Autoritatile franceze au colaborat strans cu cele romane pentru eliberarea lui Florence Aubenas si a lui Hussein Hanoun, colaborarea dovedindu-se „fructuoasa”, a scris ieri cotidianul francez „Le Figaro”. „Presedintele Jacques Chirac a salutat aceasta cooperare in cadrul unei convorbiri cu omologul sau roman, Traian Basescu. Marturiile detaliate ale fostilor ostatici romani au fost transmise agentilor francezi, fiind informatii esentiale. Ele au permis sa se inteleaga mai bine logica rapitorilor, desi cele doua grupari (cea care i-a rapit pe Florence Aubenas si Hussein Hanoun si cea care i-a rapit pe romani) sunt, cel mai probabil, diferite”, a subliniat „Le Figaro”.
Faptul ca ostaticii romani au fost detinuti, incepand din data de 1 aprilie, in acelasi loc cu ziarista franceza si translatorul ei, in ceea ce „Liberation” a descris ieri drept o adevarata „inchisoare pentru ostatici”, a intarit suspiciunile analistilor francezi asupra unei „filiere siriene” a rapitorilor care actioneaza in Irak. „Le Figaro” si alte cotidiane franceze au amintit despre arestarea omului de afaceri de origine siriana Omar Hayssam, acuzat ca a pus la cale rapirea jurnalistilor romani, punand in acelasi timp intrebari asupra legaturilor intre rapitorii romanilor si cei ai lui Florence si Hussein.
Ieri, „Liberation” a reluat si a aprofundat tema „filierei siriene”, comentata inca de luni de presa franceza. Contextul in care a avut loc rapirea (racirea relatiilor dintre Franta si Siria, pe fondul sustinerii de catre Franta a rezolutiei ONU prin care s-a cerut retragerea Siriei din Liban si, nu in ultimul rand, implicarea Damascului in asasinarea fostului premier libanez Rafic Hariri, prieten personal al lui Chirac), modul de operare (luarea de ostatici straini, in particular francezi, fiind o metoda de intimidare si de santaj folosita de Siria inca din anii '80), legaturile pe care fosti demnitari Baas din regimul lui Saddam Hussein si fosti agenti secreti irakieni le-au stabilit in Siria, Liban si Iordania si pe care autoritatile de la Damasc le ignora, daca nu chiar le tolereaza, sunt tot atatea elemente care intaresc ipoteza implicarii Siriei in rapiri.
Din nou despre repudiatul Julia
La acestea se adauga implicarea in procesul de negocieri a unui personaj dubios, deputatul francez Didier Julia, repudiat de partidul de guvernamant, UMP. Acesta si-a stabilit cartierul general la un hotel din Damasc. Dupa ce a ingreunat eliberarea lui Chesnot si Malbrunot, el a avut tupeul sa pretinda ca ar fi singurul care ar putea aduce eliberarea lui Florence Aubenas si a lui Hussein Hanoun, nefacand de fapt altceva decat sa ii infurie pe negociatorii rapitorilor, dandu-le informatii false, sa tina in tensiune familiile ostaticilor si sa critice autoritatile franceze pe care tot el le incurca. Suspect si incriminant este faptul ca, in pofida ineficientei crase din cazul Chesnot-Malbrunot, rapitorii i-au solicitat serviciile lui Julia, contactandu-l pe un colaborator de-al lui, franco-irakianul „K”, si punand-o chiar pe Florence Aubenas sa lanseze un apel personal catre controversatul politician, intr-o inregistrare video difuzata pe data de 1 martie.