1.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialÎngrijirea dinților, acasă și la stomatolog

Îngrijirea dinților, acasă și la stomatolog

La nivel teoretic, suntem conștienți cu toții de importanța unei danturi frumoase. Dar, dinții sănătoși înseamnă păstrarea stării bune de sănătate, știut fiind că uneori chiar poate da chiar complicații.

Realizăm acest lucru mai ales atunci când ne confruntăm cu o durere de dinți, cumplită – după cum se știe. Putem preveni acest lucru prin câteva măsuri simple. Periajul corespunzător, dimineața și seara, este unul din­tre aspecte. Acesta trebuie să dureze cel puțin două minute, începând din stânga sus, se periază partea stângă cel puțin 30 de secunde, atât pe partea interioară, cât și pe partea superioară, apoi se trece pe partea dreaptă, repetând mișcările. Se continuă în același fel pe partea de jos a dinților. Este foarte important să schimbăm periuța de dinți la trei luni și să alternăm pasta de dinți.

Nu întotdeauna periajul este suficient, utilizarea aței dentare fiind tot mai mult recomandată de medicii stomatologi, ața dentară curățând mult mai bine zonele în care uneori periuța nu poate pătrunde. Este bine să o avem cu noi în permanență și să o folosim după fiecare masă. Sau, în lipsa ei, putem să mâncăm un măr.

Utilizarea din când în când a unui produs folosit cândva de bunicii noștri, precum banalul bicarbonat de sodiu, reprezintă o bună metodă de albire a dinților. Condiția este ca după utilizarea lui să periem și să clătim foarte bine dinții, pentru a nu modifica pH-ul acestora. O altă modalitate de curățare a dinților mai ales acolo unde există coroane sau punți dentare o reprezintă dușul bucal, pe care îl găsiți în toate farmaciile.

Când trebuie să mergem la stomatolog

Chiar dacă nu ne deranjează nimic la dinții noștri, cel puțin o dată pe an trebuie să ne facem timp să mergem la stomatolog, cu atât mai mult cu cât există carii ascunse, care nu ne dau nici un semn. Și tot de atâtea ori să cerem o detartrare a dinților, unii dintre medicii stomatologi considerând că aceasta ar trebui făcută de două ori pe an. De multe ori, cariile apar între dinți, în locul unde există crăpături ale dinților, spații de multe ori nesesizate în timp util. Cea mai mică ruptură a unui dinte trebuie să ne conducă urgent la stomatolog, deoarece putem să ne trezim că rămânem fără el când nu ne așteptăm. Orice sensibilitate la alimente calde sau reci nu trebuie neglijată, putând fi semnul unei carii ascunse.

Desigur, în afară de moștenirea genetică și îngrijirea zilnică și corectă a dinților, un rol important în sănătatea și, de ce nu, și frumusețea dinților îl joacă stilul de viață. Fumatul, consumul băuturilor carbogazoase, al unor alimente din ce în ce mai prelucrate, al carbohidraților modifică pH-ul dinților, creând un mediu acid nociv pentru dinți. De asemenea, consumul unor alimente, printre care se numără dulciurile, dar și fructele acide, seara târziu, uneori chiar înainte de culcare, este extrem de dăunător, conducând nu numai la rămânerea unor resturi alimentare în gură peste noapte, dar și la crearea unui mediu acid ce poate ataca smalțul dinților.   

Cele mai citite

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...

Deputatul Silviu Vexler mesaj către Călin Georgescu : Delirul mistic-religios şi antisemit și teoriile conspirative nu pot schimba istoria şi realitatea

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, i-a transmis, luni, candidatului la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu, plasat pe locul întâi la primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă