20.9 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialIndependenศ›a justiศ›iei, analizatฤƒ de Tฤƒriceanu, Stฤƒnoiu ศ™i Severin

Independenศ›a justiศ›iei, analizatฤƒ de Tฤƒriceanu, Stฤƒnoiu ศ™i Severin

Un seminar pe tema independenศ›ei justiศ›iei, organizat de Camera Deputaศ›ilor,  a fost un prilej de atacuri la adresa instituศ›iilor din domeniu, lansate tocmai de inculpaศ›i sau de personaje care au luat decizii controversate privind Justiศ›ia.

Preศ™edintele Senatului, Cฤƒlin Popescu Tฤƒriceanu (ALDE), a lansat un nou atac la adresa DNA ศ™i a SRI. „Sub paravanul luptei necesare împotriva corupศ›iei s-au produs abuzuri flagrante, care au anulat cele mai elementare drepturi ale omului, dreptul la propria imagine ศ™i prezumศ›ia de nevinovฤƒศ›ie, iar telejustiศ›ia a devenit un modus operandi curent. Bฤƒnuielile privind ofiศ›erii acoperiศ›i în rândul autoritฤƒศ›ilor judecฤƒtoreศ™ti persistฤƒ ศ™i nu vฤƒd nicio acศ›iune care sฤƒ înlฤƒture aceastฤƒ bฤƒnuialฤƒ teribilฤƒ”, a comentat Tฤƒriceanu. Preศ™edintele Senatului este trimis în judecatฤƒ la Înalta Curte de Casaศ›ie ศ™i Justiศ›ie pentru mฤƒrturie mincinoasฤƒ ศ™i favorizarea infractorului.
În viziunea preศ™edintelui Senatului, viitorul Parlament ar trebui ca, împreunฤƒ cu CSM ศ™i asociaศ›iile magistraศ›ilor, sฤƒ gฤƒseascฤƒ „soluศ›ii mai puศ›in politice” pentru a creศ™te încrederea în justiศ›ie, soluศ›ii „bazate pe experienศ›a din alte ศ›ฤƒri, dar ศ™i experienศ›a noastrฤƒ recentฤƒ”.  

Rodica Stฤƒnoiu despre magistraศ›i ศ™i servicii secrete

Fostul ministru al Justiศ›iei Rodica Stฤƒnoiu a afirmat cฤƒ instituศ›iile care trebuie sฤƒ facฤƒ justiศ›ie ar avea „o perspectivฤƒ represivฤƒ indusฤƒ din alte motive”. În 2004, când era ministru al Justiศ›iei, Stฤƒnoiu apฤƒrea în stenogramele PSD explicând cine sunt politicienii care trebuie sฤƒ aibฤƒ dosare: “Am întrebat chiar ศ™i în ศ™edinศ›e mari când dฤƒm verde pentru Bฤƒsescu”. 

Acum,  Stฤƒnoiu a abordat frontal ศ™i problema relaศ›iei magistraศ›ilor cu serviciile secrete, afirmând cฤƒ „paleta s-a lฤƒrgit periculos”. Asta deศ™i o decizie definitivฤƒ a instanศ›ei a consacrat-o drept „Sanda”, colaboratoare a Securitฤƒศ›ii comuniste.Ea s-a declarat nemulศ›umitฤƒ de modul actual de alcฤƒtuire ศ™i de funcศ›ionare a Consiliului Superior al Magistraturii. „Un organism obez, birocratic, care nu are nicio legฤƒturฤƒ cu ceea ce noi am conceput sฤƒ fie”, a mai declarat Stฤƒnoiu.

Fostul ministru al Justiศ›iei s-a pronunศ›at împotriva ideii de rฤƒspundere a magistraศ›ilor, argumentând cฤƒ „magistratul nu vorbeศ™te la persoana I, spune legea” ศ™i acuzându-i pe politicieni de aroganศ›ฤƒ. „Dumnevoastrฤƒ sunteศ›i aroganศ›i. Aศ›i rฤƒspuns Institutului de Cercetฤƒri Juridice, la cele 80 de observaศ›ii fฤƒcute Codului Penal, cฤƒ degeaba vin cu ele, cฤƒ adoptaศ›i ceea ce doriศ›i”, a declarat Stฤƒnoiu.

