25.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialInghesuiala pentru un loc de munca in strainatate, la Deva

Inghesuiala pentru un loc de munca in strainatate, la Deva

Cateva sute de persoane din intreaga tara au stat la coada in fata Casei de Cultura „Dragan Muntean” din municipiul Deva (judetul Hunedoara) pentru a se inscrie in cursa pentru un loc de munca in Spania sau Germania. Oamenii s-au asezat la rand incepand de luni seara, in speranta ca primii vor avea mai multe sanse sa obtina un contract de munca in strainatate.
„Am ajuns luni la Deva si am stat pana seara in gara. Apoi, am venit la Casa de Cultura si am asteptat sa iau bon de ordine. Urmeaza sa intru la comisie cu dosarul. Vreau sa plec in Spania, sa lucrez in agricultura”, a spus Dorin Marian Calin, de 30 de ani, din Calafat, judetul Dolj.
De fapt, cei mai multi dintre solicitanti si-au depus dosarele pentru un loc de munca in agricultura in Spania.
Desi programata sa inceapa la 8.30, primirea dosarelor a avut loc incepand de la ora 6.00, din cauza numarului mare de oameni care asteptau de mai mult de 24 de ore sa ia parte la selectie. Pana la ora 11.30 erau deja inscrise peste 400 de persoane dintre care numai 30 la suta sunt hunedoreni, cei mai multi fiind din judetele din sudul tarii: Ialomita, Dolj, Calarasi.
Directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), Vasile Iorgovan Velichi, a explicat numarul mic de hunedoreni care si-au depus dosarele prin faptul ca multi primesc inca salarii compensatorii, ca urmare a concedierii in masa. „Astazi (ieri Ð n.r.), s-au primit dosare ale celor din Brad, Deva, Ilia si Simeria, iar miercuri este randul locuitorilor municipiilor Hunedoara si Orastie si a celor din orasele Calan si Hateg. Ne asteptam ca maine (astazi Ð n.r.) sa depuna dosare mai multi hunedoreni, deoarece in zonele respective au avut loc multe concedieri de la fostele combinate siderurgice, dar si de la uzine si chiar firme particulare. Joi urmeaza sa se prezinte la sectie locuitorii Vaii Jiului”, a mai spus directorul executiv al AJOFM.
Selectia dosarelor, care va avea loc pana joi, inclusiv, este organizata de AJOFM Hunedoara si Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca Bucuresti. Vasile Iorgovan sustine ca unele acte au fost respinse deoarece persoanele nu se incadrau in conditiile formulate de angajator. „Cei care solicita un loc de munca in Germania trebuie neaparat sa stie sa converseze in limba germana. In schimb, cei care depun dosarele pentru Spania trebuie sa se incadreze in limita de varsta de 40 sau 45 de ani, in functie de domeniu si sa aiba vechime in munca”, a mai mentionat directorul executiv al AJOFM.

Cele mai citite

Cluj-Napoca: Marcel Ciolacu a testat un nou model de mașină electrică

Premierul Marcel Ciolacu a testat la Cluj-Napoca un prototip de maşină electrică produs integral în România. Testul a avut loc în timpul vizitei pe...

Scandalos: bătaie cu bâte printre medici și pacienți

Pacienții și medicii au fugit din Spitalul Pantelimon, de frica bătăușilor, iar unii s-au ascuns în băi Scenele șocante, filmate de martori, arată cum mai...

Economistul Eugen Rădulescu: Deficitul bugetar crește mult în prag de alegeri

Consilierul guvernatorului BNR atrage atenţia asupra derapajelor fiscale din anii electorali Eugen Rădulescu declară că, de anul viitor, deciziile luate în an electoral trebuie decontate. „De...
Ultima oră
Pe aceeași temă