3.2 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialInfractiuni cu dedicatie in Codul Penal

Infractiuni cu dedicatie in Codul Penal

» Unii dintre deputatii care au votat amendamentele propuse de Eugen Nicolicea la Codul Penal, precum si alti experti cred ca inalta tradare si comunicarea de informatii false sunt infractiuni interpretabile, de sorginte comunista.

» Amendamentele aprobate de

Comisia judirdica par facute cu dedicatie: inalta tradare – pentru Traian Basescu, iar comunicarea de informatii false – pentru persoane care cartesc impotriva sistemului, gen Monica Macovei.

Dupa ce juristii deputati au aprobat-o, iar plenul Camerei Deputatilor ar putea sa o voteze, inalta tradare va fi o infractiune pe care doar presedintele Romaniei o va putea comite. Comunicarea de informatii false care pun in pericol siguranta statului este reintrodusa in Codul Penal, dupa cum spun unii politicieni, ca razbunare la nemultumirile Monicai Macovei fata de reforma Justitiei, pe care si le-a exprimat, pe vremea cand era ministru, la CE. Inalta tradare este deja prevazuta in Constitutie, la articolul 96, dar deputatul Eugen Nicolicea a considerat ca "trebuia prevazuta si in Codul Penal". Cat despre comunicarea de date false, infractiune pe care fostul ministru Macovei a scos-o din Codul Penal, initiatorul Nicolicea a spus ca o doreste inapoi tocmai pentru ca impertinente gen Macovei sa nu se mai repete: "Dupa ce a abrogat aceasta infractiune, (Monica Macovei – n.r.) a comis aceasta fapta de nenumarate ori, si anume a luat legatura cu organisme internationale si a indus in eroare despre politica Romaniei si despre ce se intampla in interior".
Avocatul Gheorghe Mateut, formator la Institutul National al Magistraturii, socoteste ca aceste amendamente la Codul Penal sunt pe cat de nebinevenite, pe atat de nejustificate. Mai mult, le vede ca apartinand unui sistem comunist. "Orice incriminare noua trebuie sa fie justificata de necesitati actuale, impuse de evolutia fenomenului criminal. Nu cunosc sa existe o asemenea nevoie sociala, noile realitati se opun unor asemenea incriminari", arata avocatul Mateut. Desi spune ca astfel de infractiuni sunt prevazute si in alte coduri penale europene, profesorul Valerian Cioclei, prodecanul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, nu le vede nici el cu ochi prea buni: "Au un continut destul de vag, multe dintre ele sunt criticabile. Tradarea e o fapta neconsistenta, putand fi chiar simpla intrare in legatura cu o putere straina". Despre infractiunea prezidentiala de inalta tradare, profesorul se intreaba de ce deputatii au facut referire doar la tradarea simpla si nu la situatii mai plauzibile, prevazute deja in Codul Penal: cedarea unor teritorii sau dispozitive armate inamicului de razboi sau transmiterea de secrete de stat unei alte puteri.

Desi au trecut de juristii deputati, nici ei nu par multumiti. "Fiind vorba de amendamentele colegului si prietenului meu Eugen Nicolicea, am preferat sa ies din sala. Eu ma gandesc ca in practica ele nu se vor aplica. Nu am nici un fel de admiratie pentru astfel de articole", arata deputatul PSD Victor Ponta cum a evitat sa-i spuna "nu" colegului sau de partid. Cei mai ferventi opozanti au fost juristii PD-L. "Aceste amendamente sunt de natura sa genereze abuzuri si sa creeze confuzie", spune deputatul Daniel Buda. Despre periclitarea statului prin informatii false el crede ca "asa cum a fost formulata, poate genera abuzuri din partea diverselor persoane rau-voitoare, cu pozitii de autoritate". Buda ne-a declarat ca, daca plenul Camerei adopta amendamentele, PD-L va merge cu ele la Curtea Constitutionala. Pana si seful Comisiei, deputatul PC Sergiu Andon, s-a abtinut sa voteze inalta tradare: "S-ar putea sa fie cu dedicatie pentru Basescu, nu stiu. Dar eu, din principiu, nu sunt de acord cu modificarile Codului Penal pe bucatele. Consider ca legea penala trebuie sa aiba o filozofie unitara, nu asa, se trezeste un deputat ca mai are ceva de adaugat". Cat despre celalalt amendament, Andon a votat pentru, intrucat nu a uitat ce a facut Monica Macovei: "Un demnitar care dezinforma organismele europene in legatura cu ce se intampla la noi". Pericolul ca presa sa intre sub umbrela acestei infractiuni cu vreo dezvaluire-bomba despre statul roman nu este real pentru Andon: "Nu presa poate periclita siguranta nationala si relatiile internationale. Ea vorbeste, se poate insela, dar nu are o autoritate institutionala, ci doar una morala".

Cele mai citite

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....

Pensia medie lunară a crescut cu 22% în T3, numărul pensionarilor scade ușor

Pensia medie lunară din România a ajuns în trimestrul al treilea al anului 2024 la 2.582 de lei, marcând o creștere de 22% comparativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă