Deputatul de Cluj Aurelia Cristea, inițiatoarea Legii antifumat, a publicat o scrisoare deschisă la adresa jurnaliștilor care au criticat-o.
Aurelia Cristea recunoaște că „Legea pentru interzicerea fumatului în spațiile publice închise a stârnit multe controverse atât în Parlament cât și în spațiul public”.
Inițiatoarea proiectului legislativ spune că de obicei dezbaterile au fost decente, argumentate, la obiect. Totuși, ea a identificat și patru jurnaliști care „au folosit injurii, insulte, atacuri la persoană sau insinuări misogine”, aceștia fiind Alexandru Panait, Octavian Hoandră, Florian Bichir și Bogdan Comaroni.
„În primul rând, domnule Panait, faptul că eu, ca mamă care mi-am crescut singură doi copii, am lucrat ca vânzătoare într-o alimentară nu este o rușine pentru mine sau familia mea. Ești o rușine că mii de femei care sunt supuse violenței domestice și care aleg să-și crească singure copii, sunt jignite în loc să fie apreciate!”, scrie Aurelia Cristea.
Ea consideră benefic, pentru societatea românească, să ajungă în Parlament și oameni care au pornit de jos: „Vreți să fiți conduși doar de aristocrați, vreți să avem în Parlament dinastii de deputați? Eu nu. Vreau ca Parlamentul României să reprezinte diversitatea societății în care trăim”.
Pentru jurnaliștii Hoandră, Bichir și Comaroni, Aurelia Cristea subliniază că „insinuările misogine nu-și au locul într-o dezbatere publică așa cum ar fi trebuit să fie cea de la Realitatea TV, din 31 ianuarie 2015. „Țigara de după” și alte aluzii sexuale sunt expresia unui misoginism murdar, brutal și de care nu vă veți vindeca. Trebuie însă să fiți taxați mereu, în numele tuturor acelor femei care sunt atacate misogin atunci când nu există niciun argument”.
Deputata Aurelia Cristea subliniază că „dincolo de cele spuse mai sus, Legea pentru interzicerea fumatului în spațiile publice închise rămâne și va produce efecte. Societatea noastră este, de aceea, puțin mai bună, este cu un pas mai în fața. Sănătatea publică va avea de câștigat, oamenii care muncesc în baruri sau cluburi și care au suferit de pe urma fumului vor avea condiții de lucru mai bune. Chiar și foarte mulți fumători apreciază această lege”.
Alexandru Panait a publicat, acum câteva zile, în ziarul Curentul, un articol intitulat „Fostă vânzătoare la aprozar ajunsă deputat PSD ne-a dăruit cea mai dură lege anti-fumat din UE”.
„Aceasta a fost vânzătoare de aprozar. La vârsta de 30 de ani, fosta vânzătoare se înscrie la facultate, la 40 de ani face un master la Bioterra, apoi se dă profesoară universitară dar se dovedește că minte, Ponta o pune ministru și acum ne trântește legea anti-fumat cea mai dură din UE (…) Așa trebuie să suportăm noi frustrările ei de fostă vânzătoare la aprozar ajunsă ministru care se dă și cadru universitar în CV fără să fie”, scrie Alexandru Panait.
Octavian Hoandră este moderator la Realitatea TV și s-a mai remarcat, recent, prin modul în care a vorbit despre incendiul din Colectiv – postul TV fiind chiar sancționat de CNA, din acest motiv.
Florian Bichir scrie în publicația „Evenimentul Zilei”. Bogdan Comaroni a scris la mai multe publicații, printre care Academia Cațavencu și CorectNews.