34.6 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăSpecialInstitutul pentru Politici Publice îi cere lui Ponta să reglementeze lobby-ul

Institutul pentru Politici Publice îi cere lui Ponta să reglementeze lobby-ul

Institutul pentru Politici Publice (IPP) îi cere premierului Victor Ponta să reglementeze practica lobby-ului, se arată într-o scrisoare deschisă a IPP remisă redacţiei.

IPP îl invită pe premierul Ponta să  îşi facă public punctul de vedere asupra lobby-ului, în condiţiile în care a declarat, duminică, la o emisiune televizată, că preşedintele Băsescu face lobby pentru Roşia Montană.

“Nu doar îl suspectez, ci îl acuz de faptul că atunci când eşti în prima poziţie a ţării sau a doua, sau într-o poziţie atât de importantă, nu poţi să faci lobby pentru o companie privată fără a fi categoric considerat ca interesat …nu ştiu, poate politic, nu vreau să spun mai mult de atât“, a declarat Ponta, în cadrul emisiunii “După 20 de ani”, difuzată de postul privat PROTV.

Dacă se desfăşoară în condiţii de transparenţă şi control public, activităţile de lobby nu trebuie asimilate traficului de influenţă, investigarea unor asemenea activităţi intrând în responsabilitatea autorităţilor competente, susţine Institutul, în scrisoarea deschisă adresată lui Victor Ponta.

Astfel, directoarea IPP, Violeta Alexandra, arată că au fost iniţiate mai multe propuneri legislative  în România care să reglementeze practicile grupurilor de presiune şi au rămas blocate la Camera Deputaţilor, din cauza că nu aveau susţinere politică.

Institutul pentru Politici Publice îi cere premierului “să contribuie la stabilirea unui cadru legal” în care să se practice lobby-ul, transparentizarea regulilor din domeniu şi stabilirea persoanelor care sunt incompatibile cu această activitate.

 

Cele mai citite

Vizita ambasadorului României în statele americane Kansas și Arkansas. Întâlniri cu comunitățile de români, mediul universitar și de cercetare științifică

Ca parte a turneului “50 States, One Community”, ambasadorul României, Andrei Muraru, a vizitat statele americane Kansas și Arkansas, în perioada 13-14 iunie, respectiv...

Surse: Ciucă și Ciolacu discută la Guvern calendarul alegerilor

Preşedintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a venit, astăzi, la Palatul Victoria, pentru o discuţie cu premierul Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat...

După ce a rămas fără sprijin, Klaus Iohannis, așteptat să anunțe dacă iese oficial din cursa pentru șefia NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va prezenta joi, în cadrul CSAT, poziţia sa privind candidatura la şefia NATO şi apoi va anunţa şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă