-1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialInfractiunile de coruptie, acceptate tacit de autoritati

Infractiunile de coruptie, acceptate tacit de autoritati

Cei care primesc sume de bani in schimbul unor servicii sunt iertati de instante, care ii judeca in libertate si le aplica pedepse cu suspendare.
In ultimii ani, nici un constantean gasit vinovat de luare de mita nu a petrecut vreun minut dupa gratii.
codul penal prevede sanctiuni drastice pentru savarsirea infractiunilor de luare si dare de mita. Legislatia in vigoare este foarte explicita, dar contine si unele lacune care permit o libera interpretare din partea judecatorilor. Magistratii instantelor constantene sunt insa extrem de permisivi cu cei care ajung in boxa acuzatilor pentru astfel de infractiuni de coruptie. In ultimii doi ani, nici unul dintre inculpatii condamnati (in general fara antecedente) nu a primit pedepse cu executare, considerandu-se ca nu prezinta pericol social si ca incarcerarea lor nu este extrem de necesara. Din pacate, aceasta atitudine permisiva a creat un precedent nedorit si a insuflat curaj functionarilor publici, care accepta mult mai usor sume de bani, stiind ca nu au de ce sa se teama. spaga a devenit un fenomen generalizat la Constanta, fiind intalnit in toate sectoarele. Pensionarii dau atentii factorului postal pentru ca acesta sa vina mai intai la el, parintii trimit cadouri profesorilor pentru a-si proteja copiii, iar oamenii de afaceri scot bani grei din buzunar pentru a-si rezolva, pe alte cai, diverse probleme. Medicii nu se uita la pacienti decat daca simt ceva in buzunarul halatului, iar politistii de la Rutiera ii iarta pe soferi daca intre talon si buletin apar cateva hartii de zece lei.

Nici unul la penitenciar
Pe rolul instantelor constantene s-au aflat in ultimii ani mai bine de 15 dosare penale in care diverse persoane (majoritatea functionari publici) erau acuzate de luare mita. Aproape in toate cazurile, inculpatii au fost gasiti vinovati de faptele imputate. Desi pare greu de crezut, nici unul dintre acestia nu a petrecut vreo clipa dupa gratii (drept condamnat), intrucat instantele au preferat sa acorde pedepse cu suspendare. Sumele primite au variat, de la caz la caz, de la cateva milioane de lei vechi si pana la mii de euro. Condamnatii erau insa persoane cu greutate, cu functii importante, fara antecedente penale, astfel ca instantele au fost mult mai permisive decat intr-un caz de drept comun. Ultimul caz de acest gen a fost cel al unui politist de la Transporturi, Liviu Sergiu Socoliuc. Acesta a fost prins in flagrant in timp ce primea mita 1.200 euro de la denuntator, banii reprezentand plata unui serviciu facut acestuia din urma. Socoliuc a fost trimis in judecata pentru luare de mita si trafic de influenta, a scapat de prima acuzatie si a primit pentru a doua un an si sase luni cu suspendare. Pe perioada procesului penal, politistul s-a aflat un timp in arest preventiv, dupa care instanta a dispus cercetarea sa in stare de libertate. Socoliuc a scapat asadar doar cu o pata in cazier si chiar spera ca in recurs sa obtina achitarea.

Situatii deosebite
Desi legea sanctioneaza si darea de mita, nici un mituitor nu a ajuns macar in boxa acuzatilor, ca sa nu mai vorbim de o eventuala condamnare. Toti s-au prevalat de cauza de nepedepsire prevazut de Codul Penal, autodenuntand autoritatilor fapta comisa, la putin timp dupa comiterea acesteia. Intr-un sistem in care greii care primesc pedepse ridicole pentru spagile primite, iar oamenii amarati sunt trasi la raspundere pentru fapte mai putin grave. Multi dintre cei care fac naveta cu trenul intre judetele Constanta, Calarasi si Ialomita s-au ales cu dosare penale pentru ca nu aveau bani de bilet si au incercat sa mearga cu nasul. Conductorii nu sunt niciodata sanctionati, pentru ca atunci cand vad supracontrolul raporteaza imediat mita primita. Navetistul ajunge asadar in instanta, dar pentru el, o condamnare cu suspendare si intocmirea unui cazier penal inseamna de fapt pierderea locului de munca si compromiterea totala a viitorului.
Trebuie sa recunoastem ca "greii" acuzati de luare de mita sunt tratati mult mai bine de instante decat acei amarti. Directorul care a luat spaga va avea intotdeauna bani pentru a plati un avocat celebru, in timp ce navetistii trebuie sa se multumeasca doar cu avocati din oficiu, carora nu le pasa prea mult de finalitatea dosarului in cauza.

Spaga a devenit un obicei
Darea de mita continua sa fie la moda la Constanta, functionarii publici si medicii fiind pe primele locuri in topul celor care primesc astfel de atentii. Doctorii ajung foarte rar in boxa acuzatiilor, in ultimii ani la Constanta fiind consemnat un singur caz, cel al medicului Nicolae Caraiani. Acesta a fost prins in flagrant in timp ce primea o suma importanta, dar instanta i-a aplicat doar o pedeapsa de un an si jumatate cu suspendare. In general, doctorii scapa doar cu o ancheta interna efectuata de conducerea institutiei unde lucreaza. Cercetarea administrativa se incheie mereu "in coada de peste", iar medicul invinuit isi reia activitatea ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Caracter preventiv
"La aplicarea sanctiunilor, judecatorul trebuie sa tina cont de particularitatile fiecarui caz in parte, de valoarea sumei, de obiectul faptei si de calitatea persoanei acuzate. Prin hotararile date, instantele incearca sa schimbe putin mentalitatea si sa insiste pe elementul preventiv al sanctiunii. In opinia noastra, solutia de pedeapsa cu suspendare este mai grea decat cea cu executare, intrucat in primul caz persoana condamnata se afla sub supraveghere o perioada mare de timp. Astfel, cel vinovat de luare de mita poate primi cateva luni cu executare si va iesi din penitenciar dupa 30 de zile. Daca primeste insa un an cu suspendare, el va fi supus in plus si unui termen de incercare de doi ani".
Zoita Frangu, judecator Curtea de Apel Constanta

Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă