.