Adrian Severin: Legile încฤƒlcate trebuie schimbate

La fel de înverศ™unat s-a dovedit a fi ศ™i Adrian Severin, fost europarlamentar PSD, condamnat în prima instanศ›ฤƒ la trei ani ศ™i trei luni de închisoare cu executare pentru luare de mitฤƒ ศ™i trafic de influenศ›ฤƒ. „Justiศ›ia independentฤƒ nu trebuie sฤƒ fie cฤƒlฤƒul libertฤƒศ›ilor, ci garantul libertฤƒศ›ilor". În viziunea sa „ceea ce noi constatฤƒm din ce în ce mai mult, mai ales prin insistenศ›a pe latura punitivฤƒ, cฤƒ ea devine din ce în ce mai mult cฤƒlฤƒul libertฤƒศ›ilor”. El a adฤƒugat cฤƒ atunci „când o lege este încฤƒlcatฤƒ de prea multฤƒ lume, înseamnฤƒ cฤƒ legea trebuie schimbatฤƒ, cฤƒ nu o sฤƒ schimbฤƒm poporul”.

„Ne mirฤƒm cฤƒ poporul este corupt, cฤƒ toatฤƒ lumea încalcฤƒ legea. Dacฤƒ toศ›i suntem corupศ›i, înseamnฤƒ cฤƒ nimeni nu e corupt. Corupศ›ia înseamnฤƒ deviere ศ™i devierea nu poate fi a majoritฤƒศ›ii sau a unanimitฤƒศ›ii”, a mai spus Severin.


Consultaศ›i comunicatul integral emis de Asociaศ›ia Procurorilor din România: 

La Palatul Parlamentului, Sala Mihai Viteazul, în data de 6.10.2016 a avut loc Conferinลฃa „Independenลฃa justiลฃiei ลŸi relaลฃiile acesteia cu Parlamentul ลŸi Guvernul – factor decisiv în funcลฃionarea statului de drept”.

Conferinลฃa a fost organizatฤƒ de Asociaลฃia Procurorilor din România, Fundaลฃia pentru Democraลฃie prin Drept împreunฤƒ cu Comisia Juridicฤƒ de Disciplinฤƒ ลŸi Imunitฤƒลฃi a Camerei Deputaลฃilor.

Au participat preลŸedintele Senatului României, PreลŸedintele Camerei Deputaลฃilor, adjunctul Procurorului general al României, senatori, deputaลฃi, magistraลฃi, foลŸti membrii ai Curลฃii Constituลฃionale, foลŸti miniลŸtri ai justiลฃiei, cadre universitare, jurnaliลŸti.

Participanลฃii au relevat disfuncลฃionalitฤƒลฃile ลŸi inconvenientele cu care se confruntฤƒ magistraลฃii în activitatea lor, care împiedicฤƒ normala funcลฃionare a justiลฃiei.

S-a conchis cฤƒ independenลฃa justiลฃiei nu este un privilegiu ci o necesitate impusฤƒ de calitatea actului de justiลฃie, de apฤƒrarea drepturilor ลŸi libertฤƒลฃilor cetฤƒลฃenilor.

Disfuncลฃionalitฤƒลฃile de ordin legislativ ลŸi administrativ afecteazฤƒ buna funcลฃionare a justiลฃiei, dar acestea pot fi rezolvate prin deschidere, transparenลฃฤƒ ลŸi dialog constructiv cu celelalte autoritฤƒลฃi constituลฃionale.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

PAOK Salonic revine pe primul loc รฎn Grecia dupฤƒ victoria contra nou-promovatei Levadiakos!

Campioana Greciei, PAOK Salonic, a pus capฤƒt unei serii de trei meciuri fฤƒrฤƒ victorie, reuศ™ind sฤƒ cรขศ™tige cu scorul de 2-0 รฎmpotriva echipei Levadiakos,...

Avertisment pentru cei cu centrale de apartament. รŽncฤƒlzirea centralizatฤƒ revine la putere

รŽn Europa se urmฤƒreศ™te eliminarea centralelor individuale, din cauza consumului ศ™i a poluฤƒrii Directorul general al Electrocentrale Bucureศ™ti, Claudiu Creศ›u, a declarat cฤƒ รฎncฤƒlzirea centralizatฤƒ...

Lewandowski a ajuns cel mai bun marcator din Europa, la 36 de ani!

La 36 de ani, Robert Lewandowski continuฤƒ sฤƒ impresioneze printr-o formฤƒ de excepศ›ie, devenind liderul marcatorilor din Europa รฎn acest sezon. Cu un hattrick...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