18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialÎnchiderea reactoarelor nucleare germane riscă să provoace pene de curent în Franţa

Închiderea reactoarelor nucleare germane riscă să provoace pene de curent în Franţa

Oprirea reactoarelor nucleare germane riscă să provoace întreruperi în alimentarea cu energie electrică în Franţa în iarna acestui an, a avertizat miercuri firma de consultanţă Capgemini, în raportul anual privind sectorul energetic european, citat de AFP, preluată de Mediafax.

„Există o ameninţare reală pentru continuitatea furnizării de energie electrică în iarna 2011-2012 şi în iernile următoare, deoarece vârfurile de consum cresc de la an la an”, afirmă compania franceză în „Observatorul european al pieţelor energetice”, publicat miercuri.

Exportatoare de energie pe aproape toată durata anului, Franţa devine importator în cursul vârfurilor înregistrate iarna. Din cauza utilizării încălzirii electrice, Franţa este şi ţara europeană al cărei consum creşte cel mai mult în perioadele cu temperaturi scăzute – pentru scăderea temperaturii exterioare cu un grad, sunt necesari 2.300 MW suplimentari, reprezentând producţia a două reactoare nucleare, potrivit distribuitorului de energie RTE.

„În iernile reci, cum a fost cazul iernii trecute, au fost importaţi circa 8.000 MW, în principal din Gremania. Însă această cantitate nu va mai fi disponibilă”, a declarat Colette Lewiner, director în cadrul Capgemini.

Germania va deveni, în iarna acestui an, importator de energie electrică, după oprirea a opt dintre cele 17 reactoare nucleare, decisă după catastrofa nucleară de la Fukushima.

„De aceea, este posibil să apară întreruperi în alimentare, dar, din fericire, nu este un lucru cert. Va depinde de temperaturi, de funcţionarea reactoarelor nucleare din Franţa, care s-a îmbunătăţit mult, de disponibilitatea altor mijloace de producţie”, a spus ea.

Cele mai citite

Creșterile de taxe din Ucraina, esențiale pentru finanțarea apărării în fața invaziei ruse

Ministrul ucrainean de Finanțe, Sergii Marcenko, a declarat vineri că majorările fiscale discutate în Parlamentul de la Kiev sunt cruciale pentru sprijinirea eforturilor Ucrainei...

Economia României în declin: Încrederea s-a deteriorat în trimestrul al treilea

Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze în septembrie și pe parcursul trimestrului al treilea, ceea ce indică o posibilă încetinire a...

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă