18 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialInitiative culturale la Universitatea "Babes-Bolyai"

Initiative culturale la Universitatea „Babes-Bolyai”

– Libraria „Universitas”. Pe strada Napoca nr. 11 s-a inaugurat, ieri, libraria „Universitas” a Universitatii „Babes-Bolyai”. Este o unitate moderna de difuzare a cartii si de prezentare a noutatilor ce apar in editura acestei mari institutii de invatamant superior din tara noastra. Locul si rolul noii librarii in spatiul academic universitar din Cluj-Napoca a fost subliniat de prof.univ. dr. Andrei Marga, presedintele Consiliului Academic al UBB, iar rectorul, prof.univ.dr. Nicolae Bocsan, a prezentat „Proiectele Universitas” si Stefan Szamoskozi a vorbit despre „Impactul publicatiilor universitare”.
Inaugurarea de ieri a prilejuit si lansarea primelor volume in noul spatiu: „Analiza numerica. O introducere bazata pe Matlab” de Radu Trambitas, prezentata de prof.univ.dr. Wolfgang Breckner. A doua lucrare se numeste „University Reform Today” de Andrei Marga, prezentata de universitarul Ovidiu Pecian. Ambele volume au aparut la Editura „Presa Universitara clujeana”.
– „Phantasma”. La initiativa conf.univ.dr. Corin Braga de la Facultatea de Litere, un grup de profesori din mai multe facultati ale Universitatii „Babes-Bolyai” au infiintat Centrul de Cercetari a Imaginarului, numit „Phantasma”. Noul centru isi propune sa cerceteze o serie de teme de imaginar atat cultural-artistic, cat si social-mediatic. Cercetarea imaginarului este importanta pentru analiza modului de functionare a imaginilor la nivelul grupurilor sociale, al inconstientului colectiv, indeosebi intr-o epoca in care extinderea fara precedent a culturii vizuale face posibile o serie de manipulari subliminale, ideologice, politice etc.
– Descoperire. Colectivul prof.dr. Buzogany Dezso de la Facultatea de Teologie Reformata, cercetand istoria bisericeasca a Tinutului Hunedoara-Zarand, a descoperit la Deva monumentul funerar al episcopului Tordai Sandor Andras (1529-1579), datat din 1579 si considerat cel mai vechi monument funerar episcopal reformat din bazinul Carpatic.
– Revista „Punctului Fix”. La Facultatea de Matematica si Informatica functioneaza, sub conducerea prof.univ.dr. Ioan A. Rus, un puternic colectiv de Teoria Punctului Fix. Revista pe care o editeaza din perioada 1981-1999 are din 2003 un caracter international, fiind difuzat sub denumirea de „Fixed Point Theory” si este editata de I.A. Rus, A. Petrusel si R. Precup, colectivul editorial cuprinzand 26 de personalitati, dintre care doar 5 sunt romani, restul fiind prestigiosi oameni de stiinta din Ca-nada, Spania, Israel, Japonia, Polo-nia, Italia etc.
– Mozart. Universitatea „Babes-Bolyai” va sustine, in 2006, la facultati si catedre, numeroase actiuni inscrise in Anul Mozart, iar, paralel, la Club si in Auditorium Maximum (sala mare), vor avea loc vizionari de filme inspirate din viata marelui compozitor. De asemenea, Institutul de Cercetari Europene, in cooperare cu Societatea „Mozart” din localitate, va sustine un ciclu de conferinte dedicate compozitorului cu prilejul aniversarii a 250 de ani de la nastere. Iar dintre evenimentele muzicale programate se afla si un concert Mozart prezentat de Corala reunita a facultatilor de teologie din cadrul acestei universitati, spectacol a carei data va fi anuntata la timpul potrivit.
– Marga la Paris. Andrei Marga va sustine la Academia Hillel din Paris, astazi, 17 ianuarie, conferinta „Despre societatea postseculara”, la invitatia ilustrei institutii din capitala Frantei. Conferinta, care se va tine in sala „Rossini”, a primariei din Arondismentul IX, va fi urmata de o dezbatere publica, iar concluziile vor fi trase de Marele Rabin Rene Samuel Sirat.

Cele mai citite

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...

Ai putea ucide UE, spune Franța. Ba nu ai putea, răspunde Germania

Macron și Scholz se înfruntă din nou, pentru a contracara America protecționistă și puterea chineză Emmanuel Macron și Olaf Scholz conduc cele mai mari două...

Nicolae Ciucă s-a întors în zonele afectate de inundații din Galați

La 3 săptămâni de la inundațiile catastrofale care au măturat mare parte din zona Moldovei, liderul PNL s-a întors în zonele afectate pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă