Un om de ştiinţă la Harvard a dezvoltat WikiCells, un material nou necostisitor. Şi da, îl poţi mânca, scrie takepart.com.
Chiar şi cei mai atenţi cu mediul s-ar putea strâmba puţin atunci când vine vorba de cea mai recentă invenţie marca David Edwards: ambalaje comestibile pentru produse alimentare.
La urma urmei, trăim vremuri în care legătura dintre „sanitar” şi „plastic” este la fel de firească ca cea dintre „miros proaspăt de pin” şi „curat”.
Însă ideea cercetătorului de la Harvard nu este aşa radicală precum pare. Natura a perfectionat arta de a împacheta bunătăţuri nutriţionale într-un pachet care nu are, nici el, un gust prea rău. Muşcă dintr-un măr şi ai să te convingi.
Cu toate acestea, WikiCells poate părea ciudat, mai ales datorită alurii futuriste. „Acesta ar putea fi prima soluţie accesibilă, necostisitoare, stabilă, care elimină în totalitate plasticul”, îşi descrie Edwards produsul pentru Business Insider.
Edwards a adunat o varietate de modele de ambalaje comestibile, care variază de la vin într-o pungă din coajă de struguri până la suc de portocale într-un recipient cu aromă de coajă de portocală (cam ironic, din moment ce sucul de portocale natural are deja această aromă).
Pentru început, primul produs lansat de WikiCell Designs este îngheţata împachetată într-o carcasă comestibilă.
Un WikiCell este format din două straturi. Primul este asemănător pielii unui fruct moale (ca strugurele sau afina) şi este complet comestibile – spălaţi-l doar şi e gata de mâncat. Al doilea strat este mult mai durabil şi poate fi comestibil sau nu, însă e complet biodegradabil (ca şi coaja portocalei sau a nucii de cocos).
Aşadar, când vom putea mânca iaurtul, laolaltă cu ambalajul său? Există planuri de a deschide, cât mai devreme anul viitor, în magazinele americane (unul a fost deschis deja în Paris), „WikiBars”, unde consumatorii pot arunca o primă privire noii modalităţi de ambalare.
Compania speră să se extindă pe pieţe precum Whole Foods în următorii trei ani, şi, mai mult de atât, să lucreze cu nume mari din industria alimentară.
„Cum acoperim un spectru larg de produse – începând cu îngheţată, apoi iaurt, brânzeturi, suc şi chiar apă – toate acestea vor implica, foarte probabil, grade diferite de adoptare din partea consumatorilor sau schimbare în comportamentul lor”, mai spune Edwards.
Dacă asta înseamnă un viitor fără sticle din plastic aruncate pe marginea drumului, noi suntem pregătiţi! Tu eşti?