„Mantaua”, de la Vaslui la Nottara
Teatrul Nottara gazduieste sambata, 15 iulie, si duminica, 16 iulie, de la ora 19.30, la Sala George Constantin, doua reprezentatii ale Teatrului G.E.T. (Gest-Expresie-Teatru) din Vaslui, un nou-infiintat teatru in acest oras din Moldova profunda. Textul spectacolului prezentat in cele doua seri este unul surprinzator: o adaptare a nuvelei „Mantaua” de N.V. Gogol. Regia si ilustratia muzicala sunt semnate de Sandu Maftei, scenografia ii apartine Iulianei Maftei, cei doi, scenografi ai teatrului din Barlad, fiind de altfel, alaturi de tanarul actor Lucian Onciu, si initiatorii acestui proiect teatral vasluian. In rolul sarmanului Akaki Akakievici, care de la un anumit moment „nu mai stie decat servici”, apare Vlad Tabara.
A doua contaminare la CNDB
In aceasta primavara, Centrul National al Dansului Bucuresti a initiat un proiect, „CorpoRealitati”, menit nu numai sa faca peretii centrului mai permeabili fata de viata culturala bucuresteana, ci si pe cei ai artei dansului fata de celelalte arte. Mai multi scriitori si fotografi (Simona Popescu, Elena Vladareanu, Adrian Schiop, Adriana Gheorghe, Claudiu Cobilanschi si Cristian Crisbasan) au fost invitati in cadrul primei parti a proiectului, „Contaminari I”, in spatiile de la Teatrul National, si lasati liberi. Rezultatul a fost cartea „CorpoRealitati”, publicata pe www.liternet.ro. Proiectul continua, a doua sa parte, „Contaminari II”, fiind anuntata pentru 1 septembrie-15 octombrie. Sunt invitati sa se inscrie pana la 5 august (printr-o scrisoare „de intentie” si un CV, trimise pe adresa office@cndb.ro, sau la OP 37, CP 26, sector 2, Bucuresti) nu numai artisti romani de toate varstele, ci si specialisti din zona socio-umanista.
Armand Assante, incantat de regizorul Cristian Nemescu
Cinci aparate de fotografiat si-a adus de acasa Armand Assante si n-a apucat sa fotografieze prea mult, in afara de satele Comana si Fundeni-Frunzanesti. La a patra sa vizita in tara mamaligii, actorul american a avut de lucru. L-a interpretat pe capitanul Jones in lungmetrajul de debut al lui Cristian Nemescu, „California Dreaming”, comedie inspirata de un caz real legat de razboiul din fosta Iugoslavie si de moravurile romanesti. Armand Assante are numai cuvinte bune despre tanarul cineast roman: „Cristi este inzestrat cu un incredibil simt al detaliului si, in ciuda faptului ca e atat de tanar, este foarte ancorat in realitate”. Armand Assante isi lauda si colegii romani: „Cat despre actorii romani cu care am lucrat – Razvan Vasilescu, Ion Sapdaru si Andrei Vasluianu – nu pot spune decat ca e foarte nedrept ca nu sunt cunoscuti in intreaga lume, pentru ca sunt extrem de talentati. Se numara printre cei mai buni actori cu care am lucrat vreodata”. Filmarile au luat deja sfarsit, dupa cinci saptamani de lucru. Cristian Nemescu se afla acum in Portugalia, unde „Marilena de la P7” participa in competitia Festivalului de la Villa do Conde. Dupa aceea, filmul si autorul trec Oceanul, pentru a participa la renumitul festival de la Telluride. Filmul „California Dreaming” marcheaza alte doua premiere: e primul lungmetraj romanesc filmat in format Super35 (director de imagine e Liviu Marghidan) si e si prima mare productie romaneasca cu distributie internationala finantata integral de Media Pro Pictures.