-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialIndemnizatii intarziate pentru mame

Indemnizatii intarziate pentru mame

Aprobarea dosarelor depuse de parintii care au cerut dupa 1 ianuarie ca indemnizatiile de crestere a copilului sa fie calculate in functie de veniturile anterioare se face cu intarziere in mai multe zone ale tarii. Pe de alta parte, deputatii au aprobat ieri o serie de modificari in legislatia care reglementeaza acordarea acestor indemnizatii.

La aproape o jumatate de an de la intrarea in vigoare a noilor norme legale referitoare la plata indemnizatiei pentru parintii aflati in concediu de crestere a copilului, in judetul Cluj, de exemplu, continua sa fie aplicate tot vechile reguli. Desi au depus cereri pentru plata noilor indemnizatii inca din luna ianuarie, nici pana acum mamele din Cluj nu au primit banii. Astfel, de la inceputul anului, indemnizatia de crestere a copilului ar fi trebuit sa reprezinte 85% din veniturile avute de parinte inainte de a intra in concediul pentru ingrijirea copilului, dar nu mai putin de 600 de lei si nu mai mult de 4.000 de lei. Numai ca parintii primesc tot vechea indemnizatie de 600 de lei si, in plus, alocatia copilului de 200 de lei. "Ar trebui ca mamele sa faca o asociatie si sa dea statul in judecata. Nu este in regula ca o lege sa nu fie aplicata", a spus un parinte care si-a reinnoit cererea de acordare a indemnizatiei majorate.

 

La randul sau, avocatul Steluta Cataniciu spune ca, daca parintii vor da statul roman in judecata, vor avea castig de cauza. "Cred ca nu mai exista nici o alta tara care se pretinde stat de drept si care sa nu respecte propriile legi. Exista un precedent in Romania, cazul in care Guvernul a refuzat sa aplice legea referitoare la marirea salariilor profesorilor", a spus Steluta Cataniciu.
Pe de alta parte, reprezentantii Agentiei pentru Plati si Prestatii Sociale din cadrul Ministerului Muncii au refuzat sa faca declaratii oficiale pe aceasta tema. Neoficial, ei au spus doar ca este o intarziere normala, pentru ca exista un volum foarte mare de munca legat de prelucrarea dosarelor depuse de parinti.

Astfel de intarzieri au fost reclamate si in judetul Salaj (unde parintii s-au mai plans ca bebelusii din familii sarace ori cei cu probleme medicale nu mai primesc nici pachetele cu lapte praf la care au dreptul prin lege), dar si in Bucuresti.
In alte judete, autoritatile au reusit insa sa analizeze dosarele depuse de parinti si sa se conformeze prevederilor legale. "Sunt judete cu probleme, dar noi am rezolvat toate cererile si dam 85%", au explicat oficiali ai Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale. O situatie similara s-a inregistrat si in Iasi. "Noi am procesat toate dosarele pentru parintii care au optat plata a 85% din salariu drept indemnizatie de crestere a copilului, parintii primindu-si integral sumele pentru care au optat, inclusiv diferentele in lunile in care s-a lucrat din nou pe dosare", a precizat Janeta Radulescu, directorul Agentiei de Prestatii Sociale Iasi.

Pe de alta parte, deputatii au decis ieri ca mamele care vor naste gemeni, tripleti sau multipleti vor primi de la stat o indemnizatie suplimentara de 600 de lei pentru fiecare copil nascut dintr-o astfel de sarcina, incepand cu al doilea copil. De asemenea, mamele studente la zi sau care au peste 18 ani si urmeaza cursuri postliceale vor beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in cuantum de 600 de lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă