Veniti din toata tara, peste 700 de femei si barbati au asteptat ieri sa se intalneasca la sediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca cu angajatorii spanioli. Toti s-au inscris in baza de date a institutiei acum o luna, la Deva, au cheltuit cateva milioane de lei pe drum si pe autentificarea actelor din dosar, iar acum pentru alt drum la Bucuresti. „Avem nevoie de aproape 10 milioane de lei pentru a pleca in Spania. Eu sunt somera, sotul lucreaza la negru si am o fata in clasa a X-a. Cu greu am facut rost de bani. Macar sa fiu acceptata” imi spune Irina, venita dintr-o comuna de langa Hateg, afectata de inundatii. Dupa o asteptare de aproape 7 ore la coada, este invitata la un scurt interviu cu spaniolii si iese dezamagita. „Am fost respinsa si nu stiu din ce cauza. M-au intrebat ce meserie am, cati copii si fara nici o explicatie am fost respinsa. Adica am venit degeaba. Am cheltuit atatia bani, pe care i-am imprumutat si nu stiu cand ii voi da inapoi”, spune Irina. In cateva minute speranta ca-si va salva familia s-a naruit. Povestea Irinei este la fel cu a altor 500 de persoane care au venit ieri la OMFM.
Directorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, Aurel Teodorescu, a precizat ca ieri au fost selectionati de reprezentantii angajatorilor COAG Canarias 229 de persoane. „Criteriile pe baza carora se face selectia apartin in totalitate spaniolilor, in functie de activitatile pe care le vor desfasura romanii”, spune directorul OMFM. Contractele incheiate sunt pentru 9 luni, cu un salariu net lunar de 654,35 euro, cu un program de 40 de ore saptamanal. Pentru orele suplimentare se aplica un cuantum distinct. Din banii respectivi se opresc lunar pentru timbrul agricol 60,82 de euro.
Directorul Teodorescu a afirmat ca saptamana trecuta a avut o intalnire cu reprezentantii a trei organizatii ale fermierilor din Spania care doresc forta de munca din Romania.
Daca anul trecut numarul romanilor care au plecat in Spania prin Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca s-a situat in jurul cifrei de 12.000 de persoane, in acest an se previzioneaza ca numarul contractelor sa depaseasca 20.000. In afara acestora au fost incheiate alte 37.000 de contracte nominale de catre angajatorii spanioli multumiti pe prestatia celor care au muncit in agricultura anul trecut. Si in lunile urmatoare vor continua preselectiile pentru Spania, dar vor fi preferati cei care sunt inscrisi in baza de date a OMFM si nu au lucrat niciodata in aceasta tara.
Directorul Aurel Teodorescu a precizat ca pentru a fi in siguranta si a putea sesiza toate problemele care se ivesc pe parcursul derularii contractului cei plecati la munca in Spania prin OMFM sa pastreze toate pliantele si ghidurile primite de la aceasta institutie, inclusiv numerele de telefon pe care le pot apela in diverse imprejurari neplacute.
Directorul OMFM tine audientele in fiecare joi, cei interesati se pot inscrie telefonic la 021.312.46.70.
Informatii privind inscrierea in baza de data a Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, pre-selectii etc. se obtin la sediul din str. Valter Maracineanu nr. 1-3, sector 1, Bucuresti sau pe adresa de Internet www.omfm.ro, e-mail: contact@omfm.ro.