13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialInconstienta conducerii Minei Petrila – cauza mortii a 13 persoane

Inconstienta conducerii Minei Petrila – cauza mortii a 13 persoane

Desfasurarea activitatii in conditiile existentei unui pericol grav si iminent a fost cauza producerii tragediei de la Mina Petrila din noiembrie 2008, a fost concluzia anchetei efectuate de Inspectia Muncii. Anchetatorii au mai constatat abateri de la normele de securitate si sanatate a muncii si au aplicat 18 sanctiuni contraventionale in valoare de 152.000 lei. Incalcarile legislatiei in domeniu au fost savarsite de 28 de persoane de la Exploatarea Miniera Petrila si Compania Nationala a Huilei Petrosani.
In cazul tragediei de la Mina Petrila au fost intocmite cel putin trei dosare de cercetare penala, dintre care unul a fost constituit imediat dupa producerea accidentului, pentru comiterea infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, precum si incalcarea normelor de securitate a muncii. Dosarul este asteptat la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara, care va continua cercetarile in acest caz.

 

"Inca nu am primit raportul, urmeaza sa ajunga la noi. Cercetarea penala in acest dosar a inceput imediat dupa deschiderea dosarului privind accidentul colectiv de munca de la Petrila, iar acum urmeaza sa fie inceputa si individual, in functie de rezultatul anchetei. Se fac cercetari pentru trei infractiuni de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si infractiuni la protectia muncii", a declarat procurorul Ioan Nicodim, din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara. Pe langa dosarul deschis imediat dupa producerea tragediei, mai exista inca doua dosare de cercetare penala intocmite pe parcursul anchetei.

 

Doua persoane de la Exploatarea Miniera Petrila urmeaza sa fie supuse testului poligraf, pentru ca anchetatorii au dubii in privinta declaratiilor date de acestia in cadrul anchetei privind disparitia unui aparat multigaz de la lamparia subunitatii extractive. Metanometrul in cauza constituia una dintre probleme din ancheta efectuata de procurori in cazul exploziei in care 13 mineri si salvatori si-au pierdut viata, iar alti 15 au fost raniti. Aparatul a fost gasit asupra uneia dintre victimele deflagratiei produse in subteran si se afla in lamparie, dar la inceputul lunii februarie s-a constatat disparitia lui.

In aceste conditii, procurorii au sesizat Politia orasului Petrila, care a demarat cercetarile pentru infractiunea de favorizare a infractorului. De asemenea, in urma cercetarilor efectuate, anchetatorii au descoperit ca exista persoane pontate fictiv care au incasat salarii, desi nu au fost in subteran. In acest dosar se efectueaza cercetari privind comiterea infractiunilor de uz de fals, inselaciune si fals intelectual.

» Cinci sefi – responsabili de tragedie
Inspectia Muncii a stabilit ca responsabili  de producerea tragediei sunt cinci sefi care au permis desfasurarea activitatii in conditiile existentei unui pericol grav si iminent, mentionat de Legea nr. 319/2006. Pentru trei dintre cei cinci s-a propus continuarea cercetarilor sub aspect infractional.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă