Nu e pompierul Sam, desi are aceeasi incarcatura simbolica: un personaj de mucava capabil sa incarneze un tip(ar). Dar in vreme ce primul e un inofensiv personaj de desen animat, al doilea e povestea vie si palpabila a visului american: calp, perisabil si impostor. Pe numele sau real Samuel Joseph Wurzelbacher, instalatorul (care nici macar licenta de instalator nu are) care a perpelit America in ultimele saptamani de campanie in alegerile prezidentiale a profitat cu asupra de masura de cele 15 minute de celebritate. Nu i-a ajuns faima dobandita in urma intrebarii legate de taxele pentru afacerile mici si medii pe care i-a pus-o lui Obama, aflat in campanie in Ohio-ul natal al instalatorului. Raspunsul actualului presedinte american i-a atras din partea lupilor lui McCain acuzatii de simpatii socialiste, inflamand spiritele pe ultima suta de metri.
Instalatorul Joe, care precis n-a instalat in viata lui altceva decat bombite si strambe ultraconservatoare, si-a depus energiile creatoare, dupa aflarea rezultatului alegerilor, in doua directii: prima e un site, cu aer extremist-nationalist, care-si propune sa urmareasca eficienta guvernarii Obama, a doua e o carte de memorii: "Joe the Plumber: Fighting for the American Dream". Cum lupta instalatorul Joe pentru maretia visului american nu prea aflam din cele 180 de pagini, coproduse impreuna cu romancierul Thomas Tabback, o descriere in stil american a unei biografii tipice (tata violent, mama eroina, copil rebel, tata vitreg, casnicie ratata, destin de cetatean vitregit etc.), completata cu episodul alegerilor care i-a schimbat viata.
Plus parerile lui legate de fostii presedinti americani, de problemele ardente ale tarii si alte gogosi de vandut naivilor care cumpara cartile celor pe care ii vad la TV. Neoconservatorii ("neocons", in patria ipocritei corectitudini politice) se tavalesc pe jos de entuziasm si, probabil, asteapta ecranizarea cartii. Care va fi, negresit, un blockbuster.