5.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialInfrastructura Branului trebuie neaparat reabilitata

Infrastructura Branului trebuie neaparat reabilitata

Branul a avut o evolutie spectaculoasa. In comuna vin peste un milion de turisti anual, atrasi de frumusetea zonei si de castel. Nu exista ca o delegatie oficiala din strainatate sa nu aiba in program si vizitarea Branului. In unele sate ale comunei constructiile s-au dublat. Infrastructura comunei insa a ramas mult in urma. Administratia locala a initiat mai multe proiecte PHARE si face apel al autoritatile statului sa ia in seama dezvoltarea Branului ca zona turistica de nivel european.
Primarul Gheorghe Hermeneanu si reprezentanti ai Consiliului Local au descris situatia actuala a comunei. Din aprilie 2005 Branul a devenit statiune turistica. S-au realizat anume lucruri de catre administratia locala in decursul timpului – apa curenta, gaze, amenajarea anumitor trasee turistice. Nimeni insa pana acum nu a luat in seama macroproiectul de dezvoltare a comunei ca statiune la nivel european. In general, toti au cautat sa exploateze zona economic, dar nu s-a investit in ea.

Proiect ambitios

Proiectul contine in primul rand dezvoltarea zonei, dar numai prin conservarea arealului rural (Poiana Brasov, de exemplu, a suferit fenomenul de orasenizare). Nu trebuie uitat faptul ca Varful Omu este parte integranta a Branului. Macroproiectul prefigureaza o telegondola care sa se uneasca cu telecabina de la Babele – in acest mod se va putea traversa Masivul Bucegi. Sub telegondola a fost proiectata cea mai mare partie de schi din tara. Deocamdata nu s-a putut realiza – din forte proprii – decat un kilometru de partie.

Dezvoltarea infrastructurii

Pentru ca macroproiectul nu a fost luat in seama, autoritatile locale au inaintat un proiect (bazat pe fonduri PHARE) pentru reabilitarea infrastructurii. Este imperios necesara o noua artera, care sa devieze traficul greu ce blocheaza deseori accesul masinilor mici ale turistilor. Urgent trebuie construite parcari si trotuare. Turistii nu au unde sa-si lase autoturismele in apropierea castelului. Este periculos sa te plimbi prin Bran, pentru ca lipsesc trotuarele. Proiectul contine si un sistem de canalizare. In prezent toti folosesc fose septice sau, mai rau, haznale. Trebuie reactivate si microhidrocentralele construite in timpul Reginei Maria.
Proiectul este in valoare de 5 milioane de euro. Deocamdata se afla in stadiul de evaluare nationala. Cel care poate sa dea OK-ul este Ministerul Integrarii. Branenii fac apel la autoritatile statului pentru ca acestea sa se implice in proiectul de dezvoltare a regiunii, un proiect care ar fi o baza de plecare pentru standardele occidentale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă