17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialIncertitudine politica in Israel si in Orientul Mijlociu

Incertitudine politica in Israel si in Orientul Mijlociu

Era politica Ariel Sharon s-a incheiat fie ca premierul israelian va supravietui sau nu teribilei suferinte prin care trece. Odata cu Sharon dispare, probabil, ultima figura istorica, ultimul dintre fondatorii statului Israel, ultimul dintre reperele sigure ale politicii israeliene. Urmeaza o perioada de incertitudine politica atat in Israel, cat si in Orientul Mijlociu in care procesul de pace va fi prima victima. Sharon a iesit din politica asa cum a intrat: cu o furtuna. „Buldozerul” a facut intotdeauna ceea ce a vrut si s-a remarcat prin actiuni unilaterale. A luat singur decizia retragerii unilaterale din Gaza si, atunci cand propriul sau partid, Likud, l-a abandonat, a abandonat el partidul pentru a forma o noua formatiune de centru, Kadima. Cu mai putin de trei luni inaintea legislativelor de la 28 martie, toata lumea se intreaba care va fi soarta noului partid. Sub Sharon, Kadima parea cel mai sigur pariu politic. Acum, dupa iesirea sa din scena, multi se intreaba daca partidul lui Sharon mai are vreo sansa fara Sharon. Sondajele inca dau Kadima favorita, dar s-ar putea sa fie doar o reactie emotionala la starea primului ministru.
Este important de aceea ca noua conducere sa pastreze intacta mostenirea lui Sharon: abilitatea de a lua decizii impopulare cu convingerea ca faci ceea ce trebuie. In prezent trei nume sunt vehiculate pentru conducerea Kadima: actualul prim-ministru interimar Ehud Olmert, ministrul justitiei Tzipi Livni si ministrul apararii Shaul Mofaz. A mai fost evocat si numele veteranului Shimon Peres, dar putini in Israel ii acorda vreo sansa. Numele viitoarei formatiuni la conducerea Israelului este important pentru ca de el depinde viitorul relatiilor cu palestinienii. Likudul, sub Netanyahu, este probabil sa anuleze deciziile cabinetului Sharon intr-un moment in care retragerea din Gaza si retragerile partiale din Cisiordania se afla in plina desfasurare. La capatul celalalt, laburistii au cazut pe mana unei aripi utopice lipsite de orice credibilitate. Sharon si Kadima pareau interlocutori fermi, care stiau ce fac. Intrebarea pe care si-o pune toata lumea este daca succesorul lui Sharon se va ridica la inaltimea batranului general.
Nici de partea cealalta a zidului de securitate lucrurile nu sunt deloc clare. Autoritatea Palestiniana se confrunta, ei bine, cu o disolutie accelerata a autoritatii si exista putine sperante ca legislativele de luna aceasta vor aduce clarificari semnificative. In aceste conditii, este putin probabil ca procesul de pace va fi reluat mai ales din lipsa de interlocutori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă