18.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialINDICELE VALUTAR BOC: Cum a evoluat cursul leu/euro când Băsescu a vărsat...

INDICELE VALUTAR BOC: Cum a evoluat cursul leu/euro când Băsescu a vărsat o lacrimă pentru „dragă Stolo” şi după înlocuirea lui Boc cu Ungureanu

Cursul leu-euro este sensibil la orice vânticel care bate din economie, viaţa politică şi guvernare. România liberă a comparat evoluţiile monedei naţionale după câteva evenimente majore din existenţa Partidului Democrat Liberal.

2 octombrie 2004: Traian Băsescu a vărsat cea mai celebră şi aducătoare de voturi lacrimă masculină cunoscută în istoria României. E momentul în care Theodor Stolojan a anunţat că nu mai candidează la preşedinţie şi că-i cedează locul lui Traian Băsescu. Acesta, la auzul veştii, l-a îmbrăţişat. Era o zi de sâmbătă. Luni, leul se aprecia faţă de euro cu 0,06 bani.

15 decembrie 2008: Acelaşi Theodor Stolojan, candidatul PDL la funcţia de premier, anunţă brusc că nu mai vrea jobul de prim-ministru. Traian Băsescu suferă ca şi întâia oară, însă într-un mod mai stăpânit: „Nu există om la fel ca Stolojan în PD-L. Sunt puţin trist”. Cursul valutar de a doua zi arată o depreciere a leului faţă de euro de 1,4 bani  (adică 0,36%).  

22 decembrie 2008:
Guvernul Boc e votat în Parlament şi depune jurământul în faţa lui Traian Băsescu. A doua zi, are loc o apreciere a monedei naţionale cu 0,0008 lei (adică 0,08 bani). Aprecierea leului după jurământul guvernului Boc e oarecum similară cu aprecierea leului după lacrima vărsată de Băsescu pentru „dragă Stolo”.

Comparând evoluţiile cursului de schimb după retragerea lui Stolojan, respectiv numirea efectivă a guvernului Boc, constatăm că Stolojan a cauzat o depreciere de 17,5 ori mai puternică decât a reuşit să „aprecieze” Boc.  

13 octombrie 2009: Guvernul „Boc I” a picat în Parlament în urma unei moţiuni de cenzură. A doua zi, cursul valutar arăta o depreciere a monedei naţionale de 0,43 de bani.

23 decembrie 2009: Are loc înscăunarea Guvernului „Boc II”. A doua zi moneda naţională se apreciază cu 0.0019 lei (adică mai puţin de o cincime de ban).

6 februarie 2012
: Guvernul condus de Emil Boc îşi dă demisia dis de dimineaţă, înainte de stabilirea cursului valutar oficial, de către BNR. La prânz, leul se înviorează uşor, arătând o cotaţie în creştere cu 0,47 de bani faţă de ziua lucrătoare precedentă. Constatăm că leul s-a apreciat de 2,5 ori mai mult atunci când Boc a plecat, decât când a venit la putere.

9 februarie 2012:
Pe fotoliul de prim-ministru se aşează Mihai Răzvan Ungureanu. A doua zi leul devine mai trist, depreciindu-se cu 0,14 bani faţă de moneda euro.     

Cocluzii:

Leul s-a înviorat aproape la fel de mult după „lacrima” lui Traian Băsescu ca după instalarea în funcţie a guvernului „Boc I”.  

Devalorizarea leului a fost de 3 ori mai mare atunci când Theodor Stolojan a decis că nu vrea să mai fie premier, decât când Guvernul Boc I a picat cu totul în Parlament.   

Venirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la Palatul Victoria a fost urmată de variaţii minore ale cursului de schimb, de 10 ori mai mici ca ordin de mărime, comparativ cu fluctuaţia care a urmat „unui simplu anunţ” dat de Theodor Stolojan.    

PRECIZARE:
Această analiză fugară nu a ţinut cont de inflaţie şi de ceilalţi factori care influenţează cotaţiile leului faţă de euro, precum cererea de lei/euro de pe piaţă din zilele sus menţionate, nici de evoluţia economiei naţionale şi internaţionale şi schimbările politice majore de la nivel mondial. De asemenea nu s-a ţinut curs de evoluţia monedei naţionale într-un interval mai amplu, de câteva zile – o săptămână din jurul producerii unui eveniment, ci s-a luat ca reper primul curs oficial al BNR de după producerea evenimentului.

Cele mai citite

Lavrov recunoște că Putin a glumit cu susținerea Kamalei Harris la președinția SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o glumă atunci când a spus că Moscova o sprijină pe candidata democrată, Kamala Harris, în cursa pentru...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Marcel Ciolacu: Nu e nevoie de legislație suplimentară, ca domnul președinte Iohannis să candideze

Declarația a fost făcută în timpul unei vizite la Cluj Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că...
Ultima oră
Pe aceeași temă