20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial"Instalatorul Joe", vedeta campaniei din SUA

„Instalatorul Joe”, vedeta campaniei din SUA

Ultima dezbatere intre cei doi candidati in alegerile prezidentiale din SUA a fost cea mai animata de pana acum. Devansat in sondaje, republicanul John McCain a fost mult mai incisiv, in timp ce democratul Obama si-a pastrat aerul de calm, chiar daca evident studiat in unele momente.
Dorinta de a-i convinge pe alegatori si de a li se adresa direct i-a facut pe cei doi candidati sa il propulseze in centrul dezbaterii pe "Instalatorul Joe", un mic intreprinzator din Ohio care a ajuns – spre surprinderea sa – un simbol al clasei muncitoare americane. Joe Wurzelbacher a intrat in scena din ce in ce mai agitata a campaniei prezidentiale duminica, dupa un miting democrat din Toledo (Ohio), cand l-a abordat pe Barack Obama, spunandu-i ca, dupa ce a facut economii ani de zile, este acum pe punctul sa cumpere firma la care lucreaza ca instalator, firma care valoreaza putin peste 250.000 de dolari.

 

"Dupa planul dvs. de impozitare, o sa platesc taxe mai mari, nu-i asa?", l-a intrebat el pe Obama. La care raspunsul candidatului democrat a fost: "Nu vreau sa te pedepsesc pentru succesul tau. Vreau doar sa ma asigur ca toti cei care vin in urma ta au si ei sansa lor la succes. Cred ca atunci cand imparti bogatia este bine pentru toata lumea".
In dezbaterea de miercuri seara, McCain a reluat acest episod, pentru a ilustra concret divergentele dintre programul sau economic si social si cel al lui Obama. "Joe a incercat sa indeplineasca visul american. (…) Ce vreti sa ii faceti instalatorului Joe si milioanelor de oameni ca el este sa le mariti impozitele si sa nu le permiteti sa indeplineasca visul american de a avea propria lor afacere.

 

Cu alte cuvinte, o sa ii luam banii lui Joe, o sa ii dam senatorului Obama si o sa-l lasam pe acesta sa imparta bogatia. Eu vreau ca instalatorul Joe sa imparta bogatia sa." McCain a mai spus ca premisa programului fiscal propus de Obama, "impartirea bogatiei", este "lupta de clasa".
Obama a raspuns ca ideea sa este de a-i ajuta pe muncitorii americani sa stranga cei 250.000 de dolari cu care sa isi porneasca propria afacere.
Potrivit unui sondaj realizat de CNN, 58% din telespectatorii care au urmarit dezbaterea considera ca Obama a castigat. Nu si "instalatorul Joe", care a declarat, categoric, ca McCain are un raspuns mai bun la ingrijorarile lui.

Cele mai citite

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...
Ultima oră
Pe aceeași temă