Comparativ cu evolutia seculara a indicelui american DJIA, indicele BET al bursei din Romania nu are o istorie indelungata si, dupa parerea mea, pozitia acestuia nu reflecta corect evolutia indicatorilor macroeconomici autohtoni, mai ales a factorilor reali care influenteaza rezultatele economice actuale.
Daca vom reprezenta un grafic saptamanal al indicelui BET comparativ cu indicele DJIA, se va observa ca in ultima perioada (2008) s-a realizat mai mult corelarea acestora chiar daca rezultatele macroeconomice autohtone au fost destul de bune, opuse celor din SUA. Se observa ca maximele si minimele ciclice sunt mult mai bine corelate, mai ales in acest an. Un factor mai important ce merita urmarit in continuare la nivel international ramane cresterea inflatiei, factor prezent si pe bursa noastra, mai mult indirect, printr-o aversiune a investitorilor fata de riscurile generale ale pietei.
O reducere a acesteia cu 1-2 puncte pentru Romania ar insemna un semnal puternic pentru acumulari pe termen mediu (poate, in final, estimarile favorabile din partea BNR se vor adeveri). Am incercat sa pun in acest context notiunile de atractivitate si risc intr-o abordare mai apropiata ca inteles, pentru oamenii obisnuiti din piata.
Avem actiuni foarte atractive?
Da, insa numarul lor este in scadere relativa. Multi investitori, nu numai rezidenti, ar putea fi atrasi acum de actiunile subevaluate de pe BVB, insa nu trebuie sa uitam ca aceste evaluari au la baza rezultatele favorabile macroeconomice din anii anteriori, pentru aproape toti emitentii pietei spot. Totusi, chiar si in conditiile actuale, cand se inregistreaza o depreciere destul de puternica a majoritatii indicatorilor macroeconomici din toate tarile puternice, putem gasi destui emitenti listati la BVB, pe care sa-i dorim in portofoliu.
Cei care ar vrea o investitie pe termen de cel putin 3 ani de zile s-ar putea baza, in primul rand, pe atractivitatea pe care Romania o are inca in randul investitorilor straini si care se mentine ridicata in mai multe domenii. Interesul strainilor e ilustrat, cel putin statistic, prin cresterea volumului de investitii directe straine cu peste 10% fata de anul trecut, ceea ce contrasteaza cu estimarile facute de agentiile de rating specializate privind existenta unor pericole mai mari in Romania decat in celelalte tari.
Avem actiuni riscante? si da, si nu.
O investitie cu riscuri reprezinta probabilitatea de a pierde bani si apoi suferinta asociata acestei pierderi. Pentru aceasta va trebui sa stabilim toleranta la riscuri, adica suportabilitatea la pierderi. A aprecia cat de sigura sau riscanta este o actiune inseamna chiar diferenta dintre a fi un investitor castigator sau unul care pierde. O buna informatie despre siguranta actiunii este greu de gasit si, chiar daca exista ceva surse credibile, acestea ar fi suspectate de subiectivitate. Iata totusi cativa factori care merita atentie pentru o evaluare privind riscul unui actiuni:
Castiguri consistente ale emitentului, care se confirma trimestrial. Daca estimarile analistilor/investitorilor nu se confirma, pretul actiunii poate scadea foarte mult chiar intr-o singura zi, mai ales pe o piata bear. Dar important este de a stabili probabilitatea ca asteptarile investitorilor sa corespunda raportarilor (ex. BRD, SNP, EBS, TEL etc.).
Marimea emitentului. Actiunile unei mari companii sunt in general mai sigure si mai transparente decat cele cu capital mai mic. Acestea nu pot disparea peste noapte. In acelasi timp, sunt multe fonduri care investesc mai mult in companii mari (ex. EBS, SNP, BRD, ALR, TEL etc.).
Comportamentul pretului: (volatilitatea pretului sau indicele BETA fata de media pietei). Orice valoare peste 1,0 a indicelui BETA reprezinta o actiune mai volatila decat piata si mai putin predictibila (ex. BRD, BIO etc). La polul opus avem o volatilitate/risc redusa (TEL, TGN, SNP etc.).
Alti factori: longevitatea, raportul datorii/venituri etc.
In locul unui marketing mai agresiv pentru a atrage noi investitori pe bursa prin promovarea unor afaceri atractive de pe BVB, asa cum ar fi normal sa procedeze firmele de brokeraj romanesti, citim despre reduceri de personal (ex. Broker Cluj) sau comentarii foarte pesimiste ale unor "analisti ai pietei" despre o vacanta bursiera cat mai lunga. Oare cine sa-i demonstreze potentialului investitor ca avem o piata foarte atractiva daca nu chiar intermediarul acestuia?
Odata spus ca un produs/instrument este prost/slab atunci acesta devine si mai slab, decat in realitate. Increderea in acel instrument se reface foarte greu si cu multi bani, iar fenomenul se poate reproduce la nesfarsit cu o lichiditate "de invidiat", asa cum are acum BVB. Probabil ca unii vor considera aceasta pledoarie ca prea optimista, insa ceea ce conteaza cu adevarat este una din caracteristicile bursei, si anume ca istoria se repeta, iar dupa scaderi mari urmeaza cresteri mari.