Pe fondul unei instabilitati generale, zilnice, excesive, mai ales pe pietele de capital puternice (Wall Street, Londra, Viena, Frankfurt, Paris, Tokio, Shanghai etc.), se poate face un rally sau un declin de la 10 la 30-50% intr-o singura zi. Variatii de acest gen semnifica o piata foarte volatila. Iar orice investitor stie ca o piata foarte volatila este si o piata foarte riscanta.
Totodata, cand pe aceasta piata nu ai market-maker pentru a regla aceste variatii si a mentine lichiditatea la un anumit nivel sau iti lipsesc uneltele/instrumentele financiare adecvate pentru protejarea impotriva riscurilor ridicate, cum ar fi vanzarile in lipsa si conturile globale, atunci esti nevoit sa apelezi la pietele care au asa ceva, mai ales cand BVB este o piata imatura si anormala.
Acest tip de volatilitate este foarte dificil pentru aplicarea oricarei strategii de investitii in scopul obtinerii unui profit pe termen lung sau scurt. Prin contrast cu aceasta miscare, majoritatea instrumentelor de pe pietele valutare (global currency) si pietele de marfuri (commodities) au o experienta recunoscuta prin existenta permanenta a unor trenduri consistente, ce contin ample oportunitati de incasare a profiturilor, atat pe termen lung, cat si pe termen scurt, fara a avea riscuri mari.
Asa ca majoritatea planurilor de investitii ce se recomanda investitorilor straini se refera la diversificarea portofoliului, deoarece acesta, contrar portofoliului actual al BVB, reduce riscurile si ofera foarte multe oportunitati pentru cresterea randamentului. Avand in vedere situatia actuala a majoritatii investitorilor romani, ce au pierderi (marcate sau potentiale) care-i tin captivi pe BVB, acestia ar trebui sa reconsidere propria strategie de investitii si sa se profileze tot mai mult spre acest gen de portofoliu.
Pe masura ce pierderile investitorilor autohtoni se agraveaza, de la -50% la -80%, iar pe baza conjuncturii actuale pot fi chiar maxime in viitor, devine tot mai evident ca un investitor serios nu poate fi activ decat daca plasamentul sau este prezent si pe alte categorii de piata, straine, dotate cu tot ceea ce poate fi mai potrivit unei piete bear sau bull, dar si pentru protejarea investitorilor.
Prin aceasta masura, in fapt, nu vom trada piata autohtona, ci ne vom proteja capitalul propriu. Poate fi si o experienta foarte buna pentru o revenire partiala, pozitiva, pe piata autohtona, atunci cand conditiile internationale vor fi convenabile acestei manevre.
Sunt multe modele de portofolii diversificate si cu diferite alocari procentuale in instrumentele financiare straine, asa ca ma voi opri doar la o prima varianta: petrol (crude oil); aur (gold); obligatiuni (20-Year Treasury Bonds); perechi valutare (euro currency); S&P 500 Index.
O alta calitate obligatorie a portofoliului este flexibilitatea acestuia, adica, in functie de oportunitati, ponderea capitalului la un moment dat pe aceste piete trebuie sa difere, dar si timpul de expunere a investitiei sa fie variabil, profitand curent de miscarile oscilatorii ale minimelor si maximelor pietelor.
Vom retine ca fiecare instrument din portofoliul diversificat are propriile caracteristici, care vor influenta evolutia acestuia. O alta influenta este corelatia cu miscarile din celelalte piete.
Pentru a le cunoaste mai bine, vom incerca sa ne documentam cat mai bine. Astazi vom incepe cu piata aurului, spre care se indreapta atentia mai multor investitori. Este acum un moment potrivit pentru a cumpara aur? Inainte de asta este bine de observat ca, in acest domeniu, indicele american al pretului la marfuri (CRB Index), care contine un cos de 19 marfuri, se afla de mult pe un trend foarte pesimist (asa cum se afla toate pietele de capital), cu o scadere aproape de nivelul de 410 puncte, in zona nivelului minim din luna aprilie 2008, ceea ce inseamna o depreciere de 32% fata de nivelul maxim, de 610, realizat in luna iulie 2008.
O cauza a acestei deprecieri a indicelui CRB este scaderea relativa a dolarului din perioada respectiva, care poate conduce la schimbari esentiale in viitor. Daca marfurile prezinta aceasta evolutie, din cauza conjuncturii actuale, nici pretul aurului nu ofera, pe moment, alta alternativa. Asa ca vom urmari schimbarea asteptarilor investitorilor acestei piete, mai ales ca rata forward mai indepartata (1 an) a aurului, tranzactionat la bursa de la Londra, este in scadere fata de cea mai apropiata (2 luni): 1,57500 / 1,61500.