UPDATE 10:20 – Președintele INS, Tudorel Andrei, a repetat, în această dimineață, că nicio informație nu a plecat din instituție către premierul Victor Ponta, nici de la el, nici de la colegii săi. Șeful statisticii a spus, însă, că nu va face nicio anchetă în instituție.
„Premierul s-a referit la previziunea comisiei Europene. Având previziunile se putea face o simulare în Demetra. Vă pot arăta în fața calculatorului, asta poate face oricine știe să lucreze în programul Demetra”, a declarat Tudorel Andrei, la Digi 24. El a mai spus că industria a avut o contribuție importantă, la fel comerțul cu amănuntul și tranzacțiile imobiliare. Creștere semnificativă a avut și sectorului informatic și comunicații, sector cu valoare adăugată brută mare, a mai spus șeful INS.
Întrebat despre alte perioade în care să se fi estimat întâi scădere și apoi să se fi revenit pe plus, Tudorel Andrei a declarat că, cel puțin din 2012 nu au mai avut loc astfel de revizuiri. El a dat însă un exemplu de la nivel european, trimestrul al doilea din 2012. „Eu am cerut prudență, acum două luni, pentru că T4 din 2013 a fost o creștere foarte mare. Din această cauză a apărut scăderea pe T1, care a influențat și T2”, a mai spus șeful INS.
***
INS a revizuit scăderea economică din Trimestrul II cu un plus de 0,6%, anunțând astfel o scădere cu doar 0,3% a Produsul Intern Brut al României aferent acestei perioade față de Trimestrul I. În același timp, scădrea consemnată înițial în primul trimestru a fost transformată de Statistică într-o creștere de 0,5%.
”Rezultatele trimestrului I 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013, au fost revizuite de la 99,9% la 100,5%, iar cele ale trimestrului II 2014, comparativ cu trimestrul anterior, au fost revizuite de la 99,1% la 99,7%”, arată comunicatul INS.
Pe de altă parte, pentru Trimestrul III al acestui an, INS a anunțat o creștere economică de 1,9% față de trimestrul anterior, arată datele transmise vineri dimneața de Institutul Național de Statistică.
Astfel, potrivit INS, în trimestrul II al acestui an faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 3,2% pe seria brută şi cu 3,3% pe seria ajustată sezonier. De asemenea, în primele nouă luni ale anului 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu acelaşi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria brută şi cu 3,1% pe seria ajustată sezonier.
Cum explică INS transformarea recesiunii tehnice în creștere
”Ca urmare a revizuirii seriei brute trimestriale pentru perioada 1995 – 2014, în vederea implementării cerinţelor Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 şi a reconcilierii cu datele anuale revizuite conform SEC 2010, precum şi a includerii estimării Produsului intern brut pentru trimestrul III 2014 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul II 2014, publicată în comunicatul de presă nr. 244 din 8 octombrie 2014”, explică INS revizuirea rezultatelor.