Pentru copilul dumneavoastră vara poate fi cel mai frumos anotimp sau poate fi cel mai urât! Vara este perioada din an când are loc o adevărată explozie a bacteriilor şi a microorganismelor în general din cauza căldurii care favorizează alterarea rapidă a alimentelor, căldura fiind şi factor propice pentru înmulţirea bacteriilor.
De asemenea, vara copii petrec mult mai mult timp afară, aceştia fiind mai expuşi factorilor patogeni, plus că uneori fiind luaţi cu joaca uită de câteva reguli de igienă absolut necesare pentru menţinerea unei stări bune de sănătate. Aceşti factori combinaţi pot conduce la una dintre cele mai frecvente şi serioase afecţiuni la copii pe timp de vară, infecţiile intestinale.
Cum se manifestă infecţiile intestinale?
Mâinile murdare, consumul de băuturi sau alimente din surse nesigure, consumul de fructe sau legume nespălate sau spălate insuficient, servirea cărnii incomplet preparate sau chiar crude, toate acestea pot contribui la declanşarea infecţiilor intestinale.
În intestinul gros al omului există peste 400 de bacterii care trăiesc într-o armonie perfectă. Atunci când copilul dumneavoastră consumă alimente sau lichide contaminate, acest fin echilibru al florei intestinale este alterat şi astfel apare infecţia intestinală manifestată prin diaree, însoţită sau nu de alte simptome.
Putem vorbi de instalarea diareii atunci când copilul dumneavoastră elimină mai mult de trei scaune apoase sau moi într-o singură zi. Dacă eliminarea unor scaune moi este mai rară de atât, iar ulterior tranzitul intestinal normal se reia, nu vă îngrijoraţi, probabil este vorba despre o situaţie trecătoare, de altfel destul de comună şi care nu necesită administrarea unui tratament.
În schimb este cazul să vă îngrijoraţi şi să vă prezentaţi de urgenţă la spital atunci când:
– Diareea este asociată cu dureri puternice la nivelul abdomenului şi rectului
– Temperatura corpului depăşeşte 38 de grade Celsius
– În scaun există sânge, puroi sau mucus
– Apar semnele deshidratării: senzaţie persistentă de sete, slăbiciune şi oboseală, tensiune arterială scăzută, bătăi rapide ale inimii
Dacă copilul dumneavoastră prezintă unul sau mai multe dintre aceste simptome este cazul să mergeţi rapid la medic deoarece diareea poate deveni periculoasă, dacă nu este tratată la timp. În astfel de cazuri mai grave, tratamentul se face de obicei pe baza prescripţiei de la medic şi poate consta în antibiotice sau astringente (substanţe care combat secreţiile abundente prin contractarea ţesuturilor) sau chiar perfuzii pentru reechilibrarea electroliţilor (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier etc) din corp ca urmare a pierderilor importante de lichide. În cazul diareii există o serie de alimente nerecomandate precum şi alimente care pot avea o contribuţie benefică asupra organismului şi care ajută la refacerea acestuia.
Ce nu e bine să consume copilul tău?
În primul rând carnea sau preparatele din carne, grăsimile sau orice alimente bogate în calorii, deoarece acestea stimulează colecistul (bila) şi activează tranzitul intestinal. În aceste momente intestinul gros are nevoie de un repaos pentru a se reface, astfel că sunt de evitat mâncărurile grele sau cele care necesită o digestie prelungită.
Alte alimente nerecomandate includ pâinea (cu excepţia pâinii prăjite), pastele făinoase, dulciurile, leguminoasele (fasolea, soia, mazărea), dar şi majoritatea fructelor deoarece fructoza pe care acestea o conţin agravează diareea. De asemenea, sunt total interzise băuturile alcoolice, băuturile carbogazoase deoarece pot produce crize de colici abdominale şi băuturile reci. Bomboanele şi guma de mestecat nu sunt nici ele recomandate deoarece îndulcitorii pe care le conţin au un puternic efect laxativ.
Ce e bun?
Zeama de orez este probabil unul dintre cele mai importante alimente antidiareice. Ea este obţinută prin scurgerea orezului bine fiert în prealabil, practic fiind o supă foarte săracă în calorii. Are un puternic efect astringent şi protejează mucoasa digestivă de efectele nocive ale infecţiei. I
aurturile probiotice (în special cele care conţin culturii vii de bacterii precum Bifidus şi Acidophillus) reechilibrează rapid flora intestinală şi elimină rapid bacteriile care au cauzat infecţia.
Orezul fiert, piureul de cartofi sau cel de morcovi reprezintă alte soluţii la îndemână pentru combaterea diareii, deoarece sunt uşor de digerat şi au un mare conţinut de minerale.
Printre fructele recomandate se numără bananele, afinele şi merele, însă acestea trebuie introduse treptat.
Usturoiul, cu adevărat un aliment-medicament minune are o puternică acţiune antibiotică, antivirală şi antiparazitară. Se înghite cu totul, nemestecat, precum o pastilă.
Nu uitaţi!
– Înainte de a mânca sau de a prepara hrana, spălaţi-vă pe mâini, atât dumneavoastră cât şi copilul
– Nu consumaţi băuturi sau apă din surse nesigure, nici măcar pentru a vă spăla pe dinţi
– Nu consumaţi lapte nefiert sau fructe şi legume nespălate. Acestea din urmă trebuie spălate cel puţin de două ori
– Nu consumaţi produse alimentare care prezintă semne de alterare (modificări de gust, de miros, culoare, etc)
– Nu consumaţi carne sau peşte incomplet preparate sau crude