» Parlamentarii britanici care au cerut bani din fonduri publice pentru cheltuieli nejustificate pot fi acuzati si de furt, si de frauda.
Acest avertisment a fost facut de un avocat britanic expert in drept penal, citat de cotidianul "The Telegraph". Legea privind fraudele, in vigoare din ianuarie 2007, introdusa pentru a facilita dovedirea infractiunii – extrem de dificila dupa vechea legislatie – prevede pentru vinovati o pedeapsa de pana la 10 ani de inchisoare, in timp ce furtul este pedepsit cu pana la sapte ani de inchisoare, a mai aratat expertul. Andrew Mackay, consilierul parlamentar al liderului conservator David Cameron, a anuntat ieri ca demisioneaza din Legislativ si chiar va inapoia suma pe care o va stabili Comisia de ancheta a partidului. Mackay este primul parlamentar care isi pierde postul din cauza acestui scandal. El si sotia lui cerusera decontarea ratelor pentru un apartament, respectiv o casa, declarate ambele locuinte de serviciu.
Ministrul de Externe, laburistul David Miliband, si-a cerut scuze pentru nereguli si a facut apel la instituirea unui sistem corect si mai transparent, adaugand insa ca nu va inapoia banii pe care i-a primit profitand de scaparile regulamentelor. Un alt laburist, fostul ministru al Agriculturii Elliot Morley, a continuat sa ceara decontarea ratelor unui imprumut pentru o locuinta timp de 18 luni dupa ce imprumutul fusese achitat. Scandalul pune in dificultate clasa politica din Marea Britanie, chiar la inceputul campaniei electorale pentru alegerile europene.