» Instantele civile sunt sufocate de numarul urias de dosare aflate pe rol, doar la tribunal 14 judecatori avand de solutionat peste 3000 de cauze.
» Multi reclamanti sunt insa procesomani de profesie, de la o actiune legitima ajungand sa deschida zeci de spete.
Justitia constanteana se afla de cativa ani in stare de criza, legile confuze din domeniu permitand aparitia unor probleme deosebite si aproape imposibil de rezolvat. Dreptul la justitie este gresit interpretat de multi dintre semenii nostri, care, necunoscand deloc prevederile legii, deschid zeci de actiuni civile. Se cunoaste faptul ca exista numeroase persoane care sunt parti in cateva zeci de dosare. De multe ori, totul incepe cu o simpla cerere, solutionata de prima instanta si care poate fi obiectul urmatoarelor cai de atac. Totul devine insa un adevarat spectacol de circ in momentul in care partea incepe sa dea in judecata expertul din dosar, face plangere penala celui cu care se judeca si apoi cere si condamnarea procurorilor care au dat NUP adversarului sau din civil. Asa s-a ajuns ca unii constanteni sa fie parti in cate 30-40 de dosare civile si penale, recordul fiind detinut de un octogenar, care a fost implicat in nu mai putin de 90 de cauze. Este adevarat, legea nu prevede o limita de actiuni pe care un individ le poate introduce in instanta, dar exploatarea abuziva a acestor drepturi reprezinta deja un fenomen negativ, aproape imposibil de eradicat. Problema este foarte grava mai ales pentru ca instantele constantene dispun de efective reduse si cu greu fac fata valurilor de dosare, fie ele actiuni legitime sau nu. In comparatie cu alte state din Uniune, Judecatoria si Tribunalul (sectiile civile) au competenta sa solutioneze si litigii legate de pensii, asistenta sociala, spete civile in care sunt implicati minori si alte astfel de cauze, care in Vest cad in sarcina altor institutii. Aceste probleme ar putea fi rezolvate de Comisii de Mediere si Arbitraj, dar in tara noastra, acesta este inca un proiect aflat in stare incipienta. Pana atunci, instantele sunt obligate sa solutioneze toate aceste dosare, cu un numar foarte mic de specialisti. Automat, modul in care acestia judeca, anual, aproape o mie de dosare fiecare, lasa foarte mult de dorit, graba de a finaliza rapid o speta putand echivala cu o grava eroare judiciara.
Haos in salile de judecata
Din cauza procesomanilor si a faptului ca legea ambigua "le baga pe gat" spete care ar putea fi rezolvate de alte institutii, activitatea instantelor constantene are foarte mult de suferit. In fiecare zi, salile Judecatoriei si Tribunalului sunt arhipline, fiecare complet avand de judecat cel putin 50 de dosare. Ieri la Judecatorie, in cele patru sali de dezbateri erau programate in jur de 300 de cauze. "Lidera" in acest top al haosului a fost Sala 4, unde doua complete (ora 8 si ora 11) aveau de judecat 64, respectiv 96 de dosare. Foarte multe dintre spetele zilei erau procese de divort si partaje, care in alte tari sunt solutionate de "tribunalele de familie" si care nu se amesteca cu alte dosare. La tribunal, unde se judeca apeluri si recursuri la hotararile din prima instanta, dar si cauze pe fond, situatia este de asemenea una critica. Reprezentantii Sectiei Civile a Tribunalului Constanta ne-au declarat ca in primul trimestru al acestui an numarul cauzelor de solutionat s-a ridicat la peste 3300. Dintre acestea, 540 au fost au fost apeluri, 672 de dosare recursuri, iar in jur de 2200 cauze pe fond. Din dosarele de pe fond, in aproximativ 20% sunt implicate persoane care fac parte din asa-zisa categorie a procesomanilor. Toate aceste mii de procese sunt judecate de numai 14 magistrati, care abia fac fata situatiei. Anul trecut, Tribunalul Civil a avut pe rol 8180 de cauze din care aproape 6000 au fost solutionate. In 2006, au fost 16 judecatori (doi au plecat anul acesta), fiecare magistrat avand o medie de 754 de dosare. Potrivit datelor statistice, o judecatoare a pronuntat intr-un an nu mai putin de 1177 de hotarari, in timp ce un coleg al acesteia a avut pe rol 2300 de spete. Consiliul Superior al Magistraturii este la curent cu suprasolicitarea instantelor, dar masurile luate pentru rezolvarea problemelor au fost unele timide. CSM s-a multumit doar sa emita nota prin care recomanda si in care face mentiuni cu privire la limitele normale. Astfel, potrivit Consiliului un judecator trebuie sa aiba anual un maxim de 412 cauze si nu o cifre duble sau triple cum este cazul la Constanta. In litigiile de munca si de asigurari sociale, limita admisibila este de 253 de dosare pe judecator, ori in practica un magistrat de la tribunal a avut in 2006 si aproape 800 de astfel de spete. Inspectiile CSM efectuate anul trecut au relevat ca multe dosare se intarzie nejustificat, fie pentru ca unele institutii nu raspund in termen la adresele instantelor fie pentru ca nu rapoartele de expertiza se intocmesc foarte greu de catre specialistii desemnati. Astfel, apar amanari dupa amanari.
Fara concurs
Tribunalul Constanta este condamnat sa supravietuiasca cu doar cei 14 magistrati pe care ii are in momentul de fata. Ministerul Justitiei a anuntat ca anul acesta nu se va da nici un examen de promovare pentru ocuparea de noi posturi de judecatori la tribunale. Statul nu poate face nimic pentru a impiedica vreo persoana sa deschida zeci de procese civile si penale. Ar putea insa rezolva oarecum situatia, luand din competenta instantelor dosarele cu pensii si asigurari sociale, care sa fie rezolvate de comisiile de mediere.
SPECIALISTUL
» Cauze de suspendare
"Din totalul de dosare aflate pe rol anul trecut, 725 au fost suspendate. Potrivit legii, suspendarea procesului poate interveni atunci cand se constata lipsa partilor. Cauze se suspenda si, daca in termen de un an nu se repune pe rol, ea se perima. O alta cauza intervine atunci cand una din partile din dosar decedeaza si mostenitorii acersteia nu intervin in proces. Se poate suspenda dosarul si daca exista o alta cauza, la un alt complet si de la care se asteapta o solutie. Multe dintre procese se suspenda si pentru ca partile nu isi indeplinesc obligatiile procesuale."
Judecator Razvan Anghel, Tribunalul Constanta