13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialIndiferenţă şi risipă în achiziţiile bugetare

Indiferenţă şi risipă în achiziţiile bugetare

Grădina Botanică din Galaţi a cumpărat un tocător de crengi profesional, cu care vor fi transformate în compost crengile copacilor.

În plină criză, instituţiile din administraţia locală se lansează în achiziţii care par ciudate în raport cu măsurile drastice luate prin concedierile făcute şi reducerile salariale de 25%. Spre exemplu, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii (CMSN) Galaţi a postat pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul 259.374/03.07.2010, conform căruia intenţionează să cumpere un tocător de crengi, valoarea estimată a utilajului fiind de 8.064.516 lei. CMSN este administratorul Grădinii Botanice  din  Galaţi, cu o suprafaţă de 17 ha, dar suprafaţa respectivă nu este ocupată în întregime de pădure. Pe site-urile firmelor specializate, un tocător de frunze şi crengi, sau numai de crengi, costă cel mult 2.500 de lei. Unul alimentat la 400 V, cu puterea de 2.900 W, turaţia de 2.780 rot/min. şi care poate toca crengi de până la 35 mm costă 2.252 lei. Procedura de achiziţie a fost „cerere de ofertă”, iar criteriul de desemnare a ofertei câştigătoare, preţul cel mai scăzut.

Au fost depuse trei oferte, iar câştigătoarea a fost cea a firmei Nicora Grup SRL, cu sediul într-un apartament  din Bucureşti. A fost încheiat contractul nr. 39/27.07.2010, în baza căruia conducerea a plătit firmei bucureştene 61.500 lei. Directoarea CMSN Galaţi, Camelia Burluc ne-a explicat că cifra de 8 milioane este o greşeală a funcţionarei care a trimis anunţul la SEAP. Greşeala nu a fost corectată pentru că cei de la SEAP au spus că nu-s probleme, deoarece oricum cei interesaţi vor cumpăra caietul de sarcini şi vor vedea care sunt datele reale. „Toate crengile, toate resturile lemnoase le ducem la rampa de gunoi şi plătim întotdeauna pentru ele. Apoi, acest material rezultat în urma tocării noi îl folosim la compost, ceea ce trebuie să cumpărăm noi din altă parte ca să îmbunătăţim calitatea pământului. Avem nevoie de compost pentru tot ce înseamnă sere”, a explicat directoarea. Tocătorul costă 61.500 pentru că taie crengi de până la 14 cm.

Chibrituri de 84 de bani prin SEAP

Uneori, în politica de achiziţii, instituţiile publice afişează o scrupulozitate ieşită din comun. Spre exemplu, Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sf. Spiridon” din Galaţi a recurs la SEAP pentru achiziţionarea de la Azaleea SRL Galaţi a 18 chibrituri,  contractul fiind de 84 de bani. Regia Apă Canal SA Galaţi a cumpărat de la Amia Invest SRL Iaşi 800 de prosoape flauşate pentru duş, dimensiunea 50×70 cm, de diferite culori. Poşta Română  a achiziţionat prin SEAP, lunar, 85.000 de suluri de hârtie igienică, pentru poştaşii din Galaţi, Brăila, Tulcea şi Constanţa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă