6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialInima economiei subterane

Inima economiei subterane

Comerţul din cele patru zone-cheie situate în jurul Capitalei alimenta o reţea transfrontalieră de crimă organizată care scotea ilegal zeci de milioane de dolari din România şi le direcţiona spre câteva state arabe. Legăturile duc până la libanezul Said Baaklini, judecat pentru o fraudă de 60 milioane euro.

Mohammad Rajeh Sharif, unul dintre personajele folosite de libanezul Said Baaklini în afacerea frauduloasă de 60 milioane euro cu UCM Reşiţa, este anchetat şi de procurorii DIICOT într-un dosar care priveşte scoaterea ilegală din România spre state din lumea arabă a zeci de milioane de dolari. Reţeaua din România era condusă de Yakhni Abdulkader, condamnat deja definitiv la şase ani de închisoare pentru spălare de bani.

Potrivit procurorilor DIICOT, banii scoşi din ţară de reţeaua coordonată de Abdulkader proveneau din „inima economiei subterane a României, marile complexuri comerciale”. Este vorba, se arată în rechizitoriul DIICOT, de complexurile Sam Expo, Dragonul Roşu, Niro şi City Town. Unul dintre oamenii aflaţi în legătură directă cu Abdulkader este, potrivit anchetatorilor, chiar Mohammad Sharif. Acesta este învinuit de spălare şi aderare la un grup infracţional organizat. Şi firma acestuia, Mike Trading, este suspectată de spălare de bani. Sharif este fugit din ţară din 15 noiembrie 2010, părăsind România cu direcţia Istanbul. Din primele date ale procurorilor, reţeaua coordonată de Abdulkader a scos din ţară peste 10 milioane de dolari, însă suma totală ar putea fi mult mai mare.

Cum ieşeau banii din ţară

În ceea ce priveşte metodele de scoatere a banilor din ţară, procurorii spun că în cadrul reţelei coordonate de Abdulkader activitatea funcţiona pe încredere, neexistând documente tocmai pentru a evita să fie prinşi. Majoritatea celor implicaţi sunt cetăţeni arabi şi chinezi. Astfel, cel care vroia să transfere o sumă de bani se întâlnea cu liderul reţelei căruia îi comunica faptul că vrea să dea, spre exemplu, 30.000 de dolari unui apropiat din Siria. Abdulkader nu transfera aceşti bani din România în Siria, ci vorbea cu omul său de legătură de acolo, căruia îi dădea ordin să expedieze suma de bani amintită unei terţe persoane, pe care i-o şi indica. După ce se făcea transferul, Yakhni Abdulkader îi comunica celui din România care a apelat la el că banii au ajuns la destinaţie. Ulterior, în România, Abdulkader se „compensa” cu persoana care îi solicita serviciul prin transferuri bancare către firme din China. De altfel, pentru astfel de transferuri a intrat în vizorul procurorilor români şi firma Mike Trading & Investment a lui Mohamad Sharif.

Cine este Sharif

Mohammad Rajeh Sharif este asociat unic şi administrator al SC Mike Trading & Investment SRL. Despre această firmă procurorii spun că a fost interpusă într-o tranzacţie a SC Libarom cu UCM Reşiţa pentru a supraevalua nişte motoare cumpărate de Libarom, firma lui Said Baaklini, de la Reşiţa. Valoarea tranzacţiei declarate dintre cele două societăţi a fost de 250 milioane de euro, iar procurorii DNA spun că valoarea motoarelor care a făcut obiectul tran¬zacţiei era de 50 de ori mai mică. „Sediul social constă într-un apartament de mici dimensiuni unde, cu ocazia percheziţiei efectuate, nu s-a găsit absolut nici un obiect sau document specific desfăşurării activităţii comerciale a unei societăţi”, descriu procurorii DNA firma Mike Trading în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe Said Baaklini. Din verificările făcute de România Liberă a rezultat că Sharif apare şi în Consiliul de Administraţie al firmei Aldrinks, rezultată din fuziunea a două societăţi din Oneşti, judeţul Bacău. Acţionarii majoritari ai Aldrinks sunt Carom Oneşti şi „regele alcoolului” din Bacău, Benoni Beca, el însuşi condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei de la Banca Transilvania.

Sponsorul lui Sorin Oprescu

O altă firmă despre care procurorii DNA spun că a fost interpusă de Said Baaklini în tranzacţia Libarom – UCM Reşiţa este Beta Trading & Investment, controlată de Jean Yacoub. România Liberă dezvăluia încă din aprilie 2010 că Beta Trading a fost, potrivit datelor din Monitorul Oficial, unul dintre cei mai importanţi sponsori ai campaniei electorale pentru preşedinţie a lui Sorin Oprescu, contribuind cu 600.000 lei. Acelaşi Yacoub mai este asociat cu câteva personaje interesante.

Astfel, în firma Şerbu & Şerbu Atomic Television, Jean Yacoub deţine 25% din acţiuni. Alte 10 procente aparţin lui Nicolae Şerbu, 55% lui Claudio Zambon şi 10% lui Ştefan Brotac. Nicolae Şerbu este patronul brandului circuitului de Formula 3 care se desfăşoară în Bucureşti, în jurul Casei Poporului, el mai deţinând într-o perioadă şi canalul tv de muzică, Atomic. Omul de afaceri italian Claudio Zambon a fost până de curând patronul echipei de fotbal Poli Timişoara, pierzând de curând procesul cu finanţatorul echipei timişorene, Marian Iancu. Nu în ultimul rând, Ştefan Brotac este proprietarul unei foarte cunoscute firme de pază, Bronec.

Complexurile comerciale indicate de procurori drept surse de finanţare a criminalităţii organizate transfrontaliere sunt Dragonul Roşu, Niro, Sam Expo şi City Town.

Cele mai citite

Circulație reluată temporar pe Podul Giurgiu-Ruse în perioada sărbătorilor

Lucrările de reparații majore la Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse vor fi suspendate temporar între 20 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025. În această perioadă, traficul...

Crăciunul 2024: Urmează cele mai scumpe sărbători din ultimele două decenii

Românii se pregătesc pentru cele mai scumpe Sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani, conform unui raport publicat de Termene.ro. Inflația accentuată și...

Platforma Spotify, acuzată că promovează artiști fictivi pentru a reduce costurile

Spotify este acuzată că își completează listele de melodii cu piese atribuite unor artiști fictivi, o practică menită să reducă plățile către muzicienii reali,...
Ultima oră
Pe aceeași temă